24 Νοε 2017

Μνημείο δοσιλογισμού με αφορμή το «Τελευταίο Σημείωμα» του Παντελή Βούλγαρη…

        


«Τι νόημα είχαν οι σποραδικές τιμωρίες που έφερναν μαζικές τραγωδίες ως αντίποινα…»
Που αναφέρεται η παραπάνω φράση;! Στην αντίσταση εναντίον του Γερμανού κατακτητή! Ποιος την αναφέρει;! Ένας απίστευτος τύπος σε επαρχιακή ιστοσελίδα ενημέρωσης! Μάλιστα επειδή είναι πολύ περήφανος γι’ αυτά που γράφει μοστράρει και την φωτογραφία του σε μέγεθος ανάλογο της έκτασης και του ήθους του κειμένου του!
Ο απίστευτος τύπος μπήκε στον κόπο να κάνει κριτική στην νέα ταινία του Παντελή Βούλγαρη «το τελευταίο σημείωμα»! Ουσιαστικά δεν κάνει κριτική στην τελευταία ταινία του Βούλγαρη αλλά στην προηγούμενη, η οποία δεν του άρεσε γιατί μια Ελληνική παραγωγή δεν μπορεί, κατά την γνώμη του, να σηκώσει το βάρος ενός τόσο σημαντικού γεγονότος και από αυτήν την άποψη για την προηγούμενη ταινία του Βούλγαρη ορμώμενος καταλήγει ότι μάλλον δεν θα δει την νέα ταινία του Βούλγαρη αφού δεν αντέχει «τους ηρωικούς λυρισμούς, τις αγιογραφήσεις, τα ιστορικά, κομματικά μελιστάλαχτα»!
Αφού λοιπόν δεν έχει σκοπό να δει ο απίστευτος τύπος της ταινία του Βούλγαρη προς τι η αναφορά της και η ενασχόληση μαζί της;! Ο απίστευτος τύπος αναφέρει σαν να πρόκειται για ιστορική πηγή ένα απόσπασμα από ένα διήγημα του Μάριου Χάκκα τον οποίο χαρακτηρίζει «αλήστου μνήμης σπουδαίο συγγραφέα κι ανιδιοτελή αριστερό πολίτη» προσπαθώντας να τεκμηριώσει ότι ανάμεσα στους διακόσιους εκτελεσμένους του Σκοπευτηρίου της Καισαριανής υπήρχαν και σαλταδόροι. Γράφει ακριβώς: «Ο συγγραφέας – πρόσωπο της διήγησης – ήταν Δημοτικός σύμβουλος Καισαριανής και σ’ αυτό συζητούν για το πως θα γίνει η εκδήλωση μνήμης και παίρνει το λόγο στη συνεδρίαση.
“…Κύριε Δήμαρχε, κύριοι συνάδελφοι, ασφαλώς θα σας είναι γνωστό πως μεταξύ των Ελλήνων που εκτελέστηκαν στο Σκοπευτήριο υπήρξαν και μερικοί σαλταδόροι. Παρακαλώ να ληφθεί μέριμνα και να κατατεθεί στεφάνι στη μνήμη τους”. Φυσικά μου αφαιρούνε το λόγο, επιχειρώ να συνεχίσω, μου βουλώνουν το στόμα, άλλοι με βρίζουνε, “βέβηλε” φωνάζει κάποιος από το ακροατήριον…».
Ο συγγραφέας Μάριος Χάκκας γεννήθηκε το 1931 και πέθανε το 1972. Δηλαδή στην μετεμφυλιακή Ελλάδα συζητούνταν στο δημοτικό συμβούλιο της Καισαριανής η πραγματοποίηση εκδήλωσης μνήμης για τους διακόσιους εκτελεσμένους κομμουνιστές στο Σκοπευτήριο και ενώ οι εκπρόσωποι του μετεμφυλιακού κράτους δέχθηκαν να γίνει αυτή η εκδήλωση θεώρησαν βέβηλη την αναφορά των σαλταδόρων;! Δηλαδή οι εκπρόσωποι του μετεμφυλιακού κράτους δεν είχαν πρόβλημα να μνημονεύσουν τους κομμουνιστές αλλά είχαν πρόβλημα να μνημονεύσουν τους σαλταδόρους;! Σε ποιο δημοτικό συμβούλιο, με ποια σύνθεση και σε ποια εποχή αναφέρεται ο απίστευτος τύπος;!
Τελικά ο απίστευτος τύπος μας λέει ότι έκανε την αναφορά σε ένα απόσπασμα, το οποίο το ξεκίνησε από εκεί που ήθελε και το έκοψε εκεί που ήθελε, για να μας πει ότι μεταξύ των διακοσίων υπήρχαν και σαλταδόροι εκτός από κομμουνιστές! Η περίπτωση να υπήρχαν σαλταδόροι που ήταν κομμουνιστές εξετάζεται σαν εκδοχή από τον απίστευτο ιστορικό, κριτικό κινηματογράφου, λογοτεχνίας, τέχνης και μαγειρικής;!
Ξαφνικά ο απίστευτος τύπος αφήνει το Σκοπευτήριο της Καισαριανής και πηγαίνει περίπου 500 χιλιόμετρα βορειότερα! Γράφει ο απίστευτος: «Στην περιοχή Νταμάρια Παναγίας Κοζάνης εκτελέστηκαν το 1944, 44 Έλληνες σε αντίποινα για το θάνατο γερμανού ταγματάρχη ιατρού στην περιοχή Ξηρολίμνης. Στήθηκε μνημείο σοσιαλιστικού (κομφορμισμού) ρεαλισμού εννοείται, (αλλά και γιατί να εννοείται;) εις μνήμην. Οι 44 ήταν στις φυλακές Κοζάνης και οι Γερμανοί άρπαξαν αδιακρίτως ώσπου να συμπληρωθεί ο αριθμός που απαιτούσε η εκδίκηση του κατακτητή από τη μοιραία πράξη (για τους 44 Κοζανίτες πατριώτες) εκείνων που σκότωσαν το γερμανό. Μεταξύ τους ήταν κομμουνιστές υποθέτω, αντιστασιακοί, αριστεροί, φιλελεύθεροι, δημοκράτες αλλά και μαυραγορίτες, ποινικοί κατάδικοι για παραπτώματα ασήμαντα, μπορεί και κανένας σαλταδόρος όπως στην Καισαριανή του Μ.Χ. Όλοι εκτελέστηκαν και οδηγήθηκαν εκόντες άκοντες στην χώρα και τη χορεία των μαρτύρων, αν και κανείς τους δεν το επιδίωκε. Αλλά η ιστορία (ποιά ιστορία δηλαδή;) έτσι γράφεται. Όπως και η καπηλεία αυτής της μάταιης θυσίας τους που κρατάει χρόνια σαν κακοφορμισμένη κολόνια.
Τι νόημα είχαν οι σποραδικές τιμωρίες που έφερναν μαζικές τραγωδίες ως αντίποινα…»
Τι να πρωτοσχολιάσεις από το παραπάνω μνημείο δοσιλογισμού και ντροπής;! Ότι το μνημείο που στήθηκε προς τιμήν των πεσόντων είναι μνημείο σοσιαλιστικού (κομφορμισμού) ρεαλισμού;!  Ότι η αντίσταση στους Γερμανούς κατακτητές ήταν μάταιη;! Ότι τσουβαλιάζει τους μαυραγορίτες με τους κομμουνιστές;! Ότι υποθέτει πως ανάμεσα στους 44 εκτελεσμένους υπήρχαν και κομμουνιστές ενώ θεωρεί σίγουρο πως υπήρχαν φιλελεύθεροι, μαυραγορίτες και ποινικοί;! Ότι δεν είχαν νόημα κατά την Γερμανική κατοχή οι εκτελέσεις Γερμανών από τον ΕΛΑΣ γιατί έφερναν μαζικές τραγωδίες ως αντίποινα;!
Αυτά που γράφει ο απίστευτος αυτός απολογητής του ναζισμού μας τα είπαν κι άλλοι! Μας τα είπαν πρώτοι και καλύτεροι οι κουκουλοφόροι, οι ταγματασφαλίτες και οι μαυραγορίτες της κατοχής! Μας είπαν πως αν κάτσουμε φρόνιμα οι Γερμανοί δεν θα μας πειράξουν γιατί είναι φίλοι μας και εισέβαλλαν στην Ελλάδα γιατί ήθελαν το καλό μας! Αλήθεια γιατί δεν μας λέει ο απολογητής του ναζισμού από πότε μέχρι πότε οι Γερμανοί εκτελούσαν τους μαυραγορίτες συνεργάτες τους;! Αλήθεια πόσο δοσιλογική αντίληψη μπορεί να έχει για να φτιάχνει την αγιογραφία των Γερμανών παρουσιάζοντάς τους να εκτελούν μαυραγορίτες;! Αλήθεια πόσο ταγματασφαλίτης μπορεί να είναι κάποιος για να υποθέτει ότι οι Γερμανοί εκτελούσαν κομμουνιστές, θέλοντας να πει ότι ενώ τους Γερμανούς κατακτητές τους εκτελούσαν οι κομμουνιστές τελικά την νύφη δεν την πλήρωναν οι κομμουνιστές αλλά διάφοροι αντιστασιακοί, αριστεροί, φιλελεύθεροι, δημοκράτες, σαλταδόροι, μαυραγορίτες και ποινικοί;!
Κρίμα όμως για τον απίστευτο αυτόν κριτικό κινηματογράφου! Κρίμα γιατί δεν ολοκλήρωσε όπως θα έπρεπε το μνημείο δοσιλογισμού που με τόσο οίστρο συνέγραψε! Θα έπρεπε μετά τη φράση «Τι νόημα είχαν οι σποραδικές τιμωρίες που έφερναν μαζικές τραγωδίες ως αντίποινα…» να συμπληρώσει «ενώ η υποστήριξη και συμμετοχή στο Τάγμα Ασφαλείας του Μιχάλαγα και σε άλλα Τάγματα Ασφαλείας θα εξασφάλιζε την ησυχία και την ευημερία στον Ελληνικό λαό»!

Νάβις

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

TOP READ