1 Δεκ 2017

Ψώνισαν από... σβέρκο



Παντελώς άσχετοι αποδείχτηκαν κάποιοι «καλά γνωρίζοντες» που επικαλείται η «Εφημερίδα των Συντακτών», σχετικά με τη νέα έκδοση του «Ριζοσπάστη του Σαββατοκύριακου». Κι έτσι στο χτεσινό της φύλλο η «Εφ.Συν.» αναπαράγει ψέματα και ανακρίβειες, που ο συντάκτης τους θα μπορούσε να είχε αποφύγει, αν είχε ρίξει μια ματιά στην εφημερίδα μας το τελευταίο διάστημα. Δεν χρειαζόταν πολύς κόπος. Αν το είχε ψάξει στοιχειωδώς, θα είχε διαπιστώσει ότι δεν ισχύουν όσα γράφει π.χ. περί διακοπής της κυκλοφορίας του «Κυριακάτικου Ριζοσπάστη». Δηλαδή, θα είχε διαπιστώσει:

Πρώτον: Στη σελίδα 3 του πρόσφατου «Κυριακάτικου Ριζοσπάστη» (26 Νοέμβρη) γίνεται αναλυτική αναφορά με ένα σημείωμα 400 λέξεων για τη νέα έκδοση του Σαββατοκύριακου της εφημερίδας μας. Αν ο δημοσιογράφος της «Εφ.Συν.» είχε διαβάσει, λοιπόν, την περασμένη Κυριακή «Ριζοσπάστη», δεν θα δοκίμαζε καμία «έκπληξη», όπως ισχυρίστηκε, βλέποντας τη ρεκλάμα μερικές μέρες μετά... Θα απέφευγε το... «άγχος» για το μέλλον της εφημερίδας μας, που φαίνεται ότι τον διακατέχει. Και, κυρίως, δεν θα χρειαζόταν να στηριχτεί σε «πληροφορίες» που του μετέφεραν οι δήθεν «γνωρίζοντες», οι οποίες τον εκθέτουν.
Δεύτερον: Αν το είχε ψάξει πριν γράψει, θα είχε μάθει ότι η κυκλοφορία του «Κυριακάτικου Ριζοσπάστη» κάθε άλλο παρά μειώθηκε τον τελευταίο χρόνο. Θα είχε διαπιστώσει ότι με το πέρασμα του μεγαλύτερου κομματιού του τιράζ της έκδοσης στις ΚΟ για απευθείας διακίνηση, η κυκλοφορία προσεγγίζει περίπου τα 20.000 φύλλα κάθε Κυριακή, κάτι που ο «Ριζοσπάστης» έχει δημοσιεύσει με αναλυτικούς πίνακες για Αττική και για επαρχία. Με μια απλή αναζήτηση στην ηλεκτρονική έκδοση της εφημερίδας μας, λοιπόν, ο συντάκτης της «Εφ.Συν.» θα είχε αποφύγει την αναπαραγωγή του ψέματος ότι ο «Κυριακάτικος Ριζοσπάστης» «δεν ξεπερνάει τα 5.500 φύλλα κατά μέσον όρο»...
Τρίτον, αν ο συντάκτης της «Εφ.Συν.» παρακολουθούσε τα ρεπορτάζ του «Ριζοσπάστη», που αφιερώνονται κάθε τόσο στην εξόρμηση των ΚΟ του ΚΚΕ με την εφημερίδα μας, θα είχε εγκαίρως διαπιστώσει ότι οι... «καλά γνωρίζοντες», που επικαλείται, λένε τουλάχιστον μπούρδες. Θα είχε μάθει ότι η εξόρμηση με τον «Κυριακάτικο Ριζοσπάστη», εδώ και πολύ καιρό, ξεκινάει από το απόγευμα του Σαββάτου και συνεχίζεται μέχρι το πρωί της Δευτέρας και αυτό έχει συμβάλει στην αύξηση της κυκλοφορίας του και όχι στη μείωση, όπως ισχυρίζεται. Επομένως, είναι άκυρη η εκτίμηση των «πηγών» της «Εφ.Συν.» ότι δήθεν η έκδοση του φύλλου του Σαββατοκύριακου δεν βοηθάει τη διακίνηση της εφημερίδας, αφού η ίδια η πείρα δείχνει το αντίθετο. Ακυρη είναι και η εκτίμηση ότι δύσκολα θα αγοράσει κάποιος την εφημερίδα την Κυριακή, επειδή θα κυκλοφορεί ήδη 24 ώρες, αφού η εξόρμηση έτσι κι αλλιώς από τις ΚΟ του ΚΚΕ θα ξεκινάει από το πρωί του Σαββάτου.

Δεν ξέρουμε ποιος είναι πιο αστοιχείωτος... Ο αρθρογράφος της «Εφ.Συν.» ή οι «καλά γνωρίζοντες» που τον ενημέρωσαν; Το μόνο σίγουρο είναι ότι οι αναγνώστες της «Εφ.Συν.» που πίστεψαν όσα γράφει η εφημερίδα τους «ψώνισαν από σβέρκο...», που λέει και ο λαός μας.

Και επειδή υπήρξαν μερικά σάιτς που μετά την «Εφ.Συν.» έσπευσαν χτες να δημιουργήσουν εντυπώσεις με αναπαραγωγή ψευδών και βαρύγδουπων τίτλων, όπως ότι «Κλείνει ο "Κυριακάτικος Ριζοσπάστης"», τους ενημερώνουμε ότι τσάμπα τρίβουν τα χέρια τους. Η εβδομαδιαία έκδοση της εφημερίδας μας αναβαθμίζεται και σε σελίδες (από 32 γίνονται 40) και σε περιεχόμενο. Ο νέος «Ριζοσπάστης του Σαββατοκύριακου» θα αυξήσει κι άλλο την κυκλοφορία της εφημερίδας και οι ΚΟ του ΚΚΕ θα αποκτήσουν ένα καλύτερο εργαλείο για να οργανώνουν το πλατύ τους άνοιγμα στην εργατική τάξη.
Ισως αυτοί να είναι και οι λόγοι της «βιαστικής» αναπαραγωγής των ψευδών ειδήσεων της «Εφ.Συν.» από τα αστικά ΜΜΕ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

TOP READ