2 Μαρ 2018

Δ.Ν.Τ-ΛΑΓΚΑΡΝΤ ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΟΎΝ ΟΤΙ ΕΡΧΕΤΑΙ ΤΣΟΥΝΑΜΙ -ΕΣΥ ΑΠΟΦΑΣΙΣΕΣ ΤΙ ΘΑ ΚΆΜΕΙΣ ?

 


Προσοχή – Προσοχή - Έρχεται τσουνάμι
Κρ. Λαγκάρντ: Στο 3,9% η παγκόσμια ανάπτυξη το 2018 και το 2019 (naftemporiki.gr / 27/02/2018)
Η γενική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) Κριστίν Λαγκάρντ δήλωσε σήμερα ότι η παγκόσμια οικονομία καταγράφει ανάπτυξη που μοιάζει να έχει ευρεία βάση, προειδοποίησε ωστόσο ότι το τοπίο μεταβάλλεται με ταχύτητα, κρίνοντας πως υπάρχουν αυξημένοι κίνδυνοι εξαιτίας διενέξεων για εμπορικά ζητήματα, της εξομάλυνσης της νομισματικής πολιτικής και των τεχνολογικών αλλαγών. 
 Σε ομιλία της κατά τη διάρκεια εκδήλωσης του ΔΝΤ στην Τζακάρτα ανέφερε πως το Ταμείο αναμένει ότι η παγκόσμια ανάπτυξη θα ανέλθει σε 3,9% το 2018 και το 2019. Η πρόβλεψη παραμένει αμετάβλητη από τον Ιανουάριο και αυξημένη από το 3,7% του 2017. 
 Η Λαγκάρντ …κάλεσε τους αξιωματούχους και όσους χαράσσουν πολιτική να επαγρυπνούν για τις επιπτώσεις που θα έχουν οι μεταβολές της νομισματικής πολιτικής στη χρηματοοικονομική σταθερότητα και στις ροές κεφαλαίων. 
 «Ξέρουμε ότι αυτή (σ.σ. η άνοδος των επιτοκίων) θα έχει δευτερογενείς επιπτώσεις σε όλο τον κόσμο. Γνωρίζαμε εδώ και καιρό ότι θα ερχόταν», ανέφερε η Λαγκάρντ, ωστόσο «παραμένει αβέβαιο το πώς θα επηρεάσει αυτή η μετάβαση άλλες χώρες, τις εταιρείες, τις θέσεις εργασίας, τα εισοδήματα». 

Οι χώρες του ASEAN πρέπει να ενστερνιστούν νέα μοντέλα ανάπτυξης, τα οποία δίνουν μεγαλύτερη έμφαση στην εσωτερική ζήτηση, το περιφερειακό εμπόριο και τη διαφοροποίηση των πηγών προσόδων και να προετοιμαστούν για τις αλλαγές που θα φέρουν οι αυτοματισμοί στα εργοστάσια, η τεχνητή νοημοσύνη, η βιοτεχνολογία, οι νέες τεχνολογίες στον χρηματοπιστωτικό τομέα, ή τα ψηφιακά νομίσματα. 
  
«Πολλές θέσεις εργασίας θα επηρεαστούν με τον έναν ή τον άλλο τρόπο. Κάποιες θα χαθούν, πολλές περισσότερες θα επηρεαστούν εξαιτίας των αυτοματισμών. Πρέπει λοιπόν να στοχαστούμε για το μέλλον της απασχόλησης», επισήμανε η Κριστίν Λαγκάρντ και πρόσθεσε ότι δεν υπάρχει μία και μόνη ορθή προσέγγιση και πολλές κυβερνήσεις θα χρειαστεί να χαράξουν τον δικό τους δρόμο


Σημειώσεις του Γιάννη Βεντούρα:
  1. «…υπάρχουν αυξημένοι κίνδυνοι εξαιτίας διενέξεων για εμπορικά ζητήματα…». Με την φράση αυτή αποκαλύπτουν ότι παρά την ανάπτυξη, οι καπιταλιστές και γενικά οι αστικές τάξεις, ετοιμάζονται για πολεμικές συγκρούσεις και συρράξεις και παράλληλα στέλνουν απειλητικά μηνύματα ο ένας στον άλλον για να διαλέξουν συμμαχίες και στρατόπεδα. Και αυτό επειδή γνωρίζουν πολύ καλά ότι επέρχεται μεγάλη καπιταλιστική κρίση.
  2. «…μεγαλύτερη έμφαση στην εσωτερική ζήτηση…». Αυτό σημαίνει ότι ήρθε ο καιρός να ακολουθήσουν «κεϋνσιανή» πολιτική, δηλαδή να αυξήσουν την παροχή δανείων στα λαϊκά στρώματα, και ενδεχομένως να αυξήσουν λίγο τα εισοδήματά τους. Αυτό είναι κυρίως ένα απειλητικό μήνυμα των ΗΠΑ προς την Κίνα και την Ινδία, οι οποίες έχουν αυξήσει πολύ τις εξαγωγές τους και θα πρέπει να αυξήσουν τις πωλήσεις στο εσωτερικό τους.
  3. «…Πολλές θέσεις εργασίας θα επηρεαστούν με τον έναν ή τον άλλο τρόπο. Κάποιες θα χαθούν…». Η ρομποτική, η τεχνητή νοημοσύνη θα προκαλέσει τσουνάμι απολύσεων. Εκατοντάδες εκατομμύρια εργαζόμενοι τα επόμενα πέντε χρόνια θα βρεθούν στην ανεργία. Αυτό τρομάζει τους καπιταλιστές, επειδή φοβούνται ότι θα ξεσπάσουν εξεγέρσεις και ενδεχομένως και επαναστάσεις. Ήδη πριν λίγες ημέρες η Παγκόσμια Τράπεζα, έκανε συστάσεις σε όλες τις αστικές κυβερνήσεις να εξασφαλίσουν επειγόντως προγράμματα ελάχιστου εισοδήματος για τα εξαθλιωμένα στρώματα τα οποία θα αυξηθούν υπέρμετρα.
  4. Το μεγάλο κύμα ανεργίας που θα δημιουργηθεί θα έχει σαν αποτέλεσμα την μείωση των λαϊκών εισοδημάτων, άρα την μείωση της ζήτησης και συνεπώς των πωλήσεων. Αποτέλεσμα αυτού θα είναι να οδηγηθεί ή παγκόσμια οικονομία σε μια μεγάλη κρίση, που όμοιά της δεν έχει ξαναδεί.
  5. (…δεν υπάρχει μία και μόνη ορθή προσέγγιση και πολλές κυβερνήσεις θα χρειαστεί να χαράξουν τον δικό τους δρόμο…). Με τη φράση αυτή αποκαλύπτεται ότι οι καπιταλιστές ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ καμία λύση για να αντιμετωπίσουν το τσουνάμι που καταφτάνει. Ανάμεσα στα μέσα, που πρόκειται να χρησιμοποιήσουν, συμπεριλαμβάνεται η ωμή αστυνομοκρατία και ο αυταρχισμός.
  6. Ό Κάρολος Μαρξ και ο Φρίντριχ Ένγκελς, μελετώντας την εξέλιξη των κοινωνιών και των οικονομικών συστημάτων, είχαν ανακαλύψει ότι, όταν τα μέσα παραγωγής και η τεχνολογία εξελίσσονται αρκετά και φθάνουν σε ένα κρίσιμο σημείο, τότε επέρχεται νομοτελειακά αλλαγή του οικονομικού συστήματος. Σήμερα η ρομποτική και η τεχνητή νοημοσύνη, οριοθετεί το τέλος του καπιταλισμού και απαιτεί να περάσει η κοινωνία σε ένα διαφορετικό οικονομικό σύστημα.
Είναι στα χέρια των λαών, πότε θα αποφασίσουν να σπρώξουν την ιστορία προς τα μπροστά.


Γιάννης Βεντούρας (οικονομολόγος – συγγραφέας)


Viva La RevolucionΤο πήρες Χαμπάρι ότι
το Μέλλον μας Δεν είναι ο καπιταλισμός?
Είναι ο Νέος κόσμος ο Σοσιαλισμός-Κομμουνισμός.
----------------------------------------------------------------------------------------------



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

TOP READ