18 Μαρ 2018

Σοκ έχει προκαλέσει στις ΗΠΑ ένα βίντεο............

Σοκ έχει προκαλέσει στις ΗΠΑ ένα βίντεο που δείχνει δεσμοφύλακες σε μια φυλακής της Καλιφόρνια να κοιτάζουν γελώντας κοροϊδευτικά έναν κρατούμενο να «σπαρταράει» με σπασμούς στο πάτωμα του κελιού του και κατόπιν να πεθαίνει.
Ο Andrew Holland, που είχε διαγνωστεί με σχιζοφρένεια από τα 20 του χρόνια, είχε μια αρκετά ταραχώδη ζωή και μπαινόβγαινε συχνά στις φυλακές. Στις αρχές του 2017, ενώ εξέτιε την ποινή του για ένα μικροαδίκημα στην φυλακή του Σαν Λούι Ομπίσπο, βίωσε ένα ψυχωσικό επεισόδιο και άρχισε να χτυπά επανειλημμένα τον εαυτό του. Οι δεσμοφύλακες, θέλοντας να αποτρέψουν τυχόν αυτοτραυματισμό, έδεσαν τον 36χρονο άνδρα σε μια καρέκλα περιορισμού όπου τον άφησαν για 46 ολόκληρες ώρες, χωρίς να τον ανταποκρίνονται στα επίμονα αιτήματά του να τον λύσουν και χωρίς να καλέσουν γιατρό.

Στη συνέχεια, όταν τον έλυσαν προσωρινά και τον μετέφεραν στο κελί του για να καθαρίσουν την καρέκλα της απομόνωσης από τις ακαθαρσίες και τα περιττώματα (αφού δεν τον είχαν αφήσει καν να πάει στην τουαλέτα), ένας θρόμβος αίματος απο το πόδι του άνδρα μεταφέρθηκε στους πνεύμονές του και ο 36χρονος ξεψύχησε από πνευμονική εμβολή.
Λίγους μήνες μετά τον θάνατο του Holland, η κομητεία του Σαν Λούι Ομπίσπο έδωσε στην οικογένεια του αποζημίωση ύψους 5 εκατομμυρίων δολαρίων, ανακοινώνοντας ότι το σύστημα των φυλακών θα αναβαθμιστεί με αφορμή «αυτήν την ανείπωτη τραγωδία». Πράγματι, η καρέκλα περιορισμού έπαψε να χρησιμοποιείται στα σωφρονιστικά ιδρύματα της χώρας, ενώ πληθαίνουν οι φωνές που ζητούν τη βελτίωση των συνθηκών κράτησης για κρατούμενους με ψυχολογικά προβλήματα, ώστε να αποφευχθούν παρόμοια τραγικά περιστατικά στο μέλλον.
Το βίντεο που δημοσιεύτηκε εχθές από την εφημερίδα Tribune of San Luis Obispo αποτελεί ένα μοντάζ από υλικό τουλάχιστον 100 ωρών που κατέγραψαν οι κάμερες ασφαλείας της φυλακής. Σε αυτό οι δεσμοφύλακες εμφανίζονται να πλησιάζουν τον δεμένο κρατούμενο για να του προσφέρουν φαγητό και νερό και να περιστρέψουν τα άκρα του, ώστε να μη δημιουργηθούν θρόμβοι – κάτι που ωστόσο δεν έκαναν ούτε αρκετά συχνά ούτε σωστά, αφού δεν διαθέτουν την απαιτούμενη εκπαίδευση.

Στη συνέχεια μεταφέρουν τον 36χρονο στο κελί του και τον ρίχνουν γυμνό στο πάτωμα με μια κουβέρτα. Λίγη ώρα μετά ο άνδρας εμφανίζεται να έχει σπασμούς και, όταν επιτέλους μπαίνουν στο κελί του νοσηλευτές για να του προσφέρουν ιατρική βοήθεια, οι δεσμοφύλακες αρχίζουν να γελούν και να αστειεύονται, παρατηρώντας τον Holland να ξεψυχά μπροστά στα μάτια τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

TOP READ