31 Μαρ 2018

ΔΙΑΣΤΗΜΙΚΟ ΤΗΛΕΣΚΟΠΙΟ «ΤΖΕΪΜΣ ΓΟΥΕΜΠ»


Διετής αναβολή εκτόξευσης για τον διάδοχο του «Χαμπλ»



Περισσότερος χρόνος (και περισσότερο χρήμα) θα απαιτηθεί για την ολοκλήρωση της προσαρμογής και τον έλεγχο όλων των συστημάτων του διαστημικού τηλεσκοπίου «Τζέιμς Γουέμπ» («James Webb») της NASA. Το νέο τηλεσκόπιο, που προορίζεται να γίνει ο διάδοχος του περίφημου τηλεσκοπίου «Χαμπλ», επρόκειτο να εκτοξευτεί το 2018, στην πορεία η εκτόξευση αναβλήθηκε για το 2019, αλλά τώρα επαναπροσδιορίστηκε για το Μάη του 2020. Ενώ το τμήμα της διαστημοσυσκευής που αφορά το τηλεσκόπιο και το τμήμα που αφορά το πτητικό μέρος έχουν ολοκληρωθεί και περάσει τους ελέγχους το καθένα ξεχωριστά, διαπιστώθηκε ότι χρειάζονται περισσότεροι έλεγχοι καλής λειτουργίας τους σε συνδυασμό.
Το «Τζέιμς Γουέμπ» είναι το μεγαλύτερο διεθνές διαστημικό πρόγραμμα της NASA, σε συνεργασία με την Καναδική Διαστημική Υπηρεσία και τον ESA (Ευρωπαϊκός Οργανισμός Διαστήματος), που θα κάνει και την εκτόξευση με πύραυλο «Ariane 5», από τη γαλλική Γουιάνα. Το κόστος της αποστολής αναμένεται να υπερβεί τα προϋπολογισμένα 8 δισεκατομμύρια δολάρια. Το σκάφος, βάρους περίπου 7 τόνων, θα φέρει ασπίδα προστασίας από την ηλιακή ακτινοβολία μεγέθους γηπέδου του τένις και γι' αυτό οι μηχανικοί χρειάστηκε να βρουν τρόπο διπλώματος της όλης κατασκευής ανάλογο με εκείνο των ιαπωνικών οριγκάμι.
Επειδή το «Τζέιμς Γουέμπ» θα τεθεί σε τροχιά που θα βρίσκεται σε απόσταση 1,6 εκατομμυρίων χιλιομέτρων από τη Γη, δεν θα υπάρχει δυνατότητα επισκευής του, όπως υπήρχε και αξιοποιήθηκε για τη διόρθωση των οπτικών του «Χαμπλ», που βρισκόταν σε χαμηλή γήινη τροχιά. Ακριβώς γι' αυτό χρειάζεται να υπάρχει «απόλυτη» βεβαιότητα ότι το νέο τηλεσκόπιο θα λειτουργήσει καλά από την πρώτη στιγμή και για όλο το χρόνο της ωφέλιμης ζωής του.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

TOP READ