31 Μαΐ 2018

Μπαράζ Ισραηλινών επιδρομών στη Λωρίδα της Γάζας

        


Σε νέα επικίνδυνη κλιμάκωση της βίας προχωρούν τα τελευταία 24ωρα οι ισραηλινές κατοχικές αρχές στη Λωρίδα της Γάζας, με αφορμή τη ρίψη μερικών οβίδων όλμων προς το Ισραήλ, επαναφέροντας μνήμες από το σκηνικό πολέμου που στήθηκε το καλοκαίρι του 2014.
Ισραηλινά και διεθνή ΜΜΕ μετέδωσαν πως το προηγούμενο 24ωρο ισραηλινά μαχητικά αεροσκάφη και άρματα μάχης πραγματοποίησαν 32 επιδρομές σε τουλάχιστον επτά περιοχές της Λωρίδας της Γάζας, οι περισσότερες εκ των οποίων φέρεται πως ήταν «υποδομές της “Χαμάς” και της “Τζιχάντ”». Οι πρώτες πληροφορίες για τις ισραηλινές επιθέσεις ανέφεραν τον τραυματισμό τριών Ισραηλινών στρατιωτών και υλικές ζημιές.
Ο ταξίαρχος Ρόνεν Μανέλης, μιλώντας ως εκπρόσωπος Τύπου του ισραηλινού στρατού, δήλωσε πως «εξετάζεται ευρεία γκάμα σεναρίων» και επέρριψε τις ευθύνες για τις ισραηλινές επιδρομές στο «μπαράζ όλμων» από τα παλαιστινιακά εδάφη, που όπως είπε προκάλεσε τον ελαφρύ τραυματισμό πέντε ατόμων.
Παράλληλα, ο Ισραηλινός Πρόεδρος Ρέουβεν Ρίβλιν απείλησε: «Είμαστε αποφασισμένοι να προστατεύσουμε τα σύνορά μας, την καθημερινή μας ζωή και τη ζωή των πολιτών μας και να καταστρέψουμε αυτούς που εύχονται το κακό μας…». Μέσα σε αυτό το κλίμα έντασης, ανακοινώθηκε πως ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, Μπέντζαμιν Νετανιάχου, θα μεταβεί στις 5 και 6 Ιούνη σε Γερμανία και Γαλλία, με στόχο μεταξύ άλλων να ασκήσει πιέσεις κατά της υποστήριξης που δείχνουν να παρέχουν οι δύο χώρες στη διεθνή συμφωνία του 2015 για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα, παρά την πρόσφατη αποχώρηση των ΗΠΑ.

Επίσης, προχθές το απόγευμα, πλοία του ισραηλινού Πολεμικού Ναυτικού αναχαίτισαν – σε απόσταση περίπου 12 ναυτικών μιλίων ανοιχτά των ακτών της Γάζας – αλιευτικά σκάφη που επιδίωκαν το σπάσιμο του 11χρονου καταστροφικού εμπάργκο το οποίο έχουν επιβάλει στη Λωρίδα της Γάζας Αίγυπτος και Ισραήλ. Τα αλιευτικά μετέφεραν 22 Παλαιστίνιους φοιτητές και καρκινοπαθείς, που επιχειρούσαν να φτάσουν για θεραπεία στην Κύπρο αλλά εμποδίστηκαν από τους Ισραηλινούς και οδηγήθηκαν στη ναυτική βάση Ασντόντ και πίσω στη Γάζα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

TOP READ