31 Μαΐ 2018

«Τελετή» προπαγάνδισης των επιδιώξεων της εργοδοσίας και «ταξικής συνεργασίας»

Πηγή: Eurokinissi
Με φόντο το πανό της εξέδρας, όπου απεικονίζονταν το λογότυπο και τα συνθήματα της «συμμαχίας», των δυνάμεων του εργοδοτικού και κυβερνητικού συνδικαλισμού και των δυνάμεων που εκφράζουν τα συμφέροντα των ανώτερων μεσαίων επιχειρήσεων, πραγματοποιήθηκε σήμερα μια ακόμα συγκέντρωση - παρωδία στην πλατεία Κλαυθμώνος. Κάτω από 500 οι συγκεντρωμένοι με τα μπλοκ μεγάλων Ομοσπονδιών από την Eκπαίδευση, την Yγεία, τις Tηλεπικοινωνίες κ.ά. να δηλώνουν την παρουσία τους μόνο χάρη στα πανό που έφεραν την υπογραφή τους καθώς ήταν άδεια από εργαζόμενους.
Τις μέρες πριν από την απεργία, οι πλειοψηφίες σε ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ την υπονόμευσαν καθαρά. Αφού την κήρυξαν εξαφανίστηκαν! Δεν έκαναν τίποτα για να την προετοιμάσουν. Ακόμα χειρότερα πήγαν σε χώρους δουλειάς και τη μετέτρεψαν σε στάση εργασίας ή φρόντιζαν να μη γίνει τίποτα! Χαρακτηριστικές είναι οι αποφάσεις των δυνάμεων αυτών στα σωματεία των αστικών συγκοινωνιών. Στο μετρό και στον ηλεκτρικό δεν έκαναν τίποτα, στα λεωφορεία και στα τρόλεϊ έκαναν ολιγόωρες στάσεις εργασίας νωρίς το πρωί και αργά το βράδυ. Επίσης, η πλειοψηφία του Σωματείου στην «Coca-Cola 3E» στην Αθήνα μετέτρεψε την απεργία σε 2ωρη στάση εργασίας, με τον πρόεδρο του σωματείου (ΠΑΣΚΕ) να έχει ψηφίσει στη συνεδρίαση της διοίκησης του Εργατικού Κέντρου Αθήνας, ως μέλος της, υπέρ της 24ωρης απεργίας!
Στόχος τους δεν ήταν να γίνει απεργία αλλά μια συγκέντρωση προπαγάνδισης αιτημάτων που παραπλανούν και εγκλωβίζουν τους εργαζόμενους στην αντίληψη της ταξικής συνεργασίας. Ότι η εργοδοσία και οι εργάτες έχουν κοινά συμφέροντα και μπορούν να υιοθετήσουν κοινές λύσεις. Στόχος τους, με άλλα λόγια, να παρουσιάσουν σαν γενικό συμφέρον όλων το συμφέρον των εργοδοτών, να στοιχίσουν τους εργάτες πίσω από τα αντεργατικά - αντιλαϊκά «αναπτυξιακά σχέδια» της κυβέρνησης και των μεγαλοεργοδοτών.
Αυτό ακριβώς έκαναν στις σημερινές τους ομιλίες οι εκπρόσωποι των ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ μαζί με τους εκπροσώπους της Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδας (ΓΣΕΒΕΕ), της Ελληνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας (ΕΣΕΕ) και Επιμελητηρίων.
Ο Θ. Βασιλόπουλος, εκ μέρους της ΓΣΕΕ, θεωρώντας προφανώς ότι η καπιταλιστική οικονομία και παραγωγή είναι εξορισμού προς όφελος των εργαζομένων, είπε ότι ο αγώνας της «συμμαχίας» είναι «ένας αγώνας με πολιτικά χαρακτηριστικά που έχει σαν στόχο την ανατροπή των πολιτικών λιτότητας που καταστρέφουν την οικονομία, την παραγωγή» ενώ ο Γ. Πάιδας, πρόεδρος της ΑΔΕΔΥ, αποθεώνοντας τον «κοινωνικοεταιρισμό», σημείωσε πως «η κοινωνική συμμαχία αποτελεί ανάγκη και εχέγγυο για τον αγώνα όλων των κοινωνικών ομάδων της πατρίδος μας». Ο Γ. Καββαθάς, πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ, με λίγο περισσότερη ειλικρίνεια εμφάνισε τα συμφέροντα των επιχειρήσεων σαν συμφέροντα όλων λέγοντας: «Εάν δεν αλλάξουν τα μεγάλα διαρθρωτικά προβλήματα της ελληνικής οικονομίας -η υπερφορολόγηση, η υπερχρέωση, η έλλειψη χρηματοδότησης για τις επιχειρήσεις- δεν πρόκειται να βγούμε από το αδιέξοδο όσο και αν ευημερούν οι αριθμοί. Σήμερα ξεκινάμε όλοι μαζί την κοινωνική συμμαχία για να δώσουμε τον παλμό και τη δύναμη σε όλους τους Έλληνες και τις Ελληνίδες για να βγάλουμε τον τόπο από τη μιζέρια και την καταστροφή». Στον ίδιο πλαίσιο ο Νίκος Μαλεζιώτης, εκ μέρους της ΕΣΕΕ, σημείωσε πως «η κοινωνική συμμαχία εκφράζει ένα συλλογικό αίτημα: Την ανάγκη για ένα ρεαλιστικό δίκαιο και εθνικό σχέδιο παραγωγικής ανασυγκρότησης. Στέλνει το μήνυμα ότι την έξοδο της χώρας από την κρίση θα την υπηρετήσουμε μαζί και ενωμένες όλες οι δυνάμεις της εργασίας». Τέλος, ο Δ. Βερβεσός, εκ μέρους των επιστημονικών φορέων της χώρας, ανέφερε πως «με ενότητα και ομοψυχία αθροίζουμε κοινωνικές δυνάμεις μπαίνουμε μπροστάρηδες στον αγώνα για την ανασυγκρότηση του τόπου».
Η «ωραία τελετή» έκλεισε με τη «λιτανεία» έως τη Βουλή.
Από την άλλη, οι δυνάμεις της ΑΝΤΑΡΣΥΑ και οι λοιπές δυνάμεις που κινούνται σε αυτόν το χώρο ξαφνικά ...ανακάλυψαν ότι οι πλειοψηφίες σε ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ στηρίζουν τη γραμμή της ταξικής συνεργασίας. Γιατί, όπως διαπίστωσαν, αυτήν τη φορά αυτές οι πλειοψηφίες κατεβαίνουν με ένα πλαίσιο αιτημάτων που δεν έχει «στοιχειωδώς αποδεκτό περιεχόμενο»! Επομένως, η σημερινή απεργία δεν είναι απεργία, αλλά κάτι άλλο και ουσιαστικά κάλεσαν τους εργαζόμενους να μην απεργήσουν ή τέλος πάντων να κάνουν συγκέντρωση αλλά αυτή να μην είναι απεργιακή, μερικοί δε τερματίζοντας τους οπορτουνιστικούς συλλογισμούς τους, έφθασαν να δηλώσουν και «απεργοσπάστες» με κεφαλαία γράμματα!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

TOP READ