13 Μαΐ 2018

«Πρωτοπορεί» εντός ΝΑΤΟ και ΕΕ στην πολεμική προπαρασκευή



Το «δίκτυο κόμβων διαμετακόμισης και υποστήριξης επιχειρήσεων», ένα από τα προγράμματα όπου συμμετέχει η κυβέρνηση
Το «δίκτυο κόμβων διαμετακόμισης και υποστήριξης επιχειρήσεων», ένα από τα προγράμματα όπου συμμετέχει η κυβέρνηση
Αλλη μια διάσταση της ολοένα μεγαλύτερης εμπλοκής της χώρας στα επικίνδυνα σχέδια του ευρωατλαντικού άξονα αποκάλυψε το Ατυπο Συμβούλιο των Υπουργών Αμυνας της Ευρωπαϊκής Ενωσης, που πραγματοποιήθηκε το περασμένο Σάββατο 5 Μάη, στη Σόφια.
Βασικό στο «μενού» της Συνόδου ήταν το ζήτημα της «Μόνιμης Διαρθρωμένης Συνεργασίας» (PESCO), που έχει αποφασιστεί ήδη από το Δεκέμβρη του 2017, στην προσπάθεια της ιμπεριαλιστικής ένωσης να αναπτύξει τις δικές της «αυτοτελείς» στρατιωτικές δυνατότητες, για να εμπλακεί πιο ενεργά στους ιμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς για τον έλεγχο πλουτοπαραγωγικών πηγών, αγορών και δρόμων μεταφοράς Ενέργειας και εμπορευμάτων.
Σύμφωνα με όσα ανακοινώθηκαν εκεί, η Ελλάδα όχι μόνο εμπλέκεται στα σχέδια αυτά, αλλά φιγουράρει στην ευρωατλαντική ...πρωτοπορία, όσον αφορά (και) την εξέλιξη νέων όπλων και άλλων μέσων του θανάτου, πέρα από τα χρήματα που ήδη δαπανά για εξοπλισμούς και φυσικά τον προσανατολισμό τους, που δεν είναι άλλος από την υποστήριξη των ευρωατλαντικών σχεδιασμών.
Ολα στη συνολική προπαρασκευή του ευρωατλαντικού άξονα, προς αντιπαράθεση με άλλα ιμπεριαλιστικά κέντρα και ισχυρά καπιταλιστικά κράτη για τον έλεγχο αγορών, πλουτοπαραγωγικών πηγών και διαύλων.
Ειδικότερα, στο πλαίσιο της PESCO, η Κομισιόν έχει προβλέψει για την περίοδο 2021 - 2027 συγχρηματοδότηση από τον κοινοτικό προϋπολογισμό για την έρευνα, την τεχνολογία και την ανάπτυξη στρατιωτικών προγραμμάτων, ύψους 13 δισ. ευρώ, ενώ ήδη έχει καταρτιστεί ένας αρχικός κατάλογος των πρώτων 17 «συνεργατικών έργων», καλύπτοντας τους τομείς «εκπαίδευσης», «ανάπτυξης δυνατοτήτων» και «επιχειρησιακής ετοιμότητας στον τομέα της άμυνας», ενώ αναμένεται εμπλουτισμός και με νέα τέτοια «πρότζεκτ» αργότερα μέσα στο χρόνο.
Η ελληνική κυβέρνηση, όπως επαίρεται η ίδια, διά του υπουργείου Αμυνας, φιγουράρει μεταξύ των 4 χωρών με τα περισσότερα εγκεκριμένα προγράμματα, έχοντας επισημοποιήσει ήδη από τις αρχές Μάρτη τη συμμετοχή της σε 9 από τα 17 πρώτα «συνεργατικά» μέτρα της ΕΕ, που καλείται να υλοποιήσει μαζί με άλλες χώρες - μέλη, μετουσιώνοντας σε πράξη την αποφασιστικότητά της να παίξει «στα γεμάτα» στους επικίνδυνους για το λαό σχεδιασμούς, υπηρετώντας το στόχο των ντόπιων επιχειρηματικών ομίλων για γεωστρατηγική τους αναβάθμιση.
Η συμμετοχή στα σχέδια της ΕΕ
Συγκεκριμένα, μετέχει με σχέδια, προτάσεις και μπόλικη σχετική πείρα και τεχνογνωσία στα εξής προγράμματα προς υλοποίηση:
-- «Δίκτυο κόμβων διαμετακόμισης (logistic hubs) και υποστήριξης επιχειρήσεων». Ηδη, η κυβέρνηση παρέχει τέτοιες «υπηρεσίες», σε μόνιμη βάση ή περιοδικά, στη Σούδα, την Αλεξανδρούπολη, τη Θεσσαλονίκη, άλλες βάσεις, λιμάνια και αεροδρόμια, ενώ στο ΓΕΕΘΑ λειτουργεί και το «Πολυεθνικό Συντονιστικό Κέντρο Στρατηγικών Θαλάσσιων Μεταφορών» που ιδρύθηκε το 2004, προκειμένου να αντιμετωπιστούν «οι στρατηγικές ελλείψεις στις θαλάσσιες μεταφορές, κυρίως στο πλαίσιο ασκήσεων και επιχειρήσεων που καθοδηγούνται από ΝΑΤΟ και ΕΕ». Ο ρόλος του Κέντρου είναι να βρίσκει και να συντονίζει εμπορικά πλοία για τη μεταφορά πολεμικού υλικού ή/και προσωπικού σε επιχειρήσεις και ασκήσεις του ΝΑΤΟ και της ΕΕ. Παραπέρα, ο Ναύσταθμος της Κρήτης λειτουργεί ως Προκεχωρημένη Βάση Υποστήριξης ΔΜ (Διοικητική Μέριμνα) για την επιχείρηση επιτήρησης του ΝΑΤΟ στην Ανατολική Μεσόγειο «Sea Guardian». Ο Ναύσταθμος έχει αντίστοιχη λειτουργία για την επιχείρηση της ΕΕ στην Κεντρική Μεσόγειο «EU Navfor-Med Sophia», ενώ στο πλαίσιο της ίδιας επιχείρησης η 115η Πτέρυγα Μάχης στη Σούδα λειτουργεί ως Προκεχωρημένη Βάση Επιχειρήσεων (απογειώνονται από εκεί αεροσκάφη για επιτήρηση και έλεγχο θαλάσσιων διαύλων και πλοίων που κινούνται εκεί).
-- «Στρατιωτική κινητικότητα». ΝΑΤΟικοί και Ευρωενωσιακοί αξιωματούχοι το έχουν χαρακτηρίσει υπ' αριθμόν 1 προτεραιότητά τους για το 2018, καθώς αφορά στην ανάπτυξη δυνατοτήτων και την εξάλειψη εμποδίων που χρονοτριβούν τη μετακίνηση δυνάμεων στη συνοριογραμμή με τη Ρωσία και τα υπόλοιπα μέτωπα των ενδοϊμπεριαλιστικών αντιπαραθέσεων. Αλλωστε, στα τέλη Μάρτη, η Κομισιόν παρουσίασε και «σχέδιο δράσης για τη βελτίωση της στρατιωτικής κινητικότητας τόσο εντός όσο και εκτός της Ευρωπαϊκής Ενωσης». Παρουσιάζοντας μια από τις πλευρές αυτού του σχεδίου, αυτή των υποδομών, η επίτροπος Μεταφορών Β. Μπουλτς έλεγε τότε ότι «στόχος μας είναι να γίνεται καλύτερη χρήση του δικτύου μεταφορών μας, ώστε να διασφαλίζουμε ότι οι στρατιωτικές ανάγκες λαμβάνονται υπόψη κατά το σχεδιασμό έργων υποδομής», ενώ όπως σημειώνεται από πλευράς του υπουργείου Αμυνας, η Κομισιόν πρόκειται να χρηματοδοτήσει με 6,5 δισ. ευρώ τη «βελτίωση» των υποδομών (οδικοί άξονες, λιμάνια και αεροδρόμια) σε αυτήν την κατεύθυνση. «Είναι πολύ σημαντικό όλοι οι αρμόδιοι φορείς στην Ελλάδα να επωφεληθούν από αυτές τις χρηματοδοτήσεις για τη βελτίωση των υποδομών προς όφελος της οικονομίας, του τουρισμού και των μεταφορών», σημειώνεται παραπέρα από το υπουργείο, σε άλλη μια επιβεβαίωση ότι εμπλοκή και σχέδια του κεφαλαίου πάνε χέρι - χέρι.
-- «Ευρωπαϊκό κέντρο πιστοποίησης κατάρτισης για ευρωπαϊκούς στρατούς». Η κυβέρνηση έχει και εδώ σχετική εμπειρία, π.χ. από το ΝΑΤΟικό Κέντρο Εκπαίδευσης Ναυτικής Αποτροπής στη Σούδα, όπου έχουν εκπαιδευτεί εκατοντάδες στελέχη του ΝΑΤΟ, όπως και άλλων χωρών, σε ζητήματα «θαλάσσιας επιτήρησης», «ασύμμετρων απειλών» και άλλα αντικείμενα. Π.χ. αυτές τις μέρες ολοκληρώνεται, με επίκεντρο το ΚΕΝΑΠ και με συμμετοχή δυνάμεων από συνολικά 14 κράτη, μεταξύ τους και πολλά βορειοαφρικανικά, μια από τις μεγαλύτερες ασκήσεις του αμερικανικού 6ου Στόλου (περιπολεί σε Ευρώπη και Αφρική), η «Phoenix Express 2018». Εξάλλου, το ΚΕΝΑΠ έχει οριστεί στο πλαίσιο της προαναφερόμενης «EU Navfor-Μed Sophia» και ως Κέντρο Παροχής Εκπαίδευσης στην Ακτοφυλακή και το Πολεμικό Ναυτικό της Λιβύης. Την ίδια ώρα, στο Κιλκίς λειτουργεί το «Πολυεθνικό Κέντρο Εκπαίδευσης Επιχειρήσεων Υποστήριξης της Ειρήνης» (ΠΚΕΕΥΕ), που ιδρύθηκε το 1998 ως Οργανική Μονάδα του ΓΕΕΘΑ και αποτελεί ένα από τα 26 διεθνώς αναγνωρισμένα από ΝΑΤΟ και ΟΗΕ Κέντρα Εκπαίδευσης των λεγόμενων «ειρηνευτικών» επιχειρήσεων και σχολείων παρατηρητών που μετέχουν σε αποστολές τους.
Παράλληλα, σύμφωνα με αρμόδιες πηγές, η κυβέρνηση επιδιώκει την «αναβάθμιση» του Κέντρου Εκπαίδευσης Αεροπορικής Τακτικής (ΚΕΑΤ), στην Ανδραβίδα, σε πολυδύναμο κέντρο εκπαίδευσης, με τη συμμετοχή ξένων χωρών και την παροχή υψηλού επιπέδου εκπαίδευσης, ώστε να αναλάβει τελικά «ρόλο διεθνούς Κέντρου Επιχειρησιακής Εκπαίδευσης». Ενώ και για την 120ή Πτέρυγα Εκπαίδευσης Αέρος στην Καλαμάτα υπάρχουν αντίστοιχα σχέδια, ώστε να αναδειχτεί σε «πολυεθνικό Κέντρο Εκπαίδευσης», ενώ έχουν γίνει προς τούτο προχωρημένες συζητήσεις για διακρατική συμφωνία με ΗΠΑ ή Καναδά, με τον υπουργό Αμυνας, Π. Καμμένο, να λέει στα τέλη Απρίλη, στο 6ο Συνέδριο Αεροπορικής Ισχύος στη Σχολή Ικάρων, ότι με βάση τις αποφάσεις του ΚΥΣΕΑ, «η Καλαμάτα μετατρέπεται ίσως στη μεγαλύτερη αεροπορική στρατιωτική ακαδημία που υπάρχει στην Ευρώπη».
-- «Μεταφερόμενο στρατιωτικό "πακέτο" αντιμετώπισης καταστροφών». Αλλο ένα πρόσχημα για την ανάπτυξη ευρωενωσιακών ενόπλων τμημάτων σε διάφορες ζώνες. Αλλωστε, μια σειρά αναλυτές, μεταξύ αστείου και σοβαρού, παρατηρούν κατά καιρούς ότι όποτε προκύψει κάπου κάποια φυσική καταστροφή, το πρώτο που θα στείλουν οι Αμερικανοί είναι ένα αεροπλανοφόρο και πεζοναύτες προς αποκατάσταση και διαφύλαξη της «τάξης και ασφάλειας». Η ελληνική πλευρά έχει να συνεισφέρει μπόλικη πείρα στο τέτοιο θέμα, καθώς π.χ. παλαιότερα, με πυρήνα λόχο του Μηχανικού, είχε αναπτύξει στο Αφγανιστάν τάγμα επιφορτισμένο με την «εκτέλεση έργων υποδομής», ως εξής: «Κατασκευή κτιρίων υποστήριξης τεχνικών υπηρεσιών στο αεροδρόμιο της Καμπούλ. Εκπαίδευση Αφγανών στρατιωτών. Διανομή ανθρωπιστικής βοήθειας». Οπως, επίσης, ανέπτυξε στη χώρα και «Κινητό Χειρουργικό Νοσοκομείο Εκστρατείας».
-- «Θαλάσσια ημιαυτόνομα συστήματα αντιμετώπισης ναρκών». Πρόκειται για ζήτημα που αφορά τη διασφάλιση των θαλάσσιων διαύλων διαμετακόμισης (θέμα που καίει το εφοπλιστικό κεφάλαιο) και συνδέεται με άλλα δύο παραπλήσια έργα, όπου επίσης συμμετέχει η κυβέρνηση: Τη «Λιμενική και θαλάσσια επιτήρηση και προστασία» και την «Αναβάθμιση της θαλάσσιας επιτήρησης». Τίτλοι πίσω από τους οποίους γίνονται σχέδια για κατασκοπευτικά αεροσκάφη, «μη επανδρωμένα αεροχήματα» (UAV), drones, άλλα συστήματα επιτήρησης.
-- «Ανάπτυξη πλατφόρμας για κοινή χρήση πληροφοριών για την αντιμετώπιση περιστατικών και απειλών στον κυβερνοχώρο». Πρόκειται για άλλο ένα στοιχείο του λεγόμενου «υβριδικού πολέμου» ανάμεσα στα ιμπεριαλιστικά κέντρα και κράτη και ενώ η κυβέρνηση έχει περιγράψει τη διαθεσιμότητά της να αναλάβει ρόλους «κόμβου» πληροφοριών για τις ιμπεριαλιστικές ενώσεις.
-- «Ανάπτυξη τεθωρακισμένου οχήματος μάχης για χρήση από το Πεζικό /αμφίβιου οχήματος επίθεσης /ελαφρού τεθωρακισμένου οχήματος». Θέμα και αυτό όπου «βάζει πλάτη» η ελληνική κυβέρνηση, η ανάπτυξη ενιαίων τύπων μέσων για όλα τα κράτη - μέλη της ΕΕ, ώστε να αντιμετωπιστεί η σημερινή ποικιλία τέτοιων μέσων, που κρίνεται ασύμφορη οικονομικά, τόσο στην ανάπτυξη όσο και στη συντήρησή τους.
Σημαιοφόρος και στα ΝΑΤΟικά σχέδια
Η κυβέρνηση σπεύδει να υπηρετήσει και αντίστοιχους στόχους του ΝΑΤΟ, το οποίο πέρα από τον κανόνα που βάζει στα κράτη - μέλη του, να δαπανούν ετησίως το 2% του ΑΕΠ τους για «αμυντικές» δαπάνες, ορίζει κι έναν δεύτερο στόχο, το 20% των τέτοιων δαπανών να πηγαίνουν για προμήθεια νέου υλικού, εκσυχρονισμό του υφιστάμενου ή ανάπτυξη νέων μέσων.
Σε αυτό το τελευταίο σκέλος, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ έχει δηλώσει συμμετοχή (μαζί με Γαλλία, Γερμανία, Ιταλία, Ισπανία, Τουρκία, Καναδά και Πολωνία) σε πρόγραμμα του ΝΑΤΟ για την ανάπτυξη ενός νέου αεροσκάφους ναυτικής συνεργασίας (τέτοια αεροσκάφη χρησιμοποιούνται για τον έλεγχο εκτεταμένων θαλάσσιων ζωνών, ανθυποβρυχιακό πόλεμο, κατασκοπεία κ.ά.).
Επίσης, έχει υπογράψει αντίστοιχο πρόγραμμα «πολυεθνικής συνεργασίας» για ανάπτυξη νέων πυρομαχικών εδάφους.
Αξίζει, εξάλλου, να σημειωθεί ότι τόσο τα ζητήματα της Μόνιμης Διαρθρωμένης Συνεργασίας όσο και αυτά της στρατιωτικής κινητικότητας αποτελούν κεντρικά θέματα στις Συνόδους των υπουργών Αμυνας της ΕΕ καθώς και των ΥΠΕΞ του ΝΑΤΟ που πραγματοποιούνται τη βδομάδα που έρχεται - Τρίτη 15/5 και Τετάρτη 16/5 αντίστοιχα - στις Βρυξέλλες, ενόψει της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ τον Ιούνη και της αντίστοιχης του ΝΑΤΟ τον Ιούλη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

TOP READ