3 Μαΐ 2018

Συγκοινωνούντα δοχεία


Αν θέλει κανείς να πάρει μια γεύση για το πώς το άνοιγμα νέων πεδίων κερδοφορίας στους επιχειρηματικούς ομίλους συνδέεται ευθέως όχι μόνο με την υλοποίηση όλων των αντεργατικών μέτρων που διασφαλίζουν ένταση της εκμετάλλευσης, αλλά και με την εμπλοκή στους ιμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς και τα επικίνδυνα αμερικανοΝΑΤΟικά σχέδια, δεν έχει παρά να ρίξει μια ματιά στην ομιλία που έκανε την περασμένη Παρασκευή στη Θεσσαλονίκη ο Αμερικανός πρέσβης, Τζ. Πάιατ, όπου παρουσίασε για μια ακόμα φορά τόσο τα σχέδια των ΗΠΑ για την περιοχή, όσο και τους ρόλους του περιβόητου «μεντεσέ» που επιφυλάσσουν για την Ελλάδα.
***
Από την ομιλία θα μπορούσε να ξεχωρίσει κανείς πολλά. Και τον «στρατηγικό στόχο» η ΔΕΘ να σηματοδοτήσει την «επιστροφή» των αμερικανικών επιχειρηματικών ομίλων και «επενδυτών», δίνοντας ως χαρακτηριστικά παραδείγματα του αμερικανικού ενδιαφέροντος, που «είναι υψηλότερο από ποτέ» κατά τη διάρκεια της θητείας του, την πώληση των ναυπηγείων Σύρου στην ONEX, το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης («Εχω δει το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης από πρώτο χέρι και γνωρίζω ότι μπορεί να χρησιμεύσει ως στρατηγικό σημείο διέλευσης»), τον τουριστικό κλάδο ή τις περιλάλητες «start-up» (νεοσύστατες) επιχειρήσεις, όπου ψάχνουν «συνέργειες» οι Αμερικανοί, «αξιοποιώντας το ισχυρό ανθρώπινο κεφάλαιο που έχει η Ελλάδα». Αλλά και - με τη βοήθεια της αναβαθμισμένης αμερικανικής αντιπροσωπείας - η ΔΕΘ «να σηματοδοτήσει το τέλος του τρίτου προγράμματος διάσωσης και την ουσιαστική πρόοδο που έχει κάνει η Ελλάδα, για να μεταρρυθμίσει την οικονομία της και να επιστρέψει στη βιώσιμη ανάπτυξη».
Και τις υπενθυμίσεις ότι τώρα εναπόκειται στην κυβέρνηση να διατηρήσει το μήνυμα που μετέφερε ο πρωθυπουργός Αλ. Τσίπρας όταν ήταν στις ΗΠΑ, σχετικά με τις επενδύσεις, την ανοιχτή στάση και την «προβλεψιμότητα», με σταθερό φορολογικό και «κανονιστικό» πλαίσιο για τις επιχειρήσεις, και τα μηνύματα να «τρέξουν» γρηγορότερα οι ιδιωτικοποιήσεις όπως αυτή του Ελληνικού, με αναφορές ξανά στην «ενόχληση» των ΗΠΑ για το πέρασμα του ΟΛΘ σε κοινοπραξία ρωσικών και γερμανικών κεφαλαίων.
***
Αν πάντως σίγουρα ένα κομμάτι ξεχωρίζει, είναι ότι «η ανάπτυξη των περιφερειακών δρόμων, του σιδηρόδρομου, των ενεργειακών διασυνδέσεων, θα ωφελήσει την Ελλάδα και θα φέρει την ευρύτερη περιοχή πιο κοντά (...) Η οικονομική επιτυχία της Ελλάδας θα εξαρτηθεί, σε τελευταία ανάλυση, όχι μόνο από τις πράξεις που κάνετε εδώ, αλλά από την οικονομική ευρωστία της ευρύτερης γειτονιάς», με την παραπέρα διευκρίνιση ότι «με έχετε ακούσει να αναφέρομαι στην Ελλάδα ως πυλώνα σταθερότητας σε μια περίπλοκη περιφέρεια (...) Οι ΗΠΑ και η Ελλάδα μοιράζονται την κοινή δέσμευση στην ενσωμάτωση των Δυτικών Βαλκανίων στους ευρωπαϊκούς θεσμούς - ένας στόχος που εξυπηρετεί τα αμοιβαία συμφέροντα ασφάλειάς μας. Εχοντας όλες τις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων στο ΝΑΤΟ θα κάνει τη συμμαχία δυνατότερη και την περιοχή πιο σταθερή.
Από την άποψη της αμυντικής ασφάλειας, ελπίζω ότι όλοι γνωρίζετε πόσο εκτιμούμε τη διμερή συνεργασία μας στον κόλπο της Σούδας, η οποία προωθεί τόσο τους διμερείς όσο και τους στόχους του ΝΑΤΟ για περιφερειακή ειρήνη και ασφάλεια. Αυτό το στρατηγικό σημείο μάς επιτρέπει να εξυπηρετούμε πλοία και αεροσκάφη του 6ου Στόλου σε αποστολές σε όλη την περιοχή. Θα ήθελα επίσης να τονίσω τον τρόπο με τον οποίο η συνεργασία μας συνεχίζει να επεκτείνεται».
Παρέπεμψε, άλλωστε, στη διεκπεραίωση αμερικανικών και άλλων ΝΑΤΟικών στρατιωτικών τμημάτων από Θεσσαλονίκη και Αλεξανδρούπολη προς τη Βορειοανατολική Ευρώπη, στη συνοριογραμμή με τη Ρωσία, με πρόσχημα ασκήσεις, αλλά και τη λειτουργία του Γ' Σώματος Στρατού, στη Θεσσαλονίκη, ως ΝΑΤΟικού Στρατηγείου με διευρυμένες αρμοδιότητες στη διετία 2018-19, «υπογραμμίζοντας ξανά τη στρατηγική σημασία αυτής της πόλης», όπως σημείωσε.
***
Τι επιβεβαιώνουν όλα αυτά; Οτι η προσπάθεια των επιχειρηματικών ομίλων για να βρουν διέξοδο τα υπερσυσσωρευμένα κεφάλαια, όπως και συνολικά οι στόχοι του κεφαλαίου, υπηρετούνται ενιαία, όχι μόνο με το τσάκισμα των εργατικών δικαιωμάτων σε συνθήκες ιμπεριαλιστικής «ειρήνης» αλλά και με τη γενίκευση της επικίνδυνης εμπλοκής στα αμερικανοΝΑΤΟικά σχέδια. Είτε αυτή αφορά τους πρωταγωνιστικούς ρόλους για να «τρέξει» η λεγόμενη «ευρωατλαντική ολοκλήρωση» των Βαλκανίων, στο πλαίσιο και της περικύκλωσης της Ρωσίας, είτε τις διευκολύνσεις για τις αμερικανοΝΑΤΟικές επιδρομές στη Μέση Ανατολή και την Ανατολική Μεσόγειο, με επίδικο τον έλεγχο του ενεργειακού πλούτου της περιοχής. Και είναι γι' αυτόν το λόγο που το μήνυμα που έστειλαν χιλιάδες λαού τη φετινή Πρωτομαγιά ενάντια στην αντιλαϊκή επίθεση και την πολεμική εμπλοκή πρέπει να ακουστεί ακόμα πιο δυνατά, στοχεύοντας την καρδιά του προβλήματος, το κεφάλαιο, την εξουσία του, τις διεθνείς συμμαχίες και τις ιμπεριαλιστικές ενώσεις.

Θ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

TOP READ