4 Ιουν 2018

Κεμάλ Οκουγιάν: “Δεν υπάρχει καλός εθνικισμός τον 21ο αιώνα”

Ο Κεμάλ Οκουγιάν, γ.γ του Κομμουνιστικού Κόμματος Τουρκίας και ανεξάρτητος υποψήφιος της Πλατφόρμας “Αυτό το κοινωνικό σύστημα πρέπει ν’αλλάξει” στην επαρχία της Σμύρνης, εμφανίστηκε σε τοπικό τηλεοπτικό πρόγραμμα χθες Κυριακή, σχολιάζοντας μια σειρά ζητήματα για την εξωτερική πολιτική του κυβερνώντος ΑΚΡ, το κουρδικό ζήτημα, την υποστήριξη της κυβέρνησης στο καπιταλιστικό σύστημα.
Υπενθυμίζεται ότι πρόσφατα απαγορεύτηκε από το Ανώτατο Εκλογικό Συμβούλιο η αυτόνομη κάθοδος του ΤΚΡ με το όνομα και τα σύμβολά του, παρότι πληρούσε όλα τα νόμιμα κριτήρια.
Πριν αναφερθεί στην επικαιρότητα, ο Οκουγιάν μνημόνευσε την επέτειο θανάτου του μεγάλου Τούρκου κομμουνιστή ποιητή Ναζίμ Χικμέτ, λέγοντας “Πως ο Ναζί Χικμέτ είναι το μεγάλο ιδανικό που μας κάνει περήφανους, με δεδομένες τις συνθήκες της σημερινής Τουρκίας”.
Αναφερόμενος στο ΤΚΡ, δήλωσε : “Το κόμμα μας ποτέ δεν κρύβει την ταυτότητά του. Ποτέ δεν κρύψαμε το στόχο μας να χτίσουμε μια κομμουνιστική κοινωνία. Ο λαός ρωτά πού θα βρούμε τις απαραίτητες πηγές γι’αυτό. Αυτό το παλάτι (αναφερόμενος στο Προεδρικό μέγαρα του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν” πρέπει είτε να κατεδαφιστεί είτε να γίνει δημόσιο εκπαιδευτικό ίδρυμα. Αυτό είναι προφανές, κι όμως η λύση δεν είναι τόσο απλή. Κανείς δεν αμφισβητεί την μεταφορά δημόσιων πόρων στον ιδιωτικό τομέα. ”
Μίλησε επίσης για το κουρδικό ζήτημα, λέγοντας: “Οι άνθρωποι σε αυτή τη χώρα ξέρουν πώς να ζουν αδελφωμένοι. Εκείνοι που επιχειρούν να διαιρέσουν την εργατική τάξη το μετατρέπουν σε πρόβλημα. Αυτό εκτός από τη χώρα μας παρατηρείται σε όλο τον κόσμο. Δε γίνεται να λύσεις ούτε προβλήματα κυκλοφοριακού χωρίς να τερματίσεις την εκμετάλλευση. Η άρχουσα τάξη στον κόσμο παίζει με το κουρδικό πρόβλημα κι αυτό είναι πολύ σοβαρό ζήτημα. Δε μπορεί να υπάρξει καλός εθνικισμός τον 21ο αιώνα.”
Σε σχέση με την εξωτερική πολιτική του Ερντογάν υπογράμμισε πως η αποσάθρωση της Ευρώπης δίνει διαπραγματευτικό χώρο στον Ερντογάν κι ότι εκμεταλλεύεται τις ισορροπίες για να προστατευτεί. Δεσμεύτηκε πως το ΤΚΡ στην εξουσία θα απομακρύνει αμέσως τη χώρα από το ΝΑΤΟ, θα κλείσει όλες τις ξένες βάσεις και θα ακυρώσει τις συμφωνίες με την ΕΕ.
Σε ερώτηση του δημοσιογράφου σχετικά με τις θρησκευτικές απόψεις του κόμματος, ο γ.γ επεσήμανε ότι τα μέλη του έχουν το δικαίωμα να έχουν τις προσωπικές θρησκευτικές τους πεποιθήσεις, αλλά όχι να τις προπαγανδίζουν σε πολιτικό επίπεδο. Προσθέτει πως αυξάνεται ο αριθμός των θρησκευόμενων που υποστηρίζει τις απόψεις του κόμματος, γιατί αντιλαμβάνονται την ανεντιμότητα που επικρατεί.
Τέλος, αναφέρθηκε στην αταλάντευτη στήριξη του ΑΚΡ στους Τούρκους καπιταλιστές, κατηγορώντας τον Ερντογάν πως “κατέστρεψε τα πάντα στην Τουρκία εκτός από τον τρόπο με τον οποίο δουλεύει το σύστημα της κερδοφορίας”, αναφέροντας το συγκεκριμένο παράδειγμα του επιχειρηματικού κολοσσού Κοτς, που κρατά τον Ερντογάν στην εξουσία επί 16 χρόνια, πραγματοποιώντας κάθε χρόνο αστρονομικά κέρδη, χάρη και στις ιδιωτικοποιήσεις κρατικών επιχειρήσεων, όπως των διυλιστηρίων TÜPRAŞ  πέρσι.
Με πληροφορίες από: sol.org.tr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

TOP READ