4 Ιουν 2018

Καταδικάστηκαν Λιθουανία και Ρουμανία για τις μυστικές φυλακές της CIAΑμερικανικά αεροπλάνα στη Ρουμανία το 2003Αμερικανικά αεροπλάνα στη Ρουμανία το 2003
Πηγή: Associated Press
Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων καταδίκασε σήμερα τη Λιθουανία και τη Ρουμανία ότι έχουν διαπράξει πολλές παραβιάσεις, ως συνεργοί στο πρόγραμμα μυστικών κρατήσεων της Κεντρικής Υπηρεσίας Πληροφοριών (CIA) των ΗΠΑ στις δύο αυτές χώρες.
Στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο είχαν προσφύγει το 2011 και το 2012 δύο πρώην κρατούμενοι της αμερικανικής φυλακής στο Γκουαντάναμο της Κούβας, οι οποίοι δήλωσαν ότι είχαν κρατηθεί σε μυστικές φυλακές της CIA στη Ρουμανία και τη Λιθουανία, μεταξύ του 2004 και του 2006.
«Η συμμετοχή της Λιθουανίας στο πρόγραμμα μυστικών κρατήσεων της CIA, την οδήγησε να διαπράξει πολλές παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων», κρίνει το δικαστήριο σε απόφασή του.
Το Βίλνιους παραβίασε το άρθρο 3 της Σύμβασης (απαγόρευσης των βασανιστηρίων), το άρθρο 5 (που προβλέπει το δικαίωμα στην ελευθερία και την ασφάλεια) και το 13 (το δικαίωμα σε μια αποτελεσματική προσφυγή). «Η Ρουμανία διέπραξε πολλές παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, καθώς έγινε συνεργός στο πρόγραμμα μυστικών κρατήσεων της CIA», κρίνει επίσης το δικαστήριο σε μια δεύτερη απόφασή του.
Μεταξύ των παραβιάσεων αυτών: Η απαγόρευση των βασανιστηρίων, το δικαίωμα στην ελευθερία και την ασφάλεια του ενάγοντα, το δικαίωμά του στο σεβασμό της ιδιωτικής του ζωής και το δικαίωμά του σε μια αποτελεσματική προσφυγή. Οι δύο ενάγοντες είναι ο Αμπντ αλ Ραχίμ αλ Νασίρι (κατά της Ρουμανίας) και ο Αμπού Ζουμπάιντα (κατά της Λιθουανίας).
Το Φλεβάρη του 2015, το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, έπειτα από προσφυγή που είχε καταθέσει ήδη ο Ζουμπάιντα, καταδίκασε τελεσίδικα την Πολωνία για το ρόλο της στις μυστικές φυλακές της CIA.
(Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ - AFP)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΤΟ ΜΑΝΙΦΕΣΤΟ ΤΩΝ ΠΑΡΩΧΗΜΕΝΩΝ

Ελενη Μαρκακη     1 ώρα · (το κείμενο αυτό γράφτηκε 7 χρόνια πριν- το 2012... Αλλά και σήμερα, το 2019, ...

TOP READ