28 Ιουν 2018

Στην Ολομέλεια της Βουλής συζητήθηκε σήμερα, Πέμπτη 28 Ιουνίου, η Επίκαιρη Ερώτηση του ΚΚΕ για την εκρηκτική κατάσταση που έχει δημιουργηθεί στην Κέρκυρα, εξαιτίας των απορριμμάτων.




Από τα ξημερώματα της Τρίτης, τα ΜΑΤ έχουν κάνει απόβαση στην Κέρκυρα, προκειμένου να επιβάλουν δια της βίας τη λειτουργία του ΧΥΤΑ/ΧΥΤΥ Λευκίμμης. Ο ΧΥΤΑ Τεμπλονίου που συγκεντρώνονταν τα σκουπίδια του νησιού έχει υπερκορεστεί σε τέτοιο βαθμό που δεν χωράει άλλα. Έτσι, η κυβέρνηση, ο δήμος και η περιφέρεια επέλεξαν ως «λύση» τη Λευκίμμη, παρά τις αντιδράσεις των κατοίκων της περιοχής.

Να μη σκύψει το κεφάλι στην τρομοκρατία, κάλεσε τον εργαζόμενο λαό της Κέρκυρας ο βουλευτής του ΚΚΕ Νίκος Μωραΐτης, καταγγέλλοντας την απόβαση των ΜΑΤ στο νησί για να λειτουργήσει ο ΧΥΤΑ/ΧΥΤΥ Λευκίμμης.

Ο υπουργός Εσωτερικών, Πάνος Σκουρλέτης, εξέφρασε την αποφασιστικότητα της συγκυβέρνησης να προχωρήσει σε αυτή την επικίνδυνη απόφαση της λειτουργίας του ΧΥΤΑ/ΧΥΤΥ Λευκίμμης, υποστηρίζοντας ότι οι τόνοι των σκουπιδιών που στοιβάζονται στους δρόμους της Κέρκυρας εν μέσω τουριστικής περιόδου «υπονομεύουν την εικόνα όχι μόνο του νησιού, αλλά και όλης της Ελλάδας». Μάλιστα, αντί να απολογηθεί για τα βουνά των σκουπιδιών που έχουν μαζευτεί στην Κέρκυρα, εγκάλεσε με περίσσιο θράσος το ΚΚΕ ότι τάχα δεν έχει θέση για το τι πρέπει να γίνει με τα σκουπίδια.
Ο Π. Σκουρλέτης ισχυρίστηκε πως στη Λευκίμμη δεν θα λειτουργήσει ΧΥΤΑ (Χώρος Υγειονομικής Ταφής Απορριμμάτων), αλλά ΧΥΤΥ (Χώρος Υγειονομικής Ταφής Υπολειμμάτων). Επίσης, ισχυρίστηκε πως η λειτουργία της Λευκίμμης θα είναι μεταβατική. Ωστόσο, η «λύση» της Λευκίμμης, για την οποία επιστρατεύτηκαν τα ΜΑΤ, προβλέπει την εναπόθεση ακατέργαστων δεμάτων, δηλαδή ακατέργαστων σκουπιδιών, λειτουργώντας ως υγειονομική βόμβα για τους κατοίκους της περιοχής.

Συνειδητή επιλογή για να έρθουν οι ιδιώτες

Αποκαλύπτοντας τις πραγματικές στοχεύσεις αυτής της απαράδεκτης κατάστασης με τα σκουπίδια, ο βουλευτής του ΚΚΕ Νίκος Μωραΐτης σημείωσε πως «με αφορμή το αδιέξοδο που έχει δημιουργηθεί, με ευθύνη των κυβερνήσεων, αλλά και της Τοπικής Διοίκησης διαχρονικά, προχωράει όλο και περισσότερο η ιδιωτικοποίηση της αποκομιδής και της διαχείρισης των απορριμμάτων». 
Επίσης, ρώτησε τον υπουργό τι άλλαξε και ο ΧΥΤΑ Λευκίμμης κρίθηκε κατάλληλος, ενώ η σημερινή κυβέρνηση έλεγε προεκλογικά ότι πρέπει να μη λειτουργήσει, προσθέτοντας πως γίνεται προσπάθεια να περάσει «δια πυρός και σιδήρου» η πολιτική που υπηρετεί τα επιχειρηματικά συμφέροντα.
Για την απόβαση των ΜΑΤ, τόνισε πως η δημοτική αρχή είναι διπλά εκτεθειμένη, γιατί έλεγε τη Δευτέρα πως «δεν πρόκειται να έρθουν τα ΜΑΤ» και από χθες στα τοπικά μέσα ενημέρωσης κυκλοφορεί επιστολή της με την οποία ζητάει την παρέμβασή τους. 
Ο Ν. Μωραΐτης υπογράμμισε πως θα πρέπει να επιταχυνθούν όλες οι διαδικασίες για την εξεύρεση και την κατασκευή νέου κατάλληλου χώρου, μαζί με τη δέσμευση ότι θα κλείσει οριστικά και θα αναπλαστεί ο ΧΥΤΑ στο Τεμπλόνι και δεν θα χρησιμοποιηθεί ο παράνομος ΧΥΤΑ/ΧΥΤΥ Λευκίμμης, ο οποίος έπρεπε να έχει ήδη αποκατασταθεί.

                                                                                                                        Τ.Ε. Κέρκυρας του ΚΚΕ
(αναδημοσίευση από το 902.gr)
                                                                        

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

TOP READ