16 Ιουλ 2018

Απαρτχάιντ κανονικά και με το νόμο ετοιμάζεται να νομοθετήσει το Ισραήλ

Τη θεσμοθέτηση πλήρους διαχωρισμού αραβικών και εβραϊκών κοινοτήτων σχεδιάζει η κυβέρνηση του Ισραήλ, στενός σύμμαχος της ελληνικής κυβέρνησης, με ένα νομοσχέδιο που προτείνει “να επιτρέπεται σε μια κοινότητα που αποτελείται από ανθρώπους με την ίδια πίστη και εθνικότητα να διατηρούν τον αποκλειστικό χαρακτήρα αυτής της κοινότητας” . Με το ίδιο νομοσχέδιο επιτρέπεται επίσης η επιβολή του εβραϊκού θρησκευτικού νόμου σε ορισμένς περιπτώσεις καθώς και η αφαίρεση της Αραβικής από τις επίσημες γλώσσες του κράτους.
Ήδη το νομοσχέδιο ξεσηκώνει τεράστιες αντιδράσεις, καθώς  χιλιάδες Ισραηλινοί διαδήλωσαν εναντίον του στο Τελ Αβίβ το περασμένο Σάββατο. Βουλευτές της αντιπολίτευσης το συγκρίνουν ήδη με το απαρτχάιντ που επικρατούσε μέχρι τις αρχές της δεκαετίες του ’90 στη Νότιο Αφρική. Το νομοσχέδιο αναμένεται να περάσει από κοινοβουλευτική ψηφοφορία την ερχόμενη εβδομάδα, με τον Νιετανιάχου να επικαλείται “τα δικαιώματα της πλειοψηφίας” και να διατείνεται υποκριτικά πως θα συνεχίζει να προασπίζεται τα συλλογικά και ατομικά δικαιώματα, την ώρα βέβαια που ο στρατός του προκαλεί εκατόμβες θυμάτων μεταξύ των Παλαιστινίων μόνο τους τελευταίους μήνες.
“Πως το κράτος επιτρέπεται να δημιουργεί χωριά που θα διαχωρίζουν [τους κατοίκους] στη βάση της θρησκείας ή της εθνικότητας, είναι εξοργιστικό” λέει ο Αμίρ Φουξ από το Ινστιτούτο Ισραηλινής Δημοκρατίας. Ακόμα και ο απεσταλμένος της ΕΕ Εμανουέλ Ζωφρέ αναγκάστηκε να ψελλίσει πως το νομοσχέδιο κάνει διακρίσεις, για να εισπράξει την επίπληξη από το υπουργείο εξωτερικών κατόπιν εντολής του Νετανιάχου.
Επιφυλάξεις εξέφρασε και ο πρόεδρος της χώρας, που έχει αποκλειστικά θεσμικό ρόλο, Reuven Rivlin, λέγοντας πως το νομοσχέδιο θα βλάψει τους Εβραίους διεθνώς και θα μπορούσε να “χρησιμοποιηθεί ως όπλο από τους εχθρούς μας”. Προσθέται πως το νομοσχέδιο θα μπορούσε να στραφεί κατά των Εβραίων μεσανατολικής καταγωγής ή ακόμα και κατά των ομοφυλοφίλων. Βουλευτής της συμπολίτευσης των επέπληξε με τη βαθιά ρατσιστική αποστροφή πως “Δυστυχώς, ο πρόεδρος Rivlin ξέχασε το DNA του”.
Την αντίδρασή τους έχουν εκφράσει και οργανώσεις της εβραϊκής διασποράς, που θεωρούν το νομοσχέδιο απειλή για τη δημοκρατία στη χώρα και όχημα επιβολής των υπερορθοδόξων Εβραίων έναντι ενός “πλουραλιστικού εβραϊσμού”.
Στην πραγματικότητα ήδη πολλές γειτονιές και πόλεις στο Ισραήλ διαχωρίζονται σε καθαρά αραβικές και εβραϊκές, αλλά αυτοί που έχουν το κύριο πρόβλημα να μετακομίσουν σε εθνοτικά διαφορετική γειτονιά είναι οι Άραβες. Όπως επισημαίνει ο καθηγητής του τμήματος νομικής στο Πανεπιστήμιο της Ιερουσαλήμ Μορντεχάι Κρέμνιτσερ, το νομοσχέδιο έρχεται να “αφαιρέσει τη μάσκα ώστε να αποκαλυφθεί το άσχημο πρόσωπο του υπερεθνικιστικού Ισραήλ σε όλη του την απέχθεια”.
Με πληροφορίες από theguardian.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

TOP READ