31 Ιουλ 2018

Με όλα τα μέσα...


Εντείνονται οι παρεμβάσεις στην ΠΓΔΜ από ΝΑΤΟ και ΕΕ για να διασφαλιστεί η ευρωΝΑΤΟική πορεία της χώρας, μέσα από την έγκριση της συμφωνίας με την Ελλάδα στο επικείμενο δημοψήφισμα. Το στόχο αυτό υπηρετούν τόσο οι πυκνές επισκέψεις αξιωματούχων των δύο ιμπεριαλιστικών οργανισμών στην ΠΓΔΜ και οι ανάλογες δηλώσεις τους, όσο και η χρηματοδότηση από την ΕΕ και τις ΗΠΑ σε φορείς που αναπτύσσουν δράση και προπαγανδίζουν υπέρ της έγκρισης της συμφωνίας. Θυμίζουμε ότι χτες, ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ, Ζ. Ζάεφ, δήλωσε πως στόχος της σκοπιανής κυβέρνησης είναι το δημοψήφισμα να γίνει στις 30 Σεπτέμβρη, θα έχει «συμβουλευτικό χαρακτήρα» και θα τεθεί το εξής ερώτημα: «Είστε υπέρ της υποψηφιότητας για ένταξη σε ΕΕ και ΝΑΤΟ, αποδεχόμενοι τη συμφωνία μεταξύ της "Δημοκρατίας της Μακεδονίας" και της Ελληνικής Δημοκρατίας;». Γίνεται φανερό και με αυτόν τον τρόπο το πραγματικό υπόβαθρο της συμφωνίας, που δεν είναι άλλο από τα σχέδια ενσωμάτωσης της χώρας και συνολικά των Δυτ. Βαλκανίων στις ευρωατλαντικές δομές, ανταγωνιστικά προς την επιρροή που θέλει να ασκήσει η Ρωσία στην περιοχή.
* * *
Ετσι, μετά την αντιπροσωπεία της Κομισιόν, με επικεφαλής τον αρμόδιο επίτροπο για θέματα διεύρυνσης, Γ. Χαν, και την έλευση στη χώρα της νέας πρέσβειρας της Μ. Βρετανίας, κατέφτασε στην ΠΓΔΜ αντιπροσωπεία του ΝΑΤΟ, κηρύσσοντας ουσιαστικά την έναρξη της ενταξιακής διαδικασίας της ΠΓΔΜ στον ιμπεριαλιστικό οργανισμό. Ο επικεφαλής της ΝΑΤΟικής αντιπροσωπείας, Τζ. Μακί, χωρίς περιστροφές, επισήμανε την ανάγκη να επικυρωθεί η ευρωατλαντικής κοπής συμφωνία των Πρεσπών, προκειμένου να προχωρήσει η ένταξη της χώρας στο ΝΑΤΟ. Με την υποσημείωση ότι θα χρειαστούν περίπου 18 μήνες έως την ολοκλήρωση της ένταξης της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ, ο ΝΑΤΟικός αξιωματούχος άσκησε πίεση για επιτάχυνση των διαδικασιών, αρχής γενομένης από την έγκριση της συμφωνίας, την ώρα που η κυβέρνηση της ΠΓΔΜ παραχωρεί ήδη πεδία στους Αμερικανούς για στρατιωτικές ασκήσεις, θέλοντας να καταστήσει τη χώρα έναν από τους βασικούς βραχίονες της αμερικανοΝΑΤΟικής παρουσίας στη Βαλκανική, με πρόσχημα ασκήσεις και συνεκπαιδεύσεις.
* * *
Την παρέμβασή της προς την ίδια κατεύθυνση εντείνει και η Γερμανία, που διατηρεί ισχυρά συμφέροντα και ερείσματα στην περιοχή, άμεσα συνδεδεμένα με την ευρωατλαντική πορεία των βαλκανικών κρατών. Ο Γερμανός υφυπουργός Εξωτερικών, Μ. Ροτ, επισκέφτηκε πρόσφατα για πολλοστή φορά τα Σκόπια τονίζοντας και αυτός από τη μεριά του Βερολίνου ότι «η συμφωνία για το ονοματολογικό είναι το κλειδί που θα ανοίξει τις πόρτες της χώρας στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ». Εσπευσε μάλιστα να συναντήσει και τον ηγέτη του αντιπολιτευόμενου VMRO, ασκώντας πιέσεις να μη βάλει εμπόδια στην ένταξη της χώρας σε ΝΑΤΟ και ΕΕ, καθώς στο επικείμενο δημοψήφισμα επί της συμφωνίας των Πρεσπών δεν αρκεί μια σχετική πλειοψηφία του «ναι», αλλά απαιτείται η συμμετοχή τουλάχιστον του 50% του εκλογικού σώματος, με την αντιπολίτευση να απειλεί με μποϊκοτάζ. Ο Γερμανός υφυπουργός μίλησε και σε νέους της χώρας, σε εκδήλωση που «έστησε» γερμανικό ίδρυμα, προπαγανδίζοντας τις «προοπτικές των νέων κατά την ένταξη της ΠΓΔΜ στην ΕΕ», την ίδια ώρα που η αμερικανική ΜΚΟ «USAID» χρηματοδοτεί με χιλιάδες δολάρια οργανώσεις από την τοπική «κοινωνία των πολιτών» για να υποστηρίξουν «πρωτοβουλίες» που φτιάχνουν κλίμα υπέρ μιας «θετικής έκβασης» στο δημοψήφισμα.
* * *
Συναντήσεις για την υπόθεση της ΠΓΔΜ, όπως γνωστοποίησε Γερμανός ευρωβουλευτής, έγιναν και στο ΔΝΤ, στην «προοπτική» να προχωρήσουν μια σειρά «επενδύσεις» στη χώρα αν το αποτέλεσμα στο δημοψήφισμα είναι θετικό και ανοίξει ο δρόμος της ένταξης σε ΕΕ και ΝΑΤΟ. Ανάλογο περιεχόμενο είχε και η πρόσφατη συνάντηση του Σκοπιανού ΥΠΕΞ, Ν. Ντιμιτρόφ, με τον πρέσβη της Σαουδικής Αραβίας στην ΠΓΔΜ. Ολα αυτά δεν είναι παρά μερικές ακόμα αποδείξεις του «ενδιαφέροντος» του ευρωατλαντικού άξονα για τη Βαλκανική, που αξιοποιεί όλα τα μέσα για να προωθήσει τους σχεδιασμούς του ανταγωνιστικά προς άλλες δυνάμεις και κυρίως τη Ρωσία, σε μια κρίσιμη γεωστρατηγικά περιοχή. Στην εμπέδωση αυτών των σχεδιασμών εμπλέκεται ενεργά η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, έχοντας αναλάβει ρόλο σημαιοφόρου, όπως έδειξε και η υπογραφή της συμφωνίας των Πρεσπών, κερδίζοντας επάξια τον χαρακτηρισμό του «γεωπολιτικού μεντεσέ» και μπλέκοντας το λαό σε μεγάλους κινδύνους και περιπέτειες...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

TOP READ