29 Αυγ 2018

Συρία: «Επόμενη μέρα» οδυνηρή για τους λαούς


Σε μια νέα φάση είναι φανερό ότι μπαίνουν οι εξελίξεις στη Συρία και η ιμπεριαλιστική επέμβαση και αντιπαράθεση, που διαρκεί ήδη 7,5 χρόνια. Το διακύβευμα της «επόμενης μέρας», μετά από τη σχεδόν ολοκληρωτική ήττα των μισθοφόρων του «Ισλαμικού Κράτους» και των άλλων αντιπολιτευόμενων που ενισχύθηκαν από ΗΠΑ, Βρετανία, Γαλλία αλλά και Τουρκία, Σ. Αραβία και άλλα κράτη του Κόλπου, είναι το ίδιο επώδυνο για το λαό όπως όταν ξεκινούσε η επέμβαση και αφορά τον έλεγχο αγορών, πηγών Ενέργειας, των δρόμων μεταφοράς τους και τις γεωστρατηγικές ζώνες επιρροής. Επίκεντρο της σημερινής διαπάλης για τη μοιρασιά συνολικά στη Συρία είναι η επαρχία του Ιντλίμπ στα βορειοδυτικά σύνορα με την Τουρκία, όπου συνεχίζονται σφοδρές μάχες με αντικείμενο τη διάσωση των τελευταίων θυλάκων της ισλαμικής αντιπολίτευσης, ώστε να αποφύγουν τη συντριβή και να διεκδικήσουν κάποιο περιορισμένο έστω ρόλο την «επόμενη μέρα».
***
Μέσα σ' αυτό το πλαίσιο, τις τελευταίες μέρες φουντώνουν τα σενάρια για έναν νέο βομβαρδισμό από τις ΗΠΑ και τους συμμάχους τους, με πρόσχημα φήμες που σπέρνονται για τη χρήση χημικών όπλων από τη συριακή κυβέρνηση εναντίον αμάχων, με τις ιμπεριαλιστικές δυνάμεις να υψώνουν η μια μετά την άλλη τον τόνο των απειλών. Το μόνο βέβαιο είναι ότι ένα τέτοιο ενδεχόμενο θα μπλέξει ακόμα περισσότερο το «κουβάρι» των ανταγωνισμών. Το σκηνικό που στήνεται για μια πιθανή νέα επίθεση ΗΠΑ, Γαλλίας και Βρετανίας, με αφορμή μία στημένη προβοκάτσια, όπως η επίθεση με χημικά τον περασμένο Απρίλη στην Ντούμα, «πατάει» σε μια περίοδο όξυνσης των ενδοϊμπεριαλιστικών αντιπαραθέσεων και ανακατατάξεων. Τόσο των ΗΠΑ με τη Ρωσία και την Κίνα, των ΗΠΑ με το Ιράν, όσο και ανάμεσα σε συμμάχους στο ΝΑΤΟ, τις ΗΠΑ και την Τουρκία. Αφορά επίσης τις αντιφατικές σχέσεις που διαμορφώνουν τα κράτη της ΕΕ, όπως η Γερμανία, με τη Ρωσία και επίσης την όλο και πιο ανοιχτή αντιπαράθεση για την οικονομική κυρίως πολιτική των ΗΠΑ. Καθοριστικό ρόλο επίσης έχουν η σχέση συνεργασίας Τουρκίας - Ρωσίας τα τελευταία χρόνια καθώς και η προσέγγιση της πρώτης με το Ιράν.
***
Μόνο αν δει κανείς αυτήν τη «μεγάλη εικόνα» μπορεί να κατανοήσει ότι πίσω από τις συμμαχίες, τους άξονες και αντι-άξονες που αναδιατάσσονται με μικρότερη ή μεγαλύτερη σχετική σταθερότητα, κρύβονται τεράστια οικονομικά και γεωπολιτικά συμφέροντα. Κρύβεται το κυνήγι του κέρδους για τους καπιταλιστές, που πληρώνουν οι λαοί με τη φτώχεια, την ανέχεια, τον ξεριζωμό από τις πατρίδες τους, με το ίδιο τους το αίμα. Και αυτό δεν πρόκειται να αλλάξει όσο κουμάντο κάνει το κεφάλαιο, όσοι προσωρινοί συμβιβασμοί και αν επιτευχθούν. Την «ειρήνη» τους με το «πιστόλι στον κρόταφο» θα διαδέχονται οι ανοιχτές ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις. Σε ό,τι αφορά εξάλλου την ελληνική κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, όσο και αν παραμυθιάζει με τα περί «φιλειρηνικής πολυδιάστατης εξωτερικής πολιτικής», συμμετέχει στο μακέλεμα των λαών, παραχωρεί βάσεις, δίνει διευκολύνσεις και υποδομές, που αξιοποιήθηκαν στο παρελθόν, θα αξιοποιηθούν και αύριο σε πιο γενικευμένες αντιπαραθέσεις. Βάζει έτσι το λαό σε νέες περιπέτειες, συμμετέχοντας σε ΝΑΤΟ και ΕΕ, διευρύνοντας τη συμμαχία με το κράτος - τρομοκράτη του Ισραήλ.
***
Οι εξελίξεις επιβεβαιώνουν την ξεκάθαρη θέση του ΚΚΕ: Ο λαός μας και οι άλλοι λαοί της περιοχής πρέπει να αγωνιστούν ενάντια στα ιμπεριαλιστικά σχέδια, να δυναμώσουν τον αγώνα για την απεμπλοκή από τις ιμπεριαλιστικές συμμαχίες και συνασπισμούς, να συνδέσουν αυτόν τον αγώνα με την πάλη τους ενάντια στην αστική τάξη σε κάθε χώρα, ενάντια στην εξουσία των μονοπωλίων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

TOP READ