28 Αυγ 2018

Βγαίνουν οι βάσεις που μπαίνουν

Ανέβηκαν, έπεσαν, πάνω, κάτω, καταπάνω σου, τόσα μόρια, τόσα κύτταρα, τόσα επιρρήματα, αναλόγως το πεδίο και την κατεύθυνση και πού ακριβώς -σε ποια κατεύθυνση- θέλεις να πας.
Και πού είναι καλύτερα να περάσεις; Υπάρχουν διάφορες απόψεις.
Σημασία έχει να περάσεις στη σχολή που θέλεις. Να καλλιεργήσεις τις κλίσεις και τα ενδιαφέροντά σου, να γίνεις επιστήμονας, χρήσιμος για την κοινωνία, να κάνεις αυτό που σου αρέσει, γιατί τίποτα δε γίνεται σωστά όταν γίνεται ως αγγαρεία και δεν υπάρχει μεράκι.
Σημασία έχει να περάσεις κάπου που θα σου εξασφαλίσει οικονομική αποκατάσταση. Έτσι κι αλλιώς κανείς κλάδος δεν είναι όπως τον έχεις στη φαντασία σου, εξιδανικευμένο, και θα απογοητευτείς όταν βγεις στην αγορά εργασίας, σε αυτό το σύστημα. Καλύτερα να βρεις λοιπόν κάτι που να μπορεί να σε θρέψει, να σου εξασφαλίσει τα προς το ζην. Και τις κλίσεις και τα ενδιαφέροντά σου μπορείς να τα αναπτύξεις στον ελεύθερό σου χρόνο.
Σημασία έχει να περάσεις σε μια ωραία πόλη, μακριά από τους γονείς σου, να απογαλακτιστείς από τον έλεγχό τους, να περάσεις ωραία φοιτητική ζωή, τα μόνα “ανέμελα” χρόνια που ίσως έχεις μπροστά σου. Αυτά θα σου μείνουν και θα έχεις να θυμάσαι στην τελική.
Σημασία έχει να μην πας κάπου, όπου να ‘ναι, απλά και μόνο για να φύγεις μακριά από εκεί που είσαι. Να μείνεις κάπου στην πόλη σου, γιατί η οικογένεια δε βγαίνει για τόσα έξοδα, τα νοίκια με τα RBNB έχουν φτάσει στα ύψη κι αν πας αλλού, θα ντρέπεσαι τους συμφοιτητές σου, όταν κανονίζουν έξοδο κι εσύ θα πρέπει να βρίσκεις ένα άλλοθι.
Σημασία βασικά έχει να γίνεις άνθρωπος κι όχι χελώνα στο καβούκι σου. Να ανοίξεις τα μάτια και τους ορίζοντές σου, κλείνοντας τα αυτιά στις ασώματες κεφαλές των πάνελ που κλίνουν σε όλες τις πτώσεις το “έξω τα κόμματα απ’ τα Πανεπιστήμια”, για να το φέρουν στα μέτρα τους, να το κάνουν ιδιωτικό. Εδώ είναι μια πολύ καλή ευκαιρία να μάθεις πράγματα, φιλοσοφία, πολιτική θεωρία, αντικείμενα που ο μέσος εργαζόμενος δεν έχει χρόνο και δυνάμεις να καταπιαστεί μαζί τους, όταν βγει στην παραγωγή.
Σημασία έχει να μη σκύβεις το κεφάλι, με πρόσχημα πως διαβάζεις (αυτά τα έλεγε ο Χριστόδουλος) και πως είναι πολλή η ύλη για την εξεταστική. Να μάθεις να αγωνίζεσαι για έναν κόσμο και μια παιδεία, που δε θα συνδέει το μέλλον σου με το βαθμό σου, που δε θα δίνει πτυχία με αξία λαδόκολλας, δε θα αγωνιάς για το νοίκι μιας τρώγλης κοκ.
Κι αυτό είναι το καλύτερο μάθημα που μπορείς να πάρεις στο Πανεπιστήμιο. Κι είναι στο χέρι σου μετά πώς θα το αξιοποιήσεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

TOP READ