13 Οκτ 2018

ΕΥΡΩΛΙΓΚΑ Στις λογικές της κλειστής λίγκας



Την περασμένη βδομάδα ξεκίνησε η Ευρωλίγκα της σεζόν 2018 - 2019. Η διοργάνωση διεξάγεται για τρίτη φορά με τη μορφή πρωταθλήματος στην κανονική της περίοδο, με τη συμμετοχή 16 ομάδων, εξακολουθώντας να κινείται προς την κατεύθυνση της κλειστής λίγκας και επιλέγοντας και φέτος να μη διακόψει την αγωνιστική της δραστηριότητα την περίοδο των αγώνων των Εθνικών ομάδων.
Σε ό,τι αφορά την υπόθεση που λίγο έλειψε να προκαλέσει «σχίσμα» στη διοργάνωση πέρυσι, τη διαμάχη μεταξύ της διοίκησης της Λίγκας και του Παναθηναϊκού, τα πράγματα προς το παρόν μοιάζουν να έχουν ηρεμήσει. Οι σχέσεις μεταξύ του ισχυρού άνδρα της Λίγκας, Τζόρντι Μπερτομέου, και του ιδιοκτήτη της ΚΑΕ Παναθηναϊκός, Δημήτρη Γιαννακόπουλου, αποκαταστάθηκαν, ο Παναθηναϊκός απέσυρε τις απειλές αποχώρησης, ανακοινώθηκε μέχρι και «πάγωμα» των ποινών που είχαν επιβληθεί στον Δ. Γιαννακόπουλο για τις περσινές του δηλώσεις εναντίον της διοργανώτριας αρχής - εγείροντας πάντως και ερωτήματα για το κατά πόσον η απόφαση αυτή ήταν συλλογική ή, αντίθετα, αν η Λίγκα λειτουργεί με βάση την «ενός ανδρός αρχή», με τον επικεφαλής της να μπορεί να επιβάλλει και να αναιρεί ποινές σε ομάδες ή παράγοντες...
Επιλεκτική διεύρυνση με απώτερες βλέψεις
Φέτος είναι και η τελευταία χρονιά που παίρνουν μέρος στην Ευρωλίγκα 16 ομάδες. Οπως ανακοινώθηκε, από τη σεζόν 2019 - 2020 η διοργάνωση διευρύνεται κατά δύο ομάδες (με αντίστοιχη επέκταση της κανονικής περιόδου κατά δύο βδομάδες) με τη χορήγηση των λεγόμενων «wild cards», δηλαδή καρτών συμμετοχής, με ισχύ δύο χρόνων. Οι πρώτες ομάδες που θα πάρουν «wild card» έγινε γνωστό ότι είναι η Μπάγερν Μονάχου (η οποία συμμετέχει και φέτος ως πρωταθλήτρια Γερμανίας) και η γαλλική Βιλερμπάν. Επιλογή όχι τυχαία, καθώς το οικονομικό μέγεθος και των δύο δημιουργεί τις προϋποθέσεις για επέκταση της συνεργασίας και με τη μορφή του κλειστού συμβολαίου, όπως συμβαίνει ήδη με τις 11 από τις 16 ομάδες της διοργάνωσης.

Στη λογική μιας διοργάνωσης για λίγους και εκλεκτούς κινούνται για μία ακόμη χρονιά τα σχέδια της Ευρωλίγκας
Eurokinissi Sports
Στη λογική μιας διοργάνωσης για λίγους και εκλεκτούς κινούνται για μία ακόμη χρονιά τα σχέδια της Ευρωλίγκας
Πρόκειται για προσφιλή τακτική της Λίγκας, στις τάξεις της οποίας η ιδέα της επέκτασης αυτής της μορφής συμμετοχής και σε άλλες ομάδες δεν έφυγε ποτέ. Οπως δεν εγκαταλείφθηκε ποτέ, παρά τις κατά καιρούς υποχωρήσεις και παρατάσεις, το σχέδιο για τη δημιουργία πανευρωπαϊκής κλειστής λίγκας για λίγους και ισχυρούς, σε βάρος φυσικά των εθνικών διοργανώσεων - και βάση υλοποίησης αυτού του εγχειρήματος είναι ακριβώς η τακτική των κλειστών συμβολαίων, για την ώρα 10ετούς διάρκειας. Οι σχεδιασμοί αυτοί φαίνεται ότι επιταχύνονται και εξαιτίας της επιστροφής και ισχυροποίησης της παρουσίας της FIBA στα του ευρωπαϊκού διασυλλογικού μπάσκετ, κυρίως με τη διοργάνωση του Champions League. Χαρακτηριστικά, ο Τζ. Μπερτομέου έχει αποκαλύψει ότι υπάρχουν σκέψεις για περαιτέρω διεύρυνση της Ευρωλίγκας, στις 20 ομάδες, μέχρι το 2022.
Στο στόχαστρο Εθνικές ομάδες και εγχώρια πρωταθλήματα
Η Ευρωλίγκα άλλωστε τηρεί και φέτος την ίδια - κατ' ουσίαν εχθρική - στάση απέναντι στις Εθνικές ομάδες και τους αγώνες που έχουν να δώσουν κατά τη διάρκεια της χρονιάς στο πλαίσιο των προκριματικών για το Παγκόσμιο Κύπελλο του 2019, που θα διεξαχθεί στην Κίνα. Παρά τις δηλώσεις των υπευθύνων της Λίγκας λίγο πριν από το τέλος της περσινής σεζόν για πρόθεση εξεύρεσης της «χρυσής τομής» με τη FIBA, τελικά όχι μόνο δεν έγινε κάτι τέτοιο αλλά οξύνθηκε η κόντρα με την Παγκόσμια Συνομοσπονδία. Η τελευταία επέστρεψε ως «απαράδεκτες» τις σχετικές προτάσεις που της είχε υποβάλει η Ευρωλίγκα και οι οποίες συνιστούσαν ξεκάθαρη παρέμβαση στα εγχώρια πρωταθλήματα και στις Εθνικές ομάδες από τη Λίγκα των ισχυρών ομάδων: Μεταξύ άλλων ζητούσε τη μείωση της αγωνιστικής δραστηριότητας στις εθνικές διοργανώσεις, τη σύμπτυξη της δραστηριότητας των Εθνικών ομάδων σε μία περίοδο το χρόνο (και μάλιστα το καλοκαίρι), ενώ επιχειρούσε και να διαμορφώσει νέα κατάσταση σχετικά με το ποιοι παίκτες θα χρησιμοποιούνται στα εθνικά πρωταθλήματα, καταθέτοντας πρόταση για μίνιμουμ αριθμό παικτών ηλικίας κάτω των 22 ετών.
Εφτασε στο σημείο η Ευρωλίγκα να ζητήσει την αλλαγή των εδώ και χρόνια προγραμματισμένων ημερομηνιών διεξαγωγής του Παγκοσμίου Κυπέλλου (21/8 - 15/9), προτείνοντας να διεξαχθεί η τελική φάση τον Ιούλη. Σχολιάζοντας τις προτάσεις αυτές, η FIBA έκανε λόγο για προσπάθεια αλλοίωσης της σημασίας των Εθνικών ομάδων και των διοργανώσεών τους, για ασέβεια προς το φίλαθλο κοινό και για σχεδιασμούς όχι προώθησης του project της Ευρωλίγκας, αλλά υποτίμησης των Εθνικών ομάδων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

TOP READ