30 Οκτ 2018

Να μην πιάσει τόπο η κυβερνητική κοροϊδία στους συνταξιούχους


Κλίμα αναμονής και ψεύτικων προσδοκιών στους συνταξιούχους επιχειρεί να καλλιεργήσει η κυβέρνηση, με αφορμή και την απόφαση του Πρωτοδικείου Θεσσαλονίκης, που δικαίωσε συνταξιούχο για τις περικοπές στις συντάξεις του, μεταξύ αυτών και από την οριστική κατάργηση των δώρων (13η και 14η σύνταξη). Η τακτική αυτή δεν είναι καινούρια. Θυμίζουμε ότι την εποχή ακόμα που ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν στην αντιπολίτευση, υποσχόταν την επιστροφή της 13ης σύνταξης, που δεν είδαν βέβαια ποτέ οι συνταξιούχοι. Το ίδιο κλίμα, προσμονής και αναμονής, επεδίωξε να καλλιεργήσει και πρόσφατα, με το ζήτημα της μη περικοπής των ήδη αποδιδόμενων συντάξεων, επικαλούμενη το «τέλος των μνημονίων» και της «εποπτείας».
Τώρα, για άλλη μια φορά, η κυβέρνηση παίζει επικοινωνιακά παιχνίδια στις πλάτες εκατοντάδων χιλιάδων συνταξιούχων, των οποίων οι συντάξεις λεηλατήθηκαν ανελέητα απ' αυτή και τους προκατόχους τους. Ετσι, με δηλώσεις «ήξεις αφήξεις», θολώνει σκόπιμα τα νερά, με τον υφυπουργό Κοινωνικής Ασφάλισης να δηλώνει και πάλι χτες πως η κυβέρνηση «θα εφαρμόσει ό,τι αποφασίσει το ΣτΕ για τα αναδρομικά», την ίδια ώρα που εδώ και ενάμιση μήνα έχει ασκήσει έφεση ενάντια στην πρωτόδικη απόφαση! Ταυτόχρονα, δίνοντας ρεσιτάλ υποκρισίας, «κάνει τα γλυκά μάτια» στους συνταξιούχους και τους υπόσχεται «δικαίωση», ανεξάρτητα από το αν προσφύγουν ή όχι στα δικαστήρια, την ίδια στιγμή που προαναγγέλλει με βεβαιότητα ότι η απόφαση του Πρωτοδικείου Θεσσαλονίκης θα καταπέσει στο ΣτΕ και, επομένως, κανένα θέμα επιστροφών και αναπλήρωσης δεν υπάρχει! Ακόμα όμως κι αν υπάρξει, ξεκαθαρίζει ότι αυτή θα κινηθεί «στα όρια του δημοσιονομικού χώρου», που σημαίνει ότι λίγοι θα πάρουν από λίγα και μετά «ούτε γάτα, ούτε ζημιά»...
* * *
Αποκαλυπτική του εμπαιγμού που υφίστανται οι συνταξιούχοι και συνολικά ο λαός, είναι και η ίδια η προσφυγή της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ κατά της πρωτόδικης απόφασης, όπου επαναλαμβάνονται όλα τα «επιχειρήματα» των κυβερνήσεων ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, όταν ψήφιζαν τις περικοπές. Η κυβέρνηση τις δικαιολογεί πέρα για πέρα, επικαλούμενη και αυτή με τη σειρά της «λόγους δημοσίου συμφέροντος», που όπως χαρακτηριστικά τονίζεται στην πρόσφατη έφεση, «στην προκειμένη περίπτωση ταυτίζεται με το συμφέρον των πολιτών του...». Δηλαδή, η κυβέρνηση προκλητικά ισχυρίζεται ότι οι περικοπές στις συντάξεις έγιναν για να υπηρετηθεί το συμφέρον των συνταξιούχων, όπως και όλων των «πολιτών»! Μάλιστα, στην ίδια έφεση, δίπλα στις περικοπές των συντάξεων, απαριθμεί και τις περικοπές στους μισθούς και τις αυξήσεις στη φορολογία, οι οποίες και αυτές - σύμφωνα με το σκεπτικό της έφεσης - ήταν «προς το συμφέρον των πολιτών».
Ξεπλένει δηλαδή ότι το μνημονιακό πλαίσιο των περικοπών, το οποίο κατά τα άλλα αναθεμάτιζε ακόμα και πριν από λίγους μήνες, υποσχόμενη ότι «τα πράγματα θα αλλάξουν» όταν τελειώσουν τάχα τα μνημόνια. Η κυβέρνηση όμως έχει ρίξει γερή άγκυρα στις μνημονιακές προβλέψεις, ώστε αυτές να ισχύουν στο διηνεκές και να αναπαράγουν επ' άπειρον τα αντιλαϊκά τους αποτελέσματα. Γι' αυτό με το νόμο 4387/2016 (νόμος Κατρούγκαλου) ενσωμάτωσε όλες τις προηγούμενες μνημονιακές περικοπές, τις νομιμοποίησε και απρόσκοπτα τις εφαρμόζει για όλους τους παλιούς συνταξιούχους. Γι' αυτό με τον νέο τρόπο υπολογισμού των συντάξεων καταδίκασε όλους τους νέους συνταξιούχους (μετά την 13η Μάη 2016) σε συντάξεις πτωχοκομείου, διαμορφώνοντας έναν πραγματικό μεσαίωνα για το Ασφαλιστικό για τα επόμενα 50 χρόνια. Αυτός είναι ο πυρήνας της κυβερνητικής αντιλαϊκής πολιτικής, όπως εκφράζεται και στο Ασφαλιστικό.
* * *
Γίνεται επομένως φανερό ότι ασφαλισμένοι και συνταξιούχοι δεν έχουν τίποτα να περιμένουν από την πολιτική της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, όπως βέβαια και από την πολιτική των υπόλοιπων κομμάτων, που ψηφίζοντας από κοινού το 3ο μνημόνιο, όχι μόνο συμφώνησαν στις νέες περικοπές, αλλά όλοι μαζί δεσμεύτηκαν για τη μείωση της συνολικής συνταξιοδοτικής δαπάνης ως ποσοστό του ΑΕΠ, δέσμευση που καθορίζει την πολιτική όλων απέναντι στους συνταξιούχους και στα δικαιώματά τους. Ολοι συμφωνούν ότι η ασφάλιση είναι «κόστος» για την εργοδοσία και το κράτος της, που πρέπει να περικοπεί, μετατρέποντας τη σύνταξη, την Υγεία και την Πρόνοια ολοένα και περισσότερο σε ατομική ευθύνη, μέσα και από την ιδιωτικοποίηση του συστήματος.
Διέξοδο στα δίκαια αιτήματα των συνταξιούχων μπορεί να δώσει μόνο η πάλη τους ενάντια σε παλιές και νέες περικοπές, η διεκδίκηση αυξήσεων στις συντάξεις, ο αγώνας για σύνταξη - Υγεία στο ύψος των σύγχρονων αναγκών. Αλλωστε, ό,τι κι αν κέρδισαν μέχρι σήμερα, ακόμα και τη μικρότερη ανακούφιση από τις μνημονιακές περικοπές, όπως οι επιστροφές στα ποσά που παράνομα είχαν παρακρατηθεί για τον κλάδο Υγείας, το κέρδισαν με τον αγώνα τους μέσα από τα συνταξιουχικά σωματεία και τη Συντονιστική των Συνταξιουχικών Οργανώσεων. Η λύση επομένως δεν βρίσκεται στην αναμονή των δικαστικών αποφάσεων και στην ανοχή της κυβερνητικής κοροϊδίας, αλλά στην κλιμάκωση του αγώνα με προμετωπίδα το σύνθημα των Συνεργαζόμενων Συνταξιουχικών Οργανώσεων, «δεν χαρίζουμε τίποτα!».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

TOP READ