25 Οκτ 2018

Υπάρχει λύση υπέρ του λαού και απαιτεί πραγματικές ανατροπές και στην οικονομία και στην

κοινωνία

Την επιχείρηση ΙΝΤΡΑΚΟΜ στην Πάτρα επισκέφτηκε χτες ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δ. Κουτσούμπας

Από τη συνάντηση με το ΔΣ του Σωματείου Εργαζομένων
Από τη συνάντηση με το ΔΣ του Σωματείου Εργαζομένων
Την επιχείρηση ΙΝΤΡΑΚΟΜ στην Πάτρα επισκέφτηκε χτες ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δ. Κουτσούμπας, επικεφαλής κλιμακίου του Κόμματος στο οποίο συμμετείχαν επίσης ο Κ. Παρασκευάς, μέλος του ΠΓ της ΚΕ, ο Ν. Καραθανασόπουλος, μέλος της ΚΕ και βουλευτής Αχαΐας του ΚΚΕ, όπως και στελέχη της Οργάνωσης Περιοχής.
Τον Δ. Κουτσούμπα υποδέχτηκαν μέλη της διοίκησης του τοπικού παραρτήματος του Πανελλαδικού Σωματείου Εργαζομένων στην ΙΝΤΡΑΚΟΜ, με τα οποία είχε και συνάντηση για ενημέρωση ως προς την κατάσταση που επικρατεί στην επιχείρηση από πλευράς εργασιακών συνθηκών.
Ο πρόεδρος του σωματείου Δ. Τσόκας, αφού αναφέρθηκε γενικότερα στην άσχημη κατάσταση που έχει διαμορφωθεί για τους εργαζόμενους της χώρας μετά τις πολιτικές που εφαρμόστηκαν και ποδοπάτησαν τα εργασιακά δικαιώματα, σημείωσε ότι το βασικό ζήτημα που απασχολεί τους εργαζόμενους της επιχείρησης είναι ότι δεν υπάρχει επιχειρησιακή Σύμβαση, παρά μόνο ατομικές Συμβάσεις και το σωματείο παλεύει για την υπογραφή επιχειρησιακής. Επιπλέον, ανέφερε, από το 2010, όταν οι μισθοί μειώθηκαν κατά 7,5% μεσοσταθμικά για όλους τους εργαζόμενους της επιχείρησης, παραμένουν παγωμένοι, ενώ οι νεοεισερχόμενοι αμείβονται με χαμηλότερους μισθούς σε σχέση με παλιότερους εργαζόμενους. Ζήτημα που επίσης απασχολεί το σωματείο είναι η διαρροή ανθρώπινου δυναμικού, υψηλά ειδικευμένου, που αναζητούν καλύτερες συνθήκες εργασίας στο εξωτερικό.

Αμέσως μετά, ο Δ. Κουτσούμπας μίλησε σε συγκέντρωση των εργαζομένων, ενώ η επίσκεψή του έκλεισε με συνάντηση με τον διευθυντή της επιχείρησης Μ. Μπρούντζο και άλλα διευθυντικά στελέχη, τα οποία τον ενημέρωσαν για τη γενικότερη πορεία της επιχείρησης.
***
Στην ομιλία του στους εργαζόμενους της επιχείρησης, ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ αναφέρθηκε στις πολιτικές εξελίξεις, στο κυβερνητικό αφήγημα περί «τέλους των μνημονίων», στις κυβερνητικές διακηρύξεις για την αύξηση του κατώτατου μισθού και τις Συλλογικές Συμβάσεις, στις εξελίξεις στην περιοχή μας.
Σε πλήρη ισχύ το «μεταμνημονιακό» μνημόνιο
Ο Δ. Κουτσούμπας τόνισε ότι «μετά από οκτώ χρόνια οικονομικής βαθιάς κρίσης, η έξοδος από τα μνημόνια για μας θα σήμαινε τουλάχιστον κατάργηση των μνημονίων, που δεν είναι μια λέξη, ένα έγγραφο, έχει σαν επακόλουθο να μην εφαρμόζονται οι πάνω από 1.000 εφαρμοστικοί αντιλαϊκοί - αντεργατικοί νόμοι, οι οποίοι είναι σε πλήρη ισχύ και μετά το τυπικό - όπως λέμε - τέλος των μνημονίων τον Αύγουστο. Γι' αυτό εμείς μιλήσαμε για ένα μεταμνημονιακό μνημόνιο, γιατί κανένας απ' αυτούς τους άδικους αντιλαϊκούς νόμους δεν καταργείται, ούτε πρόκειται να καταργηθεί. Πολλοί απ' αυτούς τους νόμους αρχίζουν και εφαρμόζονται τώρα, ενώ υπάρχουν και πολύ άσχημες δεσμεύσεις στις νέες συμφωνίες, γιατί εποπτεία υπάρχει, προϋπολογισμοί ελέγχονται, κάθε τρίμηνο η τρόικα είναι εδώ και ελέγχει αν προχωράνε όλα τα μέτρα που έχουν συμφωνηθεί με την κυβέρνηση, και βεβαίως παίρνονται και συμπληρωματικά μέτρα, από τα οποία κάποια είναι ήδη στο τραπέζι, βρίσκονται στα συρτάρια των υπουργών».
«Μηδέν εις το πηλίκον» για εργαζόμενους και συνταξιούχους

Από τη συνάντηση με τη διοίκηση της εταιρείας
Από τη συνάντηση με τη διοίκηση της εταιρείας
Αναφερόμενος στις διακηρύξεις για τον κατώτατο μισθό, ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ τόνισε πως η θεσμοθέτησή του γίνεται με βάση αντεργατικούς - αντιλαϊκούς νόμους. «Ο νόμος που η κυβέρνηση ενεργοποίησε τώρα είναι ο νόμος Βρούτση, τον οποίο ο ΣΥΡΙΖΑ ως αξιωματική αντιπολίτευση τον είχε ονομάσει "δολοφονικό". Αυτόν το νόμο η κ. Αχτσιόγλου έβαλε σε εφαρμογή, που ουσιαστικά σημαίνει καμιά δυνατότητα διαπραγμάτευσης, διεκδίκησης από τους εργαζόμενους. Ο κατώτατος μισθός ορίζεται με Υπουργική Απόφαση, που ουσιαστικά σημαίνει μηδέν εις το πηλίκον για τους εργαζόμενους που δουλεύουν με ελάχιστα», επεσήμανε χαρακτηριστικά.
Για τις κλαδικές Συλλογικές Συμβάσεις ο Δ. Κουτσούμπας είπε ότι η κυβέρνηση «επέκτεινε» - υποτίθεται - τις 4 από τις 44 κλαδικές Συμβάσεις, που όλες μαζί, αν ενεργοποιούνταν, αφορούν το 10% του συνόλου του εργατικού δυναμικού, ενώ θύμισε ότι από τις Συλλογικές Συμβάσεις δεν καλύπτονται οι εργολαβικοί, οι ενοικιαζόμενοι, ούτε καν οι εργαζόμενοι που δουλεύουν σε θυγατρικές των ίδιων εταιρειών, σε παραρτήματα.
Για το ζήτημα των συντάξεων ο Δ. Κουτσούμπας τόνισε πως «η αναβολή που λέει η κυβέρνηση ότι κέρδισε, θα το δούμε, συγκαλύπτει ότι τα τελευταία χρόνια έγιναν 21 μειώσεις συντάξεων κι αυτές δεν παίρνονται πίσω, ισχύουν. Οι συντάξεις μειώνονται έτσι κι αλλιώς, γιατί λείπουν επιδόματα, καταργείται το ΕΚΑΣ, ισχύει ο νόμος Κατρούγκαλου. Η τρόικα μπορεί να πει "εντάξει, μην κάνεις τώρα τις μειώσεις, να σε διευκολύνω να κάνεις εκλογές να μην έχεις μείωση". Και θα σου 'ρθει μετά από ένα εξάμηνο και θα σου πει "δεν πιάνονται οι στόχοι", γιατί το αν θα υλοποιηθεί ένα τέτοιο μέτρο για το λαό θα εξαρτηθεί από το αν θα πάει καλά το πρωτογενές πλεόνασμα, από το αν θα τηρηθεί ο προϋπολογισμός, αν δεν θα υπάρχουν ελλείμματα, αν θα είναι ικανοποιημένοι οι "εταίροι" με την πορεία της χώρας».
Οι εξελίξεις στη διεθνή οικονομία δεν επιβεβαιώνουν τα περί «μακροχρόνιας ανάπτυξης»
Ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ αναφέρθηκε ακόμη στα πρόσφατα προβλήματα με τις τράπεζες, τονίζοντας πως «το κύριο ζήτημα είναι ότι υπάρχουν "κόκκινα" δάνεια, ότι χρωστούν δάνεια κυρίως μεγάλοι επιχειρηματίες, όχι τόσο τα λαϊκά νοικοκυριά, τα οποία δεν πρόκειται να αποπληρωθούν. Είναι - όπως λέμε στην Πολιτική Οικονομία - κεφάλαιο που έχει καταστραφεί, δεν έχει αποδώσει κέρδος, ούτε θα επιστραφεί, μόνο που αυτό δεν έχει περάσει και τυπικά στα χαρτοφυλάκια των τραπεζών. Οι ελληνικές τράπεζες δεν έχουν επαρκή κεφαλαιακή βάση, θα χρειαστούν νέα χρηματοδότηση, παρότι πέρασαν κάποια στρες τεστ. Βεβαίως υπάρχουν και τα διάφορα παιχνίδια που γίνονται για τον έλεγχο του εγχώριου τραπεζικού συστήματος, παιχνίδια που έχουν σχέση με διεθνείς εξελίξεις, ανταγωνισμούς στην περιοχή των Βαλκανίων. Αρα, μια "στραβή" αν γίνει, πάει στράφι η δήθεν "ευημερία" και όλα αυτά τα υπόλοιπα που υπόσχεται η κυβέρνηση. Ως κυβέρνηση, ως χώρα, πρέπει να έχεις σχέδιο, να έχεις όλα τα πιθανά ενδεχόμενα και την αντιμετώπισή τους σε όφελος των εργαζομένων και όχι σε όφελος - όπως γίνεται τώρα - μιας χούφτας πλουτοκρατών, της ολιγαρχίας του πλούτου».
Σημείωσε ακόμα πως «οι εξελίξεις με την Ιταλία, οι αντιθέσεις που υπάρχουν στην Ευρωζώνη, με τη Γερμανία, αν θα προχωρήσει η ενοποίηση της ΕΕ, αν θα πάει πίσω, γιατί υπάρχουν φυγόκεντρες τάσεις, θα επιδράσουν στην ελληνική οικονομία. Γιατί η ελληνική οικονομία έχει μικρότερα μεγέθη και επηρεάζεται πολύ περισσότερο από την κατάσταση και την πορεία της κρίσης ή της αντιμετώπισης κρισιακών φαινομένων σε πιο ισχυρές οικονομίες στην ΕΕ, διεθνώς».
Ο Δ. Κουτσούμπας αναφέρθηκε στην εκτίμηση του ΚΚΕ λέγοντας πως «εμείς δεν αποκλείουμε, παρότι οι κυβερνώντες το αποκλείουν, μια γενικευμένη κρίση, διεθνούς χαρακτήρα αυτήν τη φορά. Τα προβλήματα που έχει η αμερικανική οικονομία, μαζί με τις αντιθέσεις που έχουν με την Κίνα, με τη Ρωσία, τη Γερμανία, τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες, και τους ανταγωνισμούς, είναι πάρα πολύ ισχυρά. Οι εκτιμήσεις τραπεζών, μελετητών κ.λπ. μιλάνε για μείωση της ανάπτυξης σε χώρες όπως οι ΗΠΑ, η Κίνα, η Ιαπωνία, η Γερμανία, άρα αυτά πρέπει να τα συνυπολογίζεις για να παίρνεις μέτρα σε όφελος του λαού σου, αντί να μιλάς χαζοχαρούμενα για μια μακροχρόνια ανάπτυξη».
Οι βάσεις πηγή μεγάλων κινδύνων
Ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ αναφέρθηκε και στο ενδεχόμενο ενός ιμπεριαλιστικού πολέμου, λέγοντας πως «η ιστορική πείρα, μακάρι να μη συμβεί, μας λέει ότι τέτοιες κρίσεις και μάλιστα σε ισχυρές οικονομίες δεν μπορούν να επιλυθούν σε όφελος του κεφαλαίου παρά μόνο με στρατιωτικό τρόπο, πολεμικές εμπλοκές. Ανησυχούμε όχι μόνο για τοπικούς πολέμους, που τους έχουμε ήδη, αλλά και για γενικευμένο ιμπεριαλιστικό πόλεμο, γιατί οι εξελίξεις είναι τέτοιες. Και ο λαός πρέπει να είναι ενημερωμένος, δεν πρέπει ούτε να πετάει στα σύννεφα ούτε τα πολιτικά κόμματα και οι κυβερνήσεις να τον αποκοιμίζουν». Για τη στάση της ελληνικής κυβέρνησης είπε πως γεμίζει την Ελλάδα με βάσεις του θανάτου και γίνεται ο καλύτερος σημαιοφόρος του Τραμπ, των ΗΠΑ, του Αμερικανού πρέσβη. «Οι βάσεις είναι στοιχείο, πηγή που προσελκύει επίθεση από άλλες δυνάμεις αν υπάρξει κάποια εμπλοκή ή μεγαλύτερη σύγκρουση», υπογράμμισε.
Αναφέρθηκε επίσης στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, λέγοντας πως η Τουρκία έχει ζωτικά συμφέροντα και στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο. Οι υδρογονάνθρακες, ο πλούτος φυσικού αερίου και πετρελαίου, η γεωστρατηγική θέση της περιοχής, την κάνουν να τα επιζητεί για τα συμφέροντα του δικού της κεφαλαίου.
Για τις κυβερνητικές ανακοινώσεις για την αιγιαλίτιδα ζώνη τόνισε πως πρόκειται για ζήτημα που δεν μπορεί να τίθεται «στο πόδι» και χωρίς σοβαρότητα από τους κυβερνώντες. «Εμείς έχουμε καθαρή θέση: Βεβαίως έχει δικαίωμα η Ελλάδα να προχωρήσει σε επέκταση των χωρικών υδάτων σε 12 ν.μ., το δικαιούται από το Διεθνές Δίκαιο και δεν πρέπει να απεμπολήσει αυτό το δικαίωμα, όμως το πώς θα γίνει αυτό, πότε θα γίνει, θα το αποφασίσει μόνο η ίδια, μετρώντας διάφορες προϋποθέσεις και διάφορους παράγοντες, δημιουργώντας ταυτόχρονα όλες τις προϋποθέσεις ώστε να μη δημιουργηθούν προβλήματα και να μη βάλουμε το λαό σε περιπέτειες και τη νεολαία σε εμπόλεμη κατάσταση και στρατιωτικές επιχειρήσεις στο Αιγαίο ή στην ευρύτερη περιοχή», επεσήμανε.
Οι εργαζόμενοι να αξιοποιήσουν την πείρα τους, να συμπορευτούν με το ΚΚΕ
Ο Δ. Κουτσούμπας τόνισε πως «υπάρχει πρόταση, υπάρχει λύση, αρκεί να βαδίσουμε συνολικά (κι αυτό πρέπει να το αποφασίσει ο λαός, δεν είναι θέμα κάποιου κόμματος), να προχωρήσουμε μπροστά. Αυτό το σχέδιο πρέπει να το αποφασίσει ο λαός, γιατί θέλει τομές σε βάθος, ρήξεις, πραγματικές ανατροπές και στην οικονομία και στην κοινωνία, με κεντρικό επιστημονικό σχεδιασμό και με μια σειρά άλλες παραμέτρους, που τις θέτουμε στο Πρόγραμμά μας, όπως είναι η κοινωνικοποίηση, που καμιά σχέση δεν έχει με τον κρατικό καπιταλισμό ή με την κρατικοποίηση επιχειρήσεων, όπως λένε ορισμένοι. Κοινωνικοποίηση των συγκεντρωμένων μέσων παραγωγής, επιστημονικό σχέδιο με το λαό πραγματικά στην εξουσία. Κι αυτό πρέπει να γίνει από τα κάτω προς τα πάνω και όχι μόνο από τα πάνω προς τα κάτω. Είναι μια άλλη λογική, που στηρίζεται και στην αρνητική πείρα όσων χωρών προσπάθησαν να οικοδομήσουν το σοσιαλισμό τον προηγούμενο αιώνα και δεν τα κατάφεραν, άσχετα αν είχαν πολλές και μεγάλες κατακτήσεις - γιατί κρατάμε τα θετικά, δεν πετάμε τα νερά και το παιδί. Κρατάμε τα θετικά και μελετάμε τα αρνητικά, κι αυτά πρέπει να γίνουν αντικείμενο συζήτησης και μέσα στους εργαζόμενους».
Τέλος, ο Δ. Κουτσούμπας είπε πως όλα τα ζητήματα που απασχολούν τους εργαζόμενους «εμείς θέλουμε όχι μόνο να γίνονται αντικείμενο συζήτησης και προβληματισμού, αλλά λαϊκής πάλης, να πιέζουμε με διαδηλώσεις, Ερωτήσεις στη Βουλή, διαμαρτυρίες, συνελεύσεις, με όποιον τρόπο έχει ο κάθε εργαζόμενος, ο λαός μας, γιατί μόνο έτσι πιέζεις και αποτρέπεις χειρότερα».
«Κι απ' αυτήν τη σκοπιά», σημείωσε, «το ΚΚΕ έχει καθαρό ότι ο αγώνας πρέπει να έχει αντικαπιταλιστικό - αντιμονοπωλιακό χαρακτήρα, να στρέφεται ενάντια στη βαρβαρότητα του καπιταλισμού, του ιμπεριαλισμού, ενός συστήματος που εκμεταλλεύεται τον εργαζόμενο και τον οδηγεί είτε σε φτώχεια είτε σε πολέμους και σε ανασφάλεια, και ταυτόχρονα να δημιουργούμε τις προϋποθέσεις πιέζοντας, ανακουφίζοντας τους εργαζόμενους με παρεμβάσεις, με προτάσεις. Ο,τι θετικό έχει γίνει, το παραμικρό, έχει γίνει με τη συμβολή των εργαζομένων, του εργατικού - λαϊκού κινήματος, με την πίεση προς την εργοδοσία, προς τους κυβερνώντες, προς όλους όσοι έχουν εξουσία. Θεωρούμε αποφασιστική τη συμβολή του Κόμματός μας και απ' αυτήν τη σκοπιά ότι πρέπει να ισχυροποιηθεί ακόμα περισσότερο το ΚΚΕ, το εργατικό - λαϊκό κίνημα, να οικοδομήσουμε την Κοινωνική Συμμαχία των εργαζομένων, των άλλων λαϊκών στρωμάτων, για να κάνουμε ριζικές τομές και αλλαγές στην κοινωνία, στην οικονομία, έτσι ώστε πραγματικά να υπηρετούμε την ευημερία, την ειρήνη, την ασφάλεια και το συμφέρον των εργαζομένων».
Ο Δ. Κουτσούμπας μίλησε ξεχωριστά για τη σημασία οι εργαζόμενοι να συμμετάσχουν στην απεργία στις 14 του Νοέμβρη, που έχει προκηρυχτεί από Ομοσπονδίες, Εργατικά Κέντρα, κλαδικά σωματεία. «Ασχετα αν κάποιοι έχουν καλύτερο μισθό, πάντα υπάρχουν προβλήματα και η αλληλεγγύη με άλλους εργαζόμενους, η πίεση για να επιλυθούν ζητήματα, να τελειώσει αυτή η εργασιακή ζούγκλα, να ικανοποιηθούν οι σύγχρονες ανάγκες του ανθρώπου, που έχουν μεγαλώσει. Η απεργία, η κινητοποίηση, η συνέλευση και η συζήτηση, η διεκδίκηση, είναι μεγάλο και αποφασιστικό όπλο», υπογράμμισε.
«Θέλουμε οι εργαζόμενοι, με την πείρα που έχουν, να κατασταλάξουν, να εκτιμήσουν ποιος βρέθηκε αυτά τα χρόνια πραγματικά δίπλα τους, ποιος έχει προτάσεις που μπορεί να ανοίξουν έναν καλύτερο δρόμο για το λαό. Να μην πέσουμε ξανά στα ψεύτικα διλήμματα του κάλπικου διπολισμού, πότε ο ένας πότε ο ένας, δυσαρεστούνται από τον έναν και επιστρέφουμε στον άλλο μήπως είναι μικρότερο κακό, και τελικά αποδεικνύεται χειρότερο κακό. Εχουμε σαν λαός ωριμάσει περισσότερο και πολιτικά γύρω απ' αυτά τα ζητήματα όλα αυτά τα χρόνια», κατέληξε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

TOP READ