25 Οκτ 2018

Πατέρας υποψήφιας του AfD απειλεί αντιφασίστα με πιστόλι – Η αστυνομία διώκει και το θύμα

Ένα νέο περιστατικό ακροδεξιάς βίας σημειώθηκε στην Φρανκφούρτη την Κυριακή το απόγευμα, όταν οπαδός του ρατσιστικού AfD (Εναλλακτική για τη Γερμανία) τράβηξε πιστόλι σε πολιτικό του αντίπαλο, απειλώντας να τον πυροβολήσει. Σύμφωνα με την εφημερίδα Junge Welt, που έφερε στο φως το περιστατικό υπάρχουν βίντεο και μαρτυρίες αυτοπτών που πιστοποιούν την απειλή.
Το θύμα, ο Γκίβεν Ο., που μίλησε στην ίδια εφημερίδα, είπε πως στις πέντε το απόγευμα εμφανίστηκε στη γειτονιά τους, μια εργατική συνοικία με πολλούς ξένους, μια ομάδα του AfD για να μοιράσει φυλλάδια του κόμματος ενόψει των εκλογών στο κρατίδιο της Έσσης. Ο Γκίβεν εναντιώθηκε στην παρουσία των ακροδεξιών λέγοντάς τους πως δε θέλουμε να ναζί στη γειτονιά μας: “Φέρνετε δηλητήριο στη γειτονιά μας με τα σκατά σας, σας λέω”. Στη διάρκεια της διένεξης που ακολούθησε, ένας οπαδός του AfD, ο Ζαχίντ Χαν, πατέρας της Μαίρη Χαν, τοπικής υποψήφιας και στελέχους του κόμματος, τράβηξε από την τσέπη του περίστροφο, το όπλισε και του του κράτησε στο κεφάλι: “Θα σε πυροβολήσω, είσαι ο διάολος”. Παρών στο περιστατικό και ο υποψήφιος δήμαρχος του Πότσνταμ για το AfD, Ντένις Χόολοχ.
Το γραφείο τύπου της αστυνομίας της Φρανκφούρτης επιβεβαίωσε χθες το γεγονός, λέγοντας πως διεξάγει έρευνα και έχει κατασχέσει το όπλο. Αντί όμως να συλληφθεί ο δράστης, υπάρχει έρευνα για “αμοιβαία σωματική βλάβη”, ενώ σαν κερασάκι στην τούρτα των -ούτε καν – ίσων αποστάσεων ερευνά την πιθανότητα ο Γκίβεν να προέβη σε “φθορά περιουσίας” με την καταστροφή φυλλαδίων και εξοπλισμού του κλιμακίου του AfD. Επίσης, δεν εκδόθηκε δελτίο τύπου όπως είθισται σε ανάλογες περιπτώσεις, με τον εκπρόσωπο Αντρέ Στούρμραΐτ να ισχυρίζεται πως αυτό αποφασίζεται “σε ατομική βάση, κατά περίπτωση”.
Ο Γκίβεν Ο. δεν εκπλήσσεται από τη στάση της αστυνομίας, που αντιστοιχεί σε αυτήν που επέδειξαν τα όργανα που έφτασαν στο σημείο. Ναι μεν “σοκαρίστηκαν ” για την παρουσία του όπλου, αλλά αντιμετώπισαν τον ίδιο, κι όχι τον κουμπουροφόρο, ως παραβάτη: “Εγώ ήμουν αυτός στον οποίο ούρλιαζαν όλη την ώρα”.
Αξίζει να σημειωθεί πως ο Χαν, που απειλεί να κινηθεί νομικά κατά της εφημερίδας, είναι ο ίδιος Πακιστανός πρόσφυγας που ήρθε από τη Λαχόρ το 1989 και χτίζει προφίλ “επικριτή του Ισλάμ”, όπως και η κόρη του, που έγινε ασμένως δεχτή στους κύκλους του τοπικού AfD δίδοντας του “αντιρατσιστικό” άλλοθι. H ίδια θεωρεί πως πρέπει να σταματήσει η εισροή προσφύγων στη Γερμανία, καθώς υπάρχουν “πολλοί άνδρες πολύ συναισθηματικοί με τη θρησκεία” ενώ σχετικοποιεί κατά την πάγια τακτική του κόμματός της το ναζιστικό παρελθόν της χώρας, καθώς “δεν μπορεί να καθορίζεται ένα έθνος από 12 χρόνια ναζιστικής εξουσίας”. Σύμφωνα με τους ισχυρισμούς της, το μόνο που προσπαθεί να κάνει το κόμμα της είναι “να ενσταλάξει πατριωτισμό, που δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή” στη Γερμανία. Αν κάποιοι βέβαια δεν γίνονται πατριώτες με το καλό, υπάρχει και άλλος δρόμος καθώς φαίνεται.
Ήδη ο Ζαχίντ Καν έλαβε πλήρη κάλυψη από τον εκπρόσωπο του κόμματος στο κρατίδιο της Έσσης, τον ελληνικής καταγωγής Ρόμπερτ Λάμπρου, ο οποίος δήλωσε πως είναι δικαιολογημένη η χρήση του όπλου “γιατί δεν είμαστε θηράματα”.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

TOP READ