11 Οκτ 2018

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΤΟΜΕΑΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΚΕΡΚΥΡΑΣ ΤΟΥ ΚΚΕ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΚΑΣΤΙΚΗ ΔΙΩΞΗ ΑΘΛΗΤΙΚΟΥ ΠΑΡΑΓΟΝΤΑ





    Η Τομεακή Επιτροπή Κέρκυρας του ΚΚΕ σχετικά με τη δικαστική δίωξη σε βάρος του πρώην μέλους του Διοικητικού Συμβουλίου της Ένωσης Ποδοσφαιρικών Σωματείων Κέρκυρας (ΕΠΣΚ) Κώστα Ρούσσινου από μέλος της παράταξης «ΚΕΡΚΥΡΑΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ – ΑΝΑΤΡΟΠΗ» σημειώνει τ’ ακόλουθα: 

1.      Η δικαστική δίωξη είναι μία σαφής πράξη προσπάθειας ποινικοποίησης της συνδικαλιστικής δράσης. Αυτό γιατί ο διωκόμενος αθλητικός παράγοντας κατηγορείται για το περιεχόμενο των δημόσιων τοποθετήσεων του ως υποψήφιος της παράταξης «ΑΝΤΕΠΙΘΕΣΗ – ΚΙΝΗΣΗ ΥΠΕΡΑΣΠΙΣΗΣ ΤΟΥ ΕΡΑΣΙΤΕΧΝΙΚΟΥ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟΥ» στις εκλογές τις Ένωσης Ποδοσφαιρικών Σωματείων Κέρκυρας το Δεκέμβριο του 2016.

2.      Η συγκεκριμένη δίωξη δεν συνιστά μία απλή δικαστική στοχοποίηση ενός προσώπου. Αντίθετα είναι μία απόπειρα φίμωσης της άποψης ότι ο αθλητισμός πρέπει να είναι ερασιτεχνικός και να μη δρουν σε αυτόν επιχειρηματικά συμφέροντα. Η «αμαρτία» του Κώστα Ρούσσινου και της παράταξης, που εκπροσωπεί, είναι ότι στις εκλογές της ΕΠΣ Κέρκυρας (που ήταν μέρος μιας ευρύτερης εκλογικής – επιχειρηματικής αντιπαράθεσης για τον έλεγχο της ΕΠΟ) ανέδειξαν τη δράση των μεγάλων ποδοσφαιρικών εταιρειών και των εκπροσώπων τους, δράση που φέρνει τη διαφθορά, τον οπαδισμό, την κερδοσκοπία, την εμπορευματοποίηση του αθλήματος και την ακύρωση των αθλητικών αξιών.


3.      Η απόπειρα «γύψου» στη συνδικαλιστική δραστηριότητα και στο χώρο του αθλητισμού δεν είναι τυχαία. Συμβαδίζει με τη γενικότερη αντιδραστικοποίηση και τον αυταρχισμό που υφίσταται ο λαός και οι αγώνες του. Πρόσφατα μάλιστα ψηφίστηκε συνδικαλιστικός νόμος που προσπαθεί να περιορίσει το δικαίωμα στην απεργία. Ως τέτοια λοιπόν καταγγέλλεται και θα πρέπει να τύχει της συνολικής λαϊκής αποδοκιμασίας.


4.      Ο αθλητισμός είναι δικαίωμα και όχι εμπόρευμα. Οι κυβερνήσεις όμως όλες διαχρονικά, σήμερα αυτή των ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, όπως και προηγούμενα ΝΔ-ΠΑΣΟΚ, εφαρμόζουν πολιτικές που εμπορευματοποιούν όλο και περισσότερο τον αθλητισμό, ενισχύουν την ανάπτυξη σε αυτόν πολύμορφων επιχειρηματικών δραστηριοτήτων (βλ. αθλητικές ακαδημίες, αθλητικές εταιρείες κλπ.). Η κατάσταση αυτή μάλιστα αποτυπώνεται και αναπαράγεται στις εκλογές πολλών αθλητικών οργάνων ( π.χ. ΕΠΣ, ΕΠΟ) από υποστηρικτές αυτών των αντιλήψεων και εκπροσώπους των εταιρειών.

5.      Οι εργαζόμενοι, η νεολαία, οι εκπρόσωποι και τα μέλη των αθλητικών σωματείων, οι αθλούμενοι, οι προπονητές, οι φίλαθλοι πρέπει να απορρίψουν τον επιχειρηματικό «αθλητισμό» και να αντιπαλέψουν τους εκφραστές του. Οφείλουν επίσης να αγωνιστούν για έναν υγιή ερασιτεχνικό αθλητισμό και να διεκδικήσουν υποδομές και οικονομική υποστήριξη για την εξασφάλιση του δικαιώματος στην άθληση.

6.      Η με κάθε τρόπο υποστήριξη και αλληλεγγύη στο διωκόμενο αθλητικό παράγοντα, είναι υποχρέωση και καθήκον κάθε αθλητικού σωματείου, παράγοντα, αθλητή, προπονητή, φιλάθλου αλλά και ευρύτερα των μαζικών και συνδικαλιστικών φορέων του λαού μας.

    Για το ΚΚΕ το ποδόσφαιρο της αγοράς που βρωμάει και ζέχνει από παντού βρίσκεται στον αντίποδα των δικών μας αναγκών. Αυτό που εμείς έχουμε πραγματικά ανάγκη είναι ένα ποδόσφαιρο που θα μαθαίνει τη νεολαία να είναι πρωταγωνιστής στους αγωνιστικούς χώρους και όχι θεατής – καταναλωτής στην κερκίδα, που θα διαπαιδαγωγεί με τις αξίες του ευ αγωνίζεσθε, της άμιλλας, της αλληλεγγύης, της δια βίου άσκησης για υγιεινή ζωή. Βάση σε αυτό είναι ο σχολικός αθλητισμός με οργανωμένη ένταξη της φυσικής αγωγής στο εκπαιδευτικό σύστημα με αποκλειστικά δημόσιες και δωρεάν υπηρεσίες.
    Καμιά δίωξη, καμιά ποινικοποίηση της πάλης δεν θα μας εμποδίσει να αντιπαραταχθούμε στα σχέδια για ένα ποδόσφαιρο κομμένο και ραμμένο στα κέρδη των επιχειρηματικών συμφερόντων.
    Καλούμε κάθε αθλητή, σωματείο, αθλητικό παράγοντα να καταδικάσουν την ποινικοποίηση της δράσης στο χώρο του ποδοσφαίρου, τη συγκεκριμένη δικαστική δίωξη, να συνταχθούν στη πάλη ενάντια στον εμπορευματοποιημένο αθλητισμό.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

TOP READ