28 Οκτ 2018

Σκασίλα μας για την πλειοψηφία – Εργοδοτικός συνδικαλισμός αλά ΗΠΑ

Στα παλιά του παπούτσια έγραψε η ηγεσία του συνδικάτου ταχυδρομικών διανομέων (International Brotherhood of Transfers) την απόφαση των εργαζομένων που ψήφισαν στην UPS κατά της νέας συλλογικής σύμβασης που ισχύει από τις 5 Οκτώβρη και αφορά 243.000 εργαζόμενους της εταιρίας-κολοσσού.
Οι νέες συμβάσεις προβλέπουν μικρότερες αμοιβές για τους διανομείς και περικοπή της παραπάνω αμοιβής για εργασία τα Σαββατοκύριακα. Ακόμα και μετά από 5 χρόνια προϋπηρεσίας, προβλέπεται οι εργαζόμενοι να λαμβάνουν μόλις 6 δολάρια την ώρα.
Η απαράδεκτη αυτή συμφωνία απορρίφθηκε σε ψηφοφορία από το 54,2% των εργαζόμενων. Από την πλευρά της η ηγεσία του συνδικάτου αρνείται να αναγνωρίσει το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος, επικαλούμενη το γεγονός πως ψήφισαν λιγότεροι από το 50% των εγγεγραμμένων μελών του σωματείου. Αποκρύπτουν βέβαια πως η χαμηλή σχετικά συμμετοχή, περί το 44,3%, συνδέεεται με τον εφησυχασμό και την αδιαφορία για συνδικαλιστική δράση, που η ίδια καλλιεργεί συστηματικά μεταξύ των εργαζομένων.
Επιπλέον, όπως δηλώνει η Τζόαν Ελέν Μίλερ, εκλεγμένο μέλος του Σωματείου “Teamsters for a Democratic Union” κι εργαζόμενη στην εταιρία επί 25 χρόνια, η διοίκηση του σωματείου δεν έχει κανένα νομικό πάτημα να μην αναγνωρίσει το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας. Η Μίλερ μάλιστα κατηγορεί ευθέως το γενικό πρόεδρο του σωματείου Τζέιμς Χόφα, υπεύθυνο των διαπραγματεύσεων για τη νέα σύμβαση, όπως και ένα ακόμα υψηλόβαθμο συνδικαλιστικό στέλεχος, για διαφθορά. Για το λόγο αυτό εξάλλου δημιουργήθηκε το παράλληλο σωματείο στο οποίο συμμετέχει η ίδια.
Με τις νέες συμβάσεις, οι εργαζόμενοι οι οποίοι μπαίνουν υποχρεωτικά στο σωματείο με την πρόσληψή τους, καταβάλλοντας και 250 ευρώ τέλος εγγραφής, αποκτούν δικαίωμα πρόσβασης στο συνταξιοδοτικό ταμείο της επιχείρησης, μόνο αν έχουν κλείσει πενταετία στη δουλειά, πράγμα καθόλου βέβαιο.
Οι συνθήκες εργασίας είναι εξαντλητικές, ενώ οι εργαζόμενοι φορούν ηλεκτρονικές συσκευές χειρός που καταγράφουν κάθε τους βήμα. Πριν λίγο καιρό η Μίλερ κλήθηκε να απολογηθεί για ποιο λόγο έκανε 12 λεπτά από μια στάση στην άλλη. Πριν λίγο καιρό, εργολαβική εταιρία συνεργαζόμενη με την UPS, απέλυσε εργαζόμενο, επειδή ανέβασε στα ΜΚΔ βίντεο με απεργία εργαζομένων στην επιχείρηση, με την ίδια την UPS να διατείνεται πως δεν είχε εμπλοκή στο συμβάν.
Με πληροφορίες από jungewelt.de

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

TOP READ