9 Οκτ 2018

Εύφλεκτο υλικό στα Βαλκάνια



Από τη συνάντηση Στόλτενμπεργκ - Βούτσιτς
Copyright 2018 The Associated
Από τη συνάντηση Στόλτενμπεργκ - Βούτσιτς
Μια σειρά δηλώσεις Ευρωπαίων και ΑμερικανοΝΑΤΟικών αξιωματούχων, στο φόντο των τελευταίων εξελίξεων στη Βαλκανική, έρχονται να επιβεβαιώσουν ότι η κατάσταση στην περιοχή μυρίζει μπαρούτι, εξαιτίας των σχεδιασμών ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ, ανταγωνιστικά προς τη Ρωσία, και ότι η ελληνική κυβέρνηση αναλαμβάνει μεγάλη ευθύνη, μπλέκοντας το λαό βαθύτερα στους ιμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς και σχεδιασμούς. Μιλώντας στο αυστριακό κοινοβούλιο την Παρασκευή, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν - Κλοντ Γιούνκερ προειδοποίησε για τον κίνδυνο πολέμου στα Βαλκάνια, αν δεν προχωρήσει η ένταξη των χωρών της περιοχής στην ΕΕ. Οπως είπε, «αν κλέψουμε από τα Βαλκάνια την προοπτική της ένταξης (...) αν δοθεί η εντύπωση ότι δεν σοβαρολογούμε, θα βιώσουμε στο τέλος αυτό που ήδη βιώσαμε τη δεκαετία του 1990 (...) Το έδαφος είναι ακόμη εύφορο για συγκρούσεις στην περιοχή». Βέβαια, ο πρόεδρος της Κομισιόν παρουσιάζει την πραγματικότητα «με το κεφάλι κάτω», λέγοντας ότι η ειρήνη στη Βαλκανική περνάει μέσα από την «ευρωατλαντική της ολοκλήρωση», αφού αυτός ο επιθετικός σχεδιασμός των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ απέναντι σε ανταγωνιστικά ιμπεριαλιστικά κέντρα, όπως η Ρωσία, είναι που οξύνει τις αντιθέσεις και πυροδοτεί επικίνδυνες εντάσεις.
***
Θυμίζουμε ότι ο πρώην ΥΠΕΞ των ΗΠΑ, Τζον Κέρι, είχε πει το 2015 για τα Βαλκάνια ότι «βρίσκονται στη ζώνη πυρός, ανάμεσα στις ΗΠΑ και τη Ρωσία». Σε κάθε περίπτωση, οι δηλώσεις Γιούνκερ φανερώνουν την ανησυχία τους για τις εξελίξεις, καθώς επιβεβαιώνεται ότι το ευρωατλαντικό σχέδιο για τα Βαλκάνια δεν είναι «περίπατος». Αυτό δείχνει για παράδειγμα το δημοψήφισμα στην ΠΓΔΜ, με τη χαμηλή συμμετοχή, που δίνει «πάτημα» στη Ρωσία να αμφισβητεί την ευρωατλαντική πορεία της γείτονος και να απειλεί με βέτο σε ενδεχόμενη κύρωση της συμφωνίας από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ. Το επιβεβαιώνει ακόμα η εκλογή του φιλορώσου υποψήφιου Μίλοραντ Ντόντικ στις εκλογές που έγιναν την Κυριακή στη Βοσνία - Ερζεγοβίνη, στον σερβικό θύλακα, θέτοντας εν αμφιβόλω την ευρωΝΑΤΟική προοπτική της χώρας. Αλλά και το αποτέλεσμα των βουλευτικών εκλογών στην όχι μακρινή Λετονία, όπου επίσης επικράτησε το φιλορωσικό κόμμα, δείχνει ότι η Ρωσία διατηρεί ισχυρά ερείσματα στην ευρύτερη περιοχή έναντι του αμερικανοΝΑΤΟικού σχεδιασμού και προμηνύει επικίνδυνη ένταση των ανταγωνισμών.
***
Αυτό επιβεβαιώνει όμως και η επίσκεψη του γγ του ΝΑΤΟ στη Σερβία, λίγες μόλις μέρες μετά από τη συνάντηση του Σέρβου Προέδρου Βούτσιτς με τον Πούτιν στη Μόσχα, όπου επαληθεύτηκε το υψηλό επίπεδο των σχέσεων ανάμεσα στις δύο χώρες. Σχολιάζοντας τη δήλωση Γιούνκερ, ο Βούτσιτς είπε ότι «μπορεί να ήταν υπερβολικός στην έκφρασή του (σ.σ. ο πρόεδρος της Κομισιόν), αλλά και πάλι δεν θα το απέκλεια», την ώρα που ο Γ. Στόλτενμπεργκ προσπαθούσε απελπισμένα να εξωραΐσει το ΝΑΤΟ στα μάτια του σερβικού λαού, λέγοντας ότι οι ΝΑΤΟικοί βομβαρδισμοί το 1999, που διαμέλισαν τη Γιουγκοσλαβία, ήταν «για να προστατευτούν οι πολίτες στην ευρύτερη περιοχή», συλλυπούμενος τα θύματα των «παράπλευρων απωλειών»! Ο ίδιος δεν παρέλειψε να στείλει μήνυμα στη Σερβία και μέσω Σκοπίων, λέγοντας ότι η ένταξη της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ είναι μονόδρομος και ότι «δεν υπάρχει εναλλακτική οδός, δεν υπάρχει σχέδιο Β». Σημειωτέον, ο Στόλτενμπεργκ βρέθηκε στη Σερβία με αφορμή μια πολυεθνική ΝΑΤΟική άσκηση «Πολιτικής Προστασίας» (αντιμετώπιση φυσικών καταστροφών) που γίνεται στη χώρα, άσκηση η οποία ήταν η μεγαλύτερη αυτού του είδους τα τελευταία χρόνια.
***
Οι τοποθετήσεις αυτές, όπως και το εξελισσόμενο παζάρι ανάμεσα στη Σερβία και το Κοσσυφοπέδιο, τα σχέδια για αλλαγές συνόρων, τα περί «Μεγάλης Αλβανίας», η πόλωση στο Μαυροβούνιο και στη Βοσνία - Ερζεγοβίνη, επιβεβαιώνουν ότι στην περιοχή μαζεύεται ξανά πολύ εύφλεκτο υλικό, που ανά πάσα στιγμή κινδυνεύει να πάρει φωτιά. Αλλωστε, τόσο οι αποφάσεις του ΝΑΤΟ και η διάταξη στρατιωτικών δυνάμεων που προωθεί στην περιοχή, όσο και οι στρατιωτικές ασκήσεις της Ρωσίας στα δυτικά της σύνορα, προδίδουν πολεμική προπαρασκευή, με την Ελλάδα να βρίσκεται στο επίκεντρο των ισχυρών ανταγωνισμών, εξαιτίας του πρωταγωνιστικού ρόλου που αναλαμβάνει για την εμπέδωση του αμερικανοΝΑΤΟικού σχεδιασμού. Γι' αυτό απαιτούνται από το λαό μας επαγρύπνηση και ετοιμότητα, σταθερό ταξικό κριτήριο και ένταση της πάλης ενάντια στα ιμπεριαλιστικά σχέδια και για απεμπλοκή της χώρας απ' αυτά, ενάντια στα κελεύσματα για συναίνεση τα οποία απευθύνουν η κυβέρνηση και όλα τα αστικά κόμματα μπροστά στην ένταση των ανταγωνισμών και του κινδύνου αυτοί να εξελιχθούν σε μια πιο γενικευμένη ιμπεριαλιστική αντιπαράθεση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

TOP READ