9 Οκτ 2018

Στρατολόγηση χαφιέδων κι εκφοβισμό από το FBI καταγγέλλουν Κουβανοί στις ΗΠΑ

Αιφνιδιαστικές επισκέψεις κατ’οίκον πραγματοποιεί τις τελευταίες εβδομάδες το FBI σε σπίτια Κουβανών που ζουν στις ΗΠΑ, σκορπίζοντας το φόβο. Όπως δηλώνει στους Times της Νέας Υόρκης ο συνταξιούχος ψυχίατρος Χούλιο Ρουίς, προσπάθησε αρχικά να αγνοήσει τους απρόσκλητους επισκέπτες, αλλά οι δυο άγνωστοι άνδρες επέμεναν να χτυπούν την πόρτα του επί 15 λεπτά. Επρόκειτο για πράκτορες του Ομοσπονδιακού Γραφείου Ερευνών, που συστήθηκαν με τα μικρά τους ονόματα και ανέκριναν το Ρουίς για τις επαφές του με Κουβανούς διπλωμάτες.
Αυτή είναι μία μόνο από τις περιπτώσεις που καταγγέλλουν Κουβανοί στον αμερικανικό τύπο το τελευταίο διάστημα, με κοινό στοιχείο πως πρόκειται για άτομα που δήλωσαν δημόσια την εναντίωσή τους στο εμπάργκο και τη στήριξή τους στην εξομάλυνση των σχέσεων μεταξύ ΗΠΑ και Κούβας. Ορισμένοι φοβούνται πως στοχοποιούνται στα πλαίσια της νέας αυστηροποίησης στα ταξίδια και τις κυρώσεις που έχει επιβάλλει η κυβέρνηση Τραμπ.
Από την πλευρά του, το FBI προσπαθεί να διασκεδάσει τις εντυπώσεις, λέγοντας πως οι εν λόγω επισκέψεις εντάσσονται στην καταπολέμηση “πιθανών εγκληματικών ενεργειών και βλαβών για την αμερικανική κοινή γνώμη”. Σχολιάζοντας την ανακοίνωση του FBI, η Έλενα Φρέβρ, πρόεδρος του ανεξάρτητου αμερικανικού ιδρύματος “For Norm”, που επιδιώκει την αποκατάσταση των σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών, αμφισβητεί τη συγκεκριμένη αιτιολόγηση: “Δεν είναι παράνομο να απευθύνεται κανείς στην πρεσβεία της χώρας όπου γεννήθηκε”, χαρακτηρίζοντας τουλάχιστον “περίεργο” πως η υπηρεσία ερευνά τέτοιες διασυνδέσεις τη συγκεκριμένη χρονική στιγμή. Χαρακτηριστικά είναι και όσα αναφέρει ένας από τους καταγγέλλοντες, που ανακρίθηκε επί 4 ώρες από πράκτορες, αποκομίζοντας την εντύπωση πως στόχος ήταν να τον στρατολογήσουν ως συνεργάτη. Ο άνδρας τότε διέκοψε τη συζήτηση λέγοντας “Δεν είμαι προδότης”.
Από την πλευρά του ο Χάουαρντ Σίμον, διευθυντής της οργάνωσης American Civil Liberties Union, σημειώνει πως είναι πολύ λεπτό το σκοινί στο οποίο βαδίζει το FBI μεταξύ της έρευνας τυχόν εγκληματικών ενεργειών και της παρακολούθησης πολιτικών δραστηριοτήτων, προσθέτοντας πως στις ΗΠΑ δεν είναι παράνομο να επιδιώκει κανείς εξομάλυνση των σχέσεων και διάλογο με την Κούβα. Όπως επισημαίνουν Αμερικανοί καθηγητές πανεπιστημίου ειδικευμένοι στα ζητήματα της Κούβας, η εν λόγω πρακτική μας επιστρέφει στα χρόνια του Ψυχρού πολέμου, όταν οποιοσδήποτε που επέστρεφε από την Κούβα, αναζητούνταν κι ανακρινόταν από το FBI.
Άλλοι παρατηρητές συνδέουν τα περιστατικά εκφοβισμού με το σε εξέλιξη σχέδιο συνταγματικής αναθεώρησης στη χώρα, καθώς όπως ανακοίνωσαν τη Δευτέρα οι κουβανικές αρχές στη χώρα έχουν φτάσει και πάνω από 2000 σχόλια και προτάσεις από Κουβανούς του εξωτερικού, σε 104 χώρες, με τις περισσότερες να προέρχονται από τις ΗΠΑ. Ο Πέρσι Αλβαράδο, δημοσιογράφος από τη Γουατεμάλα που κατοικεί στην Κούβα, υποψιάζεται με βάσει όσα αναφέρει στο μπλογκ του, πως οι ενέργειες σχετίζονται με το λόμπι ακροδεξιών Κουβανών αντικαθεστωτικών, που φοβούνται πως θα χάσουν το πολιτικό τους έρεισμα στις εκλογές του Κογκρέσου τον ερχόμενο Νοέμβριο. Τυχόν σημαντική αλλαγή συσχετισμών θα μπορούσε να σημάνει αναστολή ή περιορισμό των αντικουβανικών πολιτικών του Τραμπ. Με την εκτίμηση αυτή φαίνεται να συμφωνεί και ο Κουβανός δημοσιογράφος Αντρές Γκόμες που ζει στο Μαΐάμι, σημειώνοντας στην εκπομπή του στο Radio Miami Tv πως η ακροδεξιά μαφία της πόλης έχει συμφέρον από το στενό “εναγκαλισμό” πρακτόρων και χαφιέδων με όσους Κουβανούς των ΗΠΑ μάχονται για μια βελτίωση της σχέσης των δύο χωρών.

Με πληροφορίες από: jungewelt.de

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

TOP READ