25 Νοε 2018

Δισεκατομμυριούχος γιος τραπεζίτη των ναζί χρηματοδότης του ακροδεξιού AfD στη Γερμανία

Τις τελευταίες εβδομάδες βρίσκεται σε εξέλιξη σκάνδαλο γύρω από τις πηγές χρηματοδότησης του ακροδεξιού AfD, που φέρνουν στο φως τη μία αποκάλυψη πίσω από την άλλη για τους ισχυρούς χορηγούς που τροφοδοτούν το εν λόγω μόρφωμα τώρα και στο παρελθόν. Προφανώς η «καθυστέρηση» με την οποία τα γερμανικά μίντια και οι κυρίαρχες αστικές πολιτικές δυνάμεις ξεκίνησαν την έρευνα για υποθέσεις που φαίνεται να έχουν συχνά ορίζοντα πολλών χρόνων δε σχετίζεται τόσο με «αντιφασιστικά» αντανακλαστικά, όσο από το γεγονός πως το AfD φαίνεται να διεισδύει σε ακροατήρια παραδοσιακά προσκείμενα στη γερμανική χριστιανοδημοκρατία. Ανεξάρτητα όμως από τα κίνητρα καθώς και την ασαφή κατάληξη της υπόθεσης είτε δικαστικά είτε πολιτικά, τα στοιχεία που αναδύονται δεν παύουν να έχουν το δικό τους ενδιαφέρον.
Ένα από τα πλέον σημαντικά είναι η αποκάλυψε της έρευνας του περιοδικού «Der Spiegel” καθώς και της Ελβετικής εβδομαδιαίας εφημερίδας «WOZ», σύμφωνα με την οποία ο Γερμανός δισεκατομμυριούχος Άουγκουστο φον Φινκ, κάτοικος Ελβετίας, στήριξε μέσω αντιπροσώπων του το AfD και συμμετείχε στη δημιουργία της προσκείμενης σε αυτό εφημερίδας «Γερμανικός Κήρυκας».
Ο Άουγκουστ φον Φινκ, νούμερο 138 στη λίστα του περιοδικού Forbes, δεν είναι η πρώτη φορά που συγκεντρώνει τα φώτα της δημοσιότητας για τη «γενναιοδωρία» του σε πολιτικά κόμματα. Εδώ και δεκαετίες υπήρξε χρηματοδότης των Χριστιανοκοινωνιστών, από την εποχή που στην ηγεσία τους ήταν ο Φραντς Γιόζεφ Στράους (1961-1988), ενώ το 2010 δημιουργήθηκε σκάνδαλο σε βάρος του Φιλελεύθερου Κόμματος, όταν αποκαλύφθηκε πως είχε λάβει μεγάλη δωρέα από τον Φινκ, το διάστημα που υπήρξε βασική δύναμη προώθησης της μείωσης του ΦΠΑ στα ξενοδοχεία, κλάδος όπου μεταξύ πολλών άλλων δραστηριοποιείται και ο Φινκ.
Ο Φινκ υπήρξε επίσης από τις αρχές της δεκαετίας του ’90 χρηματοδότης σειράς ευρωσκεπτικιστικών κινήσεων, ενώ από την πρώτη στιγμή της ίδρυσης της «Εναλλακτικής για τη Γερμανία» το όνομά του ακουγόνταν μεταξύ των χρηματοδοτών, είναι όμως η πρώτη φορά που η σύνδεσή του με φασίζον μόρφωμα γίνεται χειροπιαστή.
Σύμφωνα με την έρευνα, στενός συνεργάτης του Φινκ συναντήθηκε το Μάρτη του 2017 με εκδότη στο Μόναχο για να συζητήσουν το σχέδιο έκδοσης μιας εφημερίδας που θα πρόβαλε τις απόψεις του AfD. O εκδότης επιβεβαίωσε την πληροφορία, ενώ ο συνεργάτης του επιχειρηματία αρνήθηκε να σχολιάσει, ενώ ασαφείς απαντήσεις για το ρόλο του Φινκ και των συνεργατών στην εφημερίδα έδωσε ο αρχισυντάκτης του «Γερμανικού Κήρυκα» Ντάβιντ Μπέντελς.
Φαίνεται επίσης ότι τουλάχιστον μέσα στο 2013, ο Φινκ μέσω συνδεόμενης με αυτόν εταιρείας δημοσίων σχέσεων, χρηματοδότησε σειρά εκδηλώσεων του κόμματος, ύψους 120.000 ευρώ.
Πέρνα αυτού ο Φινκ μέσω της εταιρείας Degussa φαίνεται να επιδόθηκε σε επικερδές εμπόριο χρυσού, το οποίο με το σειρά του υπήρξε βασική πηγή χρηματοδότηση του AfD στα πρώτα του βήματα.
Η σύνδεση κεφαλαίου και φασισμού φυσικά δεν είναι καθόλου καινούργια ιστορία, όσες προσπάθειες κι αν γίνονται από τους αστούς να παρουσιάσουν τον τελευταίο ως «πληβειακό» ή «μικροαστικό» κίνημα. Η περίπτωση Φινκ μάλιστα είναι εξαιρετικά χαρακτηριστική, καθώς η οικογένεια διαθέτει παράδοση στη στήριξη του ναζισμού. Ο πατέρας του, ο τραπεζίτης επίσης Άουγκουστ φον Φινκ υπήρξε από το 1931 τουλάχιστον βασικός υποστηρικτής του Χίτλερ και από το 1933 μέλος του ναζιστικού κόμματος, ενώ τα επόμενα χρόνια επωφελήθηκε από την  «αρειοποίηση» εβραϊκών τραπεζών, ανάμεσά τους κι εκείνης των Ρότσιλντ μετά την προσάρτηση της Αυστρίας το 1938.
Με πληροφορίες από Spiegel.de και @xandra_photo

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

TOP READ