30 Δεκ 2018

Νέα χρονιά, νέα βήματα για την ισχυροποίηση του ΚΚΕ





Με την αισιοδοξία που αντλούμε από τον έναν αιώνα ζωής και δράσης που συμπλήρωσε το Κόμμα μας τον περασμένο Νοέμβρη, μπαίνουμε στη νέα χρονιά που ξημερώνει την ερχόμενη Τρίτη, ώστε με πείσμα και μαχητικότητα να αντεπεξέλθουμε στα νέα αυξημένα καθήκοντα.

Κάνοντας έναν απολογισμό από την περασμένη χρονιά, μπορούμε να είμαστε περήφανοι για το μεγάλο πολιτικό άνοιγμα που πραγματοποιήσαμε, για τις εκατοντάδες επιτυχημένες εκδηλώσεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό, για τους στόχους που καταφέραμε να υλοποιήσουμε. Για το μεγάλο Φεστιβάλ, που ήταν αφιερωμένο στις κορυφαίες επετείους ίδρυσης του ΚΚΕ και της ΚΝΕ, για τη συγκλονιστική πολιτική - πολιτιστική εκδήλωση στο ΣΕΦ, με την οποία κορυφώθηκε μια 5ετία πολύμορφης δραστηριότητας ενόψει των 100χρονων. Για την αύξηση της διακίνησης της εφημερίδας μας, έχοντας κατακτήσει την κυκλοφορία 20.000 φύλλων κάθε Σαββατοκύριακο. Για τις εκδόσεις που έχουμε στα χέρια μας, αφιερωμένες στα 100 χρόνια του ΚΚΕ, όπως και για το Δοκίμιο Ιστορίας του ΚΚΕ 1918 - 1949 που κυκλοφόρησε πριν από λίγες μέρες και αποτελεί ένα ακόμα πολύτιμο εφόδιο.
Επίσης, για τους εργατικούς - λαϊκούς αγώνες στων οποίων την πρώτη γραμμή βρεθήκαμε, τη σκληρή προσπάθεια για την ανασύνταξη του εργατικού κινήματος, την οικοδόμηση της Κοινωνικής Συμμαχίας, τα βήματα που μετράμε.
Για τις μεγάλες κινητοποιήσεις ενάντια στη συμμετοχή της Ελλάδας στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς, στη μετατροπή της σε πολεμικό ορμητήριο, για το γεγονός ότι το ΚΚΕ είναι η δύναμη εκείνη που προειδοποιεί το λαό για τους κινδύνους, που τον καλεί να είναι σε επαγρύπνηση, να οργανώνεται και να παλεύει ενάντια στους πολέμους και τις επεμβάσεις, στην ελληνική εμπλοκή.
Ο Γενάρης του 2019, το ξεκίνημα της χρονιάς, παρουσιάζεται από την κυβέρνηση και τα υπόλοιπα αστικά κόμματα ως «μήνας εξελίξεων», με επίκεντρο τη συμφωνία των Πρεσπών και την ολοκλήρωση της συνταγματικής αναθεώρησης στην ΠΓΔΜ. Σύμφωνα με τα λεγόμενά τους, η πρόθεση της κυβέρνησης να φέρει άμεσα στη Βουλή προς κύρωση τη συμφωνία θα επιταχύνει τις διεργασίες. Ουσιαστικά, παρουσιάζοντας τα σενάρια που τους βολεύουν, καλούν το λαό να γίνει θεατής των πολιτικών εξελίξεων και διεργασιών. Η μεν ΝΔ λέει ότι «είναι ώρα να φύγει η κυβέρνηση» για να γίνει αυτή χαλίφης στη θέση του χαλίφη, ο δε ΣΥΡΙΖΑ απαντά ότι δεν διαταράσσεται η κυβερνητική σταθερότητα και ότι συνεχίζει μέχρι τον Οκτώβρη. Αναμένεται, δηλαδή, ένταση του αποπροσανατολιστικού καβγά, που θα πασπαλίζεται με κάμποση κοροϊδία από την κυβέρνηση, όπως π.χ. με το σίριαλ γύρω από το ύψος του κατώτατου μισθού και την εφαρμογή του μνημονιακού νόμου Βρούτση - Αχτσιόγλου, που προσαρμόζει με κυβερνητικές αποφάσεις τις κατώτατες απολαβές των εργαζομένων, απαγορεύοντας ουσιαστικά τις συλλογικές διαπραγματεύσεις. Ταυτόχρονα, θα συνεχίζεται αμείωτη η επίθεση στο λαό, στο πλαίσιο της υλοποίησης του «μεταμνημονιακού» μνημονίου, με τη δαμόκλειο σπάθη των πλειστηριασμών να κρέμεται πάνω από τα λαϊκά νοικοκυριά, με επιτάχυνση των ιδιωτικοποιήσεων, την εφαρμογή των περικοπών στις συνταξιοδοτικές και «κοινωνικές» δαπάνες κ.ο.κ. (βλ. σελίδα 6). Στο θέμα της ΠΓΔΜ, που αναμένεται να κυριαρχήσει τις επόμενες μέρες, αυτό που θα επιχειρηθεί για μια ακόμα φορά να μείνει μακριά από τη συζήτηση είναι το ΝΑΤΟικό περιεχόμενο της συμφωνίας των Πρεσπών, στο οποίο όλα τα κόμματα του κεφαλαίου συμφωνούν και θεωρούν αδιαπραγμάτευτο. Γιατί ο καβγάς που στήνεται γύρω από το ονοματολογικό, την επικύρωση ή όχι της συμφωνίας, θεωρεί ήδη «επικυρωμένη» την ενίσχυση του ΝΑΤΟ στα Βαλκάνια. Θεωρεί «επικυρωμένο» τον «Στρατηγικό Διάλογο» με τις ΗΠΑ, που βάζει στην Ελλάδα νέα καθήκοντα στο πλαίσιο των ιμπεριαλιστικών σχεδιασμών στην περιοχή, φορτώνοντας στο λαό ακόμα μεγαλύτερους κινδύνους, στο όνομα της γεωστρατηγικής αναβάθμισης της αστικής τάξης. Ολα αυτά αποτελούν «καθήκοντα» για την αστική κυβέρνηση της χώρας όποια κι αν είναι η σύνθεσή της αύριο, κάτι που εκτιμά ιδιαιτέρως η αμερικανική κυβέρνηση, με τον πρέσβη της στην Αθήνα να δηλώνει σίγουρος ότι η «αναβαθμισμένη συνεργασία» Ελλάδας - ΗΠΑ δεν εξαρτάται από τις κυβερνητικές εναλλαγές. Αυτή η ταύτιση στα προτάγματα του κεφαλαίου, που βάζουν την Ελλάδα στο επίκεντρο σφοδρών ανταγωνισμών καθιστώντας την και στόχο επιθέσεων, πρέπει να αποτελέσει κριτήριο για τη στάση που θα κρατήσουν οι εργαζόμενοι το επόμενο διάστημα και προφανώς και στις κάλπες, όποτε και αν στηθούν. Να χρεώσουν στο αστικό πολιτικό σύστημα εξολοκλήρου και στο ακέραιο τα παιχνίδια με τη φωτιά, που καταλήγουν στη μετατροπή της χώρας σε «κέντρο βάρους» των ιμπεριαλιστικών σχεδιασμών με ανυπολόγιστους κινδύνους.
Χρόνος μπαίνει - χρόνος βγαίνει, λοιπόν, και αν κάτι πρέπει να κρατήσει ο λαός μας είναι ότι η περιβόητη «επιστροφή στην κανονικότητα», που προπαγανδίζει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, είναι ναρκοθετημένη, με τους χιλιάδες μνημονιακούς εφαρμοστικούς νόμους και με μια Ελλάδα να αναλαμβάνει ρόλους αιχμής για τις ιμπεριαλιστικές διευθετήσεις στην περιοχή. Αυτή η κατάσταση θα παραδοθεί και στην επόμενη κυβέρνηση, όποτε κι αν γίνουν οι εκλογές, όποια κι αν είναι η σύνθεσή της, για να τη συνεχίσει από εκεί που την παρέλαβε, όπως άλλωστε έκανε και η σημερινή των ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ.
Βάζουμε ψηλά τον πήχη
Οι κομμουνιστές, οι εργάτες και οι εργάτριες, η νεολαία έχουμε συνεπώς πολλούς λόγους να βάζουμε ψηλά τον πήχη για τη χρονιά που έρχεται, για τις σημαντικές αναμετρήσεις που έχουμε να δώσουμε.
Στις ευρωεκλογές μπορούν να εκφραστούν βήματα στη συνειδητοποίηση ότι η λυκοσυμμαχία της ΕΕ δεν βελτιώνεται, αντίθετα αντιδραστικοποιείται όλο και περισσότερο και γίνεται πιο επιθετική απέναντι στους λαούς όσο μεγαλώνουν οι αντιθέσεις στο εσωτερικό της. Οι δημοτικές και περιφερειακές εκλογές πρέπει να αξιοποιηθούν από τους εργαζόμενους για να δυναμώσει η λαϊκή αντιπολίτευση σε δήμους και περιφέρειες, με πολλούς εκλεγμένους από τα ψηφοδέλτια που στηρίζει το Κόμμα, είτε στα συμβούλια είτε στις διοικήσεις. Αντίστοιχα, οι βουλευτικές εκλογές θα πρέπει να αξιοποιηθούν για να γίνουν βήματα στον απεγκλωβισμό εργατικών - λαϊκών δυνάμεων από τα ψευτοδιλήμματα και τις αυταπάτες, τις κυβερνητικές εναλλαγές των αστικών κομμάτων. Για να αντιπαλευτούν στην πράξη τα κάλπικα δίπολα που στήνει ο ΣΥΡΙΖΑ με τη ΝΔ, στην προσπάθειά τους να καλύψουν τη στρατηγική τους σύγκλιση και να επικρατήσει στο λαό η λογική του «μικρότερου κακού».
Σε όλες τις πολιτικές μάχες του επόμενου διαστήματος να εκφραστεί η αντίθεση στους σχεδιασμούς που μυρίζουν μπαρούτι, όπως η ΝΑΤΟική συμφωνία των Πρεσπών, η διάθεση ακόμα περισσότερων υποδομών στις ΗΠΑ, σε μια περίοδο που ανοίγουν νέα μέτωπα, όπως το Κυπριακό, και η τουρκική προκλητικότητα κλιμακώνεται.
Το 2019 να γίνει χρονιά όπου θα γίνουν αποφασιστικά βήματα στην κατεύθυνση της λαϊκής αντεπίθεσης. Να σηματοδοτηθούν η επανασυσπείρωση δυνάμεων γύρω από το Κόμμα, η ανάκτηση της επαφής με εργαζόμενους που συμμετείχαν στους αγώνες τα προηγούμενα χρόνια, όμως αποστρατεύτηκαν κάτω από το βάρος των αυταπατών που καλλιέργησε ο ΣΥΡΙΖΑ. Τώρα είναι η μεγάλη ευκαιρία για να αποδειχθεί ότι αυτή η υποχώρηση ήταν προσωρινή, ότι η πείρα που συσσωρεύεται γίνεται δύναμη οργάνωσης και πάλης.
Βάζουμε στοίχημα η χρονιά που ξεκινάει να αποτελέσει χρονιά συμπόρευσης με το Κόμμα για νέες δυνάμεις, καταρχάς μέσα στους αγώνες, στους τόπους δουλειάς και τους κλάδους, στις εργατογειτονιές. Να είναι χρονιά χειραφέτησης για περισσότερους εργάτες και εργάτριες, περίοδος που θα δυναμώσουν πολύ περισσότερο η διεκδίκηση, η αγωνιστική πίεση από τα κάτω στην εργοδοσία και τα κόμματά της. Να είναι χρονιά που το ταξικό εργατικό κίνημα θα βάλει τη σφραγίδα του σε νέους αγώνες, με χιλιάδες εργαζόμενους να οργανώνονται στα συνδικάτα τους για να αλλάζουν οι συσχετισμοί παντού.
Οι επόμενοι μήνες να αφήσουν πίσω τους ένα πιο δυνατό ΚΚΕ παντού, για να κάνει ο λαός την πραγματική διαφορά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

TOP READ