6 Δεκ 2018

Πολεμική ρητορική




Οι νέες απειλητικές δηλώσεις του Αμερικανού ΥΠΕΞ, στο πλαίσιο της Συνόδου των ομολόγων του στο ΝΑΤΟ και το τελεσίγραφο Στόλτενμπεργκ στη Ρωσία να «παραδεχτεί» την παραβίαση της Συνθήκης INF (αφορά τη μη διάδοση πυρηνικών πυραύλων μεσαίου βεληνεκούς) και να «συμμορφωθεί» με τους όρους της, συνιστούν ένα ακόμα σοβαρό βήμα κλιμάκωσης της ιμπεριαλιστικής αντιπαράθεσης ανάμεσα σε ΗΠΑ - ΝΑΤΟ και Ρωσία.
Καθόλου τυχαία, οι σχέσεις με τη Ρωσία κυριάρχησαν στη διήμερη Σύνοδο των ΥΠΕΞ του ΝΑΤΟ, ιδιαίτερα μετά το επεισόδιο που σημειώθηκε πριν από λίγες μέρες στα Στενά του Κερτς. Το επεισόδιο αυτό χαρακτηρίστηκε προβοκάτσια από τη Ρωσία και αύξησε την πολεμική ρητορική του ΝΑΤΟ, που κορυφώθηκε στη Σύνοδο των ΥΠΕΞ, ανοίγοντας όλη τη «βεντάλια» της μεταξύ τους αντιπαράθεσης, με επίκεντρο τη Μαύρη Θάλασσα.
Πώς φτάσαμε όμως στην εμπλοκή στα Στενά του Κερτς; Το τελευταίο διάστημα και ιδιαίτερα από τον περασμένο Σεπτέμβρη, η Ουκρανία αυξάνει τη στρατιωτική της παρουσία στα παράκτια της Αζοφικής Θάλασσας και με διάφορους τρόπους υπογραμμίζει τη συνολικότερη αμφισβήτηση του καθεστώτος στην περιοχή, όπως διαμορφώθηκε μετά την ενσωμάτωση της Κριμαίας στη Ρωσία, το 2014.
Αποκορύφωμα ήταν το επεισόδιο στις 25/11, που οδήγησε στην κατάληψη τριών ουκρανικών πλοίων από το ρωσικό Πολεμικό Ναυτικό, με την κατηγορία ότι παραβίασαν τα χωρικά ύδατα της Ρωσίας στη Μαύρη Θάλασσα και δεν ανταποκρίθηκαν στις προσπάθειες της ρωσικής συνοριοφυλακής να επικοινωνήσει μαζί τους.
Τα αντανακλαστικά με τα οποία αντέδρασε το ΝΑΤΟ, η άμεση κήρυξη στρατιωτικού νόμου από την κυβέρνηση Ποροσένκο και οι εκκλήσεις για αύξηση της ΝΑΤΟικής συνδρομής απέναντι στη Ρωσία, αλλά και το γεγονός ότι λίγες μέρες πριν, στις 25/10, το Ευρωκοινοβούλιο είχε εκδώσει ψήφισμα για την «καταχρηστική δράση» της Ρωσίας στην Αζοφική, δείχνουν ότι το επεισόδιο στα Στενά του Κερτς μόνο τυχαίο δεν ήταν.
Αυτό επιβεβαίωσε και η Σύνοδος των ΥΠΕΞ του ΝΑΤΟ, που επανέλαβε τις απειλές προς τη Ρωσία και προανήγγειλε αύξηση της στρατιωτικής παρουσίας στην περιοχή, με εμπλοκή και του ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού, που συμμετέχει σταθερά σε αποστολές και ασκήσεις. Οπως χαρακτηριστικά ειπώθηκε από τον Στόλτενμπεργκ, «υπάρχει ήδη "πολύ" ΝΑΤΟ στη Μαύρη Θάλασσα και θα συνεχίσουμε να αξιολογούμε την παρουσία μας στην περιοχή»...
Στον ίδιο σχεδιασμό εντάσσονται και οι απειλές των ΗΠΑ για αποχώρηση από τη Συνθήκη INF, που επαναλήφθηκαν χτες και προχτές στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ, όπου οι ΥΠΕΞ των κρατών - μελών διακήρυξαν ομόφωνα ότι «θα ξεκινήσουν να προετοιμάζονται για έναν κόσμο χωρίς αυτήν τη Συνθήκη», προμηνύοντας ακόμα μεγαλύτερη στρατιωτικοποίηση της περιοχής, νέα ένταση των ανταγωνισμών και κλιμάκωση της ιμπεριαλιστικής αντιπαράθεσης.
Σε αυτόν τον επικίνδυνο σχεδιασμό η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ έχει αναλάβει κομβικό ρόλο, συνυπογράφοντας όλες τις αποφάσεις του ΝΑΤΟ και αναλαμβάνοντας αποστολές. Δεν είναι τυχαίο ότι ο Στόλτενμπεργκ συνεργάστηκε στενά στο περιθώριο της Συνόδου με τον Ελληνα αναπληρωτή ΥΠΕΞ, ενόψει της επίσκεψης Τσίπρα στη Ρωσία.
Την ίδια ώρα, ο σχεδιασμός για την ανάπτυξη στρατιωτικής βάσης ελικοπτέρων των ΗΠΑ στην Αλεξανδρούπολη συνδέεται άμεσα με την καλύτερη εποπτεία και τον ΝΑΤΟικό έλεγχο στα Στενά του Βοσπόρου και τη Μαύρη Θάλασσα, καθιστώντας την Ελλάδα «μαγνήτη» μεγάλων κινδύνων για το λαό, στο ενδεχόμενο που η ιμπεριαλιστική αντιπαράθεση κλιμακωθεί.
Οι εξελίξεις προσθέτουν νέα «καύσιμη ύλη» στους ιμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς και προδίδουν «πρόβες πολέμου». Κανένας εφησυχασμός δεν χωράει και κυρίως καμία εμπιστοσύνη στην προπαγάνδα της κυβέρνησης και των άλλων αστικών κομμάτων ότι η βαθύτερη εμπλοκή στους αμερικανοΝΑΤΟικούς σχεδιασμούς αποτελεί «ασπίδα» για τα κυριαρχικά δικαιώματα και «εγγύηση» για την ασφάλεια στην περιοχή.
Μπροστά και στον «στρατηγικό διάλογο» ΗΠΑ - Ελλάδας στις 13/12 στην Ουάσιγκτον, χρειάζεται το κίνημα να ανεβάσει στροφές. Να ακουστούν ακόμα πιο δυνατά τα συνθήματα «Εξω το ΝΑΤΟ και οι βάσεις του από την Ελλάδα», «Καμιά εμπλοκή της Ελλάδας στους ιμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς και σχεδιασμούς», «Κανένας φαντάρος έξω από τα σύνορα». Να αποτελέσουν οι τελευταίες εξελίξεις αφορμή για ένταση της πάλης ενάντια στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο, στο σύστημα που τον γεννά και τον θρέφει.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

TOP READ