29 Δεκ 2018

ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ Διακρίσεις σε δύσκολες συνθήκες


Οι επιτυχίες που ξεχώρισαν το 2018

Στεφανίδη και Κυριακοπούλου κυριάρχησαν στο επί κοντώ του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος (1η και 2η)
INTIME SPORTS
Στεφανίδη και Κυριακοπούλου κυριάρχησαν στο επί κοντώ του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος (1η και 2η)
Παρά τις αντίξοες συνθήκες στις οποίες βρίσκεται ο ελληνικός αθλητισμός, με την πενιχρή οικονομική χρηματοδότηση από πλευράς πολιτείας να είναι η κύρια αιτία των περισσότερων προβλημάτων, και το 2018 ήταν αρκετές και σημαντικές οι διακρίσεις των Ελλήνων αθλητών και των Ελληνίδων αθλητριών σε παγκόσμιο και ευρωπαϊκό επίπεδο. Οι περισσότερες απ' αυτές τις επιτυχίες, όπως παραδέχτηκαν οι ίδιοι οι αθλητές αλλά και οι ομοσπονδίες των αθλημάτων τους, ήρθαν μέσα σε πολύ δύσκολες συνθήκες, υποχρηματοδότησης ή έλλειψης υποδομών.
Στο αγωνιστικό μέρος, ο κλασικός αθλητισμός, με αρωγό τη γυναικεία παρουσία, και ο υγρός στίβος, με εφαλτήριο τις Εθνικές ομάδες, για μια ακόμα χρονιά κατέχουν τη μερίδα του λέοντος στις διακρίσεις. Στη γυμναστική, ο Λευτέρης Πετρούνιας επιβεβαίωσε την κυριαρχία του στο αγώνισμα των κρίκων, όπως και η Αννα Κορακάκη στη σκοποβολή. Σπουδαίες ελληνικές διακρίσεις υπήρξαν και σε άλλα αθλήματα, όπως η ιστιοπλοΐα.
ΣΤΙΒΟΣ: Επιτυχίες και υποσχέσεις
Το 2018 ήταν δίχως αμφιβολία μία από τις πιο αποδοτικές χρονιές για τον ελληνικό στίβο. Στη διάρκειά του οι αθλητές και αθλήτριες όλων των κατηγοριών πραγματοποίησαν εξαιρετικές εμφανίσεις.
Ξεχωρίζουν οι επιτυχίες της ελληνικής αποστολής στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα του Βερολίνου το καλοκαίρι. Η Ελλάδα βρέθηκε στην 5η θέση της γενικής κατάταξης, με συνολικό απολογισμό 6 μετάλλια - 3 χρυσά, 2 αργυρά και 1 χάλκινο.

Στην κορυφή του κόσμου έφτασε η Εθνική πόλο εφήβων
Eurokinissi
Στην κορυφή του κόσμου έφτασε η Εθνική πόλο εφήβων
Στους αγώνες δέσποσε για μια ακόμη φορά η Κατερίνα Στεφανίδη στο επί κοντώ, που επιβεβαιώνοντας την κυριαρχία της στο αγώνισμα κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο (με άλμα στα 4,85 μέτρα) και κράτησε τα «σκήπτρα» της. Την Στεφανίδη ακολούθησε στο βάθρο η Νικόλ Κυριακοπούλου, που με άλμα στα 4,80 μ. κατέκτησε το αργυρό μετάλλιο. Στην ίδια διοργάνωση έφτασαν στην κορυφή επίσης η Βούλα Παπαχρήστου στο τριπλούν, με άλμα στα 14,60 μ., και ο 20χρονος Μίλτος Τεντόγλου στο μήκος, με άλμα στα 8,25 μ. Σημαντική ήταν και η παρουσία της Μαρίας Μπελιμπασάκη στα 400 μ., που πήρε τη 2η θέση και μάλιστα καταρρίπτοντας με χρόνο 50.45 το πανελλήνιο ρεκόρ που κρατούσε από τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004 η Φανή Χαλκιά με 50.56. Το δικό του στίγμα στην επιτυχημένη παρουσία της ελληνικής αποστολής στο Βερολίνο άφησε και ο 36χρονος Δημήτρης Τσιάμης, που πήρε το χάλκινο μετάλλιο στο τριπλούν με άλμα στα 16,78 μ. Τέλος, τη σταθερή του αξία στο επί κοντώ επιβεβαίωσε ο Κώστας Φιλιππίδης, που με άλμα στα 5,85 μ. στο μίτινγκ της Μαδρίτης ισοφάρισε το δικό του πανελλήνιο ρεκόρ στον κλειστό στίβο.
Σπουδαίες ήταν οι διεθνείς επιτυχίες του ελληνικού στίβου και σε επίπεδο νέας γενιάς, καλλιεργώντας σημαντικές προσδοκίες για το μέλλον. Ξεχώρισε η διπλή επιτυχία του Εμμανουήλ Καραλή στο επί κοντώ, ο οποίος σημείωσε παγκόσμιο ρεκόρ εφήβων με άλμα στα 5,78 μ. στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα και μετέπειτα, ξεπερνώντας τα 5,80 μ., βελτίωσε το πανελλήνιο ρεκόρ Κ20 και κατέλαβε την 5η θέση στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα κλειστού στίβου στο Μπέρμιγχαμ. Ο Χρήστος Φραντζεσκάκης έγινε ο κορυφαίος στην κατηγορία του στον κόσμο στη σφυροβολία, με βολή στα 81,32 μ., ενώ στον ακοντισμό η Ελίνα Τζένγκο, με βολή στα 63,34 μ. στους Ολυμπιακούς Αγώνες Νέων, έγινε η κορυφαία όλων των εποχών στην Ευρώπη και η 2η στον κόσμο στις κορασίδες για το 2018.
ΥΓΡΟΣ ΣΤΙΒΟΣ: Στη γνωστή ρότα των επιτυχιών

Την κυριαρχία του στους κρίκους επιβεβαίωσε ο Πετρούνιας, με τον 3ο συνεχόμενο παγκόσμιο τίτλο του
Copyright 2018 The Associated
Την κυριαρχία του στους κρίκους επιβεβαίωσε ο Πετρούνιας, με τον 3ο συνεχόμενο παγκόσμιο τίτλο του
Και φέτος στα αθλήματα της πισίνας είχαμε πλήθος διεθνών διακρίσεων και επιτυχιών σε ατομικό ή ομαδικό επίπεδο και συνολικά 64 μετάλλια για τα αγωνίσματα της Κολυμβητικής Ομοσπονδίας. Συγκεκριμένα, ο ελληνικός υγρός στίβος πανηγύρισε 4 μετάλλια σε Παγκόσμια Πρωταθλήματα ανδρών - γυναικών, 3 σε Ευρωπαϊκά Πρωταθλήματα, 2 σε Παγκόσμια Πρωταθλήματα νέων, από ένα σε Ευρωπαϊκά Κύπελλα και Ολυμπιακούς Αγώνες Νέων, 15 σε Ευρωπαϊκά Πρωταθλήματα νέων, 16 σε Μεσογειακούς Αγώνες και άλλα 4 σε Μεσογειακά Κύπελλα και Πανεπιστημιάδες, και τέλος 14 σε Βαλκανικούς Αγώνες νέων.
Σε ομαδικό επίπεδο ξεχωρίζει το σπουδαίο επίτευγμα της κατάκτησης 7 μεταλλίων από τις Εθνικές μας ομάδες υδατοσφαίρισης: Χρυσό οι έφηβοι στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα, χρυσό οι νέοι στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα, χρυσό οι γυναίκες στο Ευρωπαϊκό Κύπελλο (επίσης αργυρό στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα και χάλκινο στους Μεσογειακούς Αγώνες), χάλκινο οι νεάνιδες στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα, αργυρό οι άνδρες στους Μεσογειακούς Αγώνες.
Στην κολύμβηση, σημαντικές ήταν οι διακρίσεις των Κριστιάν Γκολεμέεβ και Απόστολου Χρήστου, που κατέκτησαν το αργυρό και το χάλκινο μετάλλιο στα αντίστοιχα αγωνίσματά τους στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα της Γλασκόβης. Από τις επιτυχίες δεν έλειψε και το αγώνισμα της τεχνικής κολύμβησης, με τα χρυσά μετάλλια των Λουκά Καρετζόπουλου και Χρήστου Μπόνια στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα ανδρών - γυναικών.
ΓΥΜΝΑΣΤΙΚΗ: Κυρίαρχος ο Πετρούνιας
Την κυριαρχία του στο αγώνισμα των κρίκων επιβεβαίωσε και το 2018 ο Λευτέρης Πετρούνιας. Ο Ελληνας αθλητής μέσα στη χρονιά έφτασε τους 4 διαδοχικούς τίτλους σε Ευρωπαϊκά Πρωταθλήματα και τους 3 σε Παγκόσμια. Συγκλονιστική ήταν η παρουσία του ειδικά στο Παγκόσμιο στην Ντόχα το Νοέμβρη, όπου, αν και με τραυματισμό στον ώμο που λίγο έλειψε να του στερήσει τη συμμετοχή στη διοργάνωση, κατάφερε να πάρει την πρωτιά με μία εκπληκτική προσπάθεια, που συγκέντρωσε 15.366 βαθμούς.
ΣΚΟΠΟΒΟΛΗ: Παγκόσμια η Κορακάκη
Τον τίτλο που της έλειπε από τη «συλλογή» της, αυτόν της παγκόσμιας πρωταθλήτριας, πρόσθεσε το 2018 η Αννα Κορακάκη, που κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο στο αεροβόλο πιστόλι 10 μέτρων στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα σκοποβολής που διεξήχθη στην Τσανγκγουόν της Νότιας Κορέας. Ηταν η πρώτη φορά που η Κορακάκη αναδείχθηκε πρωταθλήτρια κόσμου στο αεροβόλο πιστόλι από 10 μ., καθώς στην προηγούμενη διοργάνωση συμμετείχε ως νεάνιδα. Παράλληλα, με την επιτυχία της η Ελληνίδα σκοποβόλος εξασφάλισε τη συμμετοχή της και στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο, στοχεύοντας στο δεύτερο συνεχόμενο Ολυμπιακό μετάλλιο. Μέσα στη χρονιά είχε προηγηθεί το χρυσό μετάλλιο της Κορακάκη, επίσης στο αεροβόλο πιστόλι από 10 μ., στους Μεσογειακούς Αγώνες της Ισπανίας.
ΙΣΤΙΟΠΛΟΪΑ: Πανιά για Τόκιο
Επιτυχίες ήρθαν και από την ιστιοπλοΐα, καθώς μέσω του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος στο Ααρχους της Δανίας η Ελλάδα κατάφερε να κερδίσει τρεις προκρίσεις στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο. Στα σκάφη τύπου 470, το δίδυμο των Μαρίας Μπόζη και Ραφαηλίνας Κλωναρίδου κέρδισε την πρόκριση στα Laser Radial, το ίδιο και η Βασιλεία Καραχάλιου, και στα RSX ο Βύρων Κοκκαλάνης συνέχισε τις επιτυχίες, παίρνοντας με τη σειρά του την πρόκριση στους Ολυμπιακούς.
ΤΕΝΙΣ: Χρονιά καταξίωσης για τον Τσιτσιπά
Το 2018 θα μείνει για πάντα χαραγμένο στη μνήμη του Στέφανου Τσιτσιπά. Ο Ελληνας τενίστας κατέκτησε τον πρώτο του τίτλο σε τουρνουά ATP στη Στοκχόλμη, πήρε αήττητος το Next Gen Finals, βραβεύτηκε ως ο πιο βελτιωμένος αθλητής και νίκησε μεγάλους αντιπάλους, όπως ο Νόβακ Τζόκοβιτς. Κι όλα αυτά μόλις στα 20 του χρόνια. Το μέλλον τού ανήκει.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

TOP READ