4 Δεκ 2018

Κοινοβουλευτικές κόντρες στη Βρετανία για το Brexit

       


Εντείνονται τα ενδοαστικά παζάρια και οι κόντρες με αφορμή την επιδιωκόμενη διαδικασία για έναρξη της αποχώρησης της Βρετανίας από την ΕΕ στις 29 Μάρτη. Χτες, οι εκπρόσωποι πέντε κομμάτων, συμπεριλαμβανομένου του DUP από τη Βόρεια Ιρλανδία, που στηρίζει κοινοβουλευτικά την κυβέρνηση μειοψηφίας της πρωθυπουργού Τερέζα Μέι,απέστειλαν επιστολή στον πρόεδρο της Βουλής των Κοινοτήτων με την οποία ζητούν την έναρξη της διαδικασίας, κατηγορώντας την πρωθυπουργό ότι περιφρονεί το Σώμα. Αφορμή έδωσε η προσπάθεια της κυβέρνησης να εμποδίσει τη δημοσιοποίηση της πλήρους νομικής γνωμάτευσης του γενικού εισαγγελέα, Τζέφρι Κοξ, επί της συμφωνίας για το Brexit.
Νωρίτερα, ο Κοξ παραδέχτηκε ότι το Ηνωμένο Βασίλειο (ΗΒ) δεν έχει δικαίωμα μονομερούς τερματισμού του ειδικού διακανονισμού με την ΕΕ, που προβλέπει παραμονή του Ηνωμένου Βασιλείου στην τελωνειακή ένωση μέχρι να βρεθεί λύση για την αποφυγή των αυστηρών συνοριακών ελέγχων μεταξύ Ιρλανδίας – Βόρειας Ιρλανδίας. Παρ’ όλα αυτά, χαρακτήρισε τη συμφωνία ΕΕ – ΗΒ «λογικό συμβιβασμό».

Η Μέι, πάντως, χτες το πρωί εξέφρασε την πεποίθηση ότι «δεν θα χάσει» τη δουλειά της κατά την προγραμματισμένη για τις 11/12 ψηφοφορία στη Βουλή για τη συμφωνία για το Brexit.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

TOP READ