22 Δεκ 2018

O ανταγωνισμός UEFA - ισχυρών και οι νέοι πειραματισμοί



Associated Press
Σε εξέλιξη φαίνεται να βρίσκονται εσχάτως σχέδια διαμόρφωσης νέων δεδομένων στις ευρωπαϊκές ποδοσφαιρικές διασυλλογικές διοργανώσεις, φανερώνοντας την προσπάθεια της Ευρωπαϊκής Συνομοσπονδίας (UEFA) να προλάβει εξελίξεις σε βάρος της σε διάφορους τομείς, εν μέσω του κλιμακούμενου ανταγωνισμού της με τους πιο πλούσιους συλλόγους - ανταγωνισμού με διακύβευμα την απόσπαση μεγαλύτερου κομματιού της «πίτας» των κερδών από τον τεράστιο τζίρο της βιομηχανίας του ποδοσφαιρικού «προϊόντος».
Από τα σενάρια και τις αποκαλύψεις σχετικά με τις προθέσεις των ισχυρών για το μέλλον των ευρωπαϊκών διοργανώσεων πριν από λίγες βδομάδες μέχρι την πρόσφατη ανακοίνωση της UEFA για τη δημιουργία τρίτης διασυλλογικής ευρωπαϊκής διοργάνωσης, ο εν λόγω ανταγωνισμός απ' ό,τι φαίνεται οδεύει προς κορύφωση.
Ο καπνός που άναψε φωτιές...
Η αρχή των εξελίξεων του τελευταίου διαστήματος φαίνεται να βρίσκεται κάπου στα μέσα του περασμένου Νοέμβρη, όταν γνωστή ιστοσελίδα με ειδίκευση στις αποκαλύψεις σκανδάλων στο ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο άναψε τις πρώτες φωτιές. Συγκεκριμένα, δημοσίευμά της επανέφερε στο προσκήνιο το περίφημο θέμα της κλειστής Λίγκας, η οποία εδώ και χρόνια εκτιμάται ότι αποτελεί διακαή πόθο των ισχυρών συλλόγων της Ευρώπης. Σύμφωνα με το δημοσίευμα, το συγκεκριμένο πλάνο παραμένει ενεργό στους κόλπους αρκετών ισχυρών, παρά τις αλλαγές που αποφάσισε η UEFA στο καλύτερο από τα «προϊόντα» της, το Champions League. Με τις αλλαγές εκείνες η Συνομοσπονδία επιχειρούσε να κατευνάσει τους ισχυρούς, διευρύνοντας τη συμμετοχή ομάδων από τα τέσσερα ισχυρότερα ευρωπαϊκά πρωταθλήματα (Αγγλία, Ισπανία, Ιταλία, Γερμανία) στη φάση των ομίλων στις τέσσερις ομάδες έκαστο.

Με τον τρόπο της η UEFA δείχνει πρόθυμη να ικανοποιήσει τα «θέλω» των ισχυρών, προκειμένου να μη χάσει τα ηνία του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου
Eurokinissi
Με τον τρόπο της η UEFA δείχνει πρόθυμη να ικανοποιήσει τα «θέλω» των ισχυρών, προκειμένου να μη χάσει τα ηνία του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου
Σύμφωνα με τις πηγές που επικαλούνταν η εν λόγω ιστοσελίδα, όμως, ακόμα και μετά απ' αυτές τις «παροχές» η προοπτική της κλειστής Λίγκας, για λίγους και εκλεκτούς, εξακολουθεί να κρίνεται από πολλούς ισχυρούς συλλόγους προτιμότερη. Παρά τις - επίσημες ή ημιεπίσημες - διαψεύσεις από πλευράς συλλόγων και την ψυχραιμία που προσπάθησε να επιδείξει η UEFA, δεν κατάφεραν να πείσουν πολλούς ότι στη συγκεκριμένη υπόθεση υπάρχει καπνός χωρίς φωτιά...
Σχέδια αλλαγών στα «θέλω» των ισχυρών
Τα παραπάνω αποδεικνύονται και από το γεγονός ότι λίγο μετά τις σχετικές αποκαλύψεις για τους ισχυρούς, ήρθαν στο φως - από ιταλικά δημοσιεύματα αυτή τη φορά - νέες αποκαλύψεις που αφορούν τα σχέδια που επεξεργάζεται η UEFA, ως απάντηση στην πίεση των ισχυρών. Σύμφωνα με την ιταλική εφημερίδα «Fatto», τα σχέδια αυτά περιλαμβάνουν τη δημιουργία ενός Super Champions League, σε συνεργασία με την Ενωση Ευρωπαϊκών Συλλόγων (ECA), μία τρίτη ευρωπαϊκή διοργάνωση, αλλά και αλλαγή στις μέρες διεξαγωγής των αγώνων. Το ιταλικό ρεπορτάζ ανέφερε ότι με ορόσημο το 2024, στόχος είναι να υπάρχει ένα Champions League με 32 ομάδες, ένα Europa League με άλλες 32 ομάδες και μία τρίτη διοργάνωση, επίσης με 32 ομάδες.
Ακόμα μεγαλύτερη αίσθηση προκάλεσε το σενάριο ότι η UEFA σχεδιάζει αγώνες ευρωπαϊκών διοργανώσεων και τα Σαββατοκύριακα, καθώς και σύνδεση μεταξύ τους με άνοδο και υποβιβασμό ομάδων. Κάτι τέτοιο, όπως γίνεται φανερό, θα λειτουργήσει σε βάρος των εθνικών πρωταθλημάτων τα οποία βρίσκονται υπό την εποπτεία της UEFA.
Από το ιταλικό δημοσίευμα προκύπτει ότι η Eυρωπαϊκή Συνομοσπονδία, στην προσπάθειά της να υπερασπιστεί τα ακριβά της «προϊόντα» (Champions League - Europa League), εμφανίζεται πρόθυμη να δώσει η ίδια τα όσα επιζητούν οι ισχυροί, και πρώτα απ' όλα τη δημιουργία ενός ακόμα πιο κλειστού Champions League. Στο βαθμό αυτό φέρεται να μη διστάζει να θυσιάσει τα εγχώρια πρωταθλήματα, που πλην ελαχίστων εξαιρέσεων (τα προαναφερθέντα 4 εμπορικότερα πρωταθλήματα, καθώς και το γαλλικό) βρίσκονται πολύ χαμηλά στην εμπορική βαθμίδα.
Το πρώτο βήμα με «Europa League 2»;
Ασχέτως πάντως με την όποια μελλοντική δικαίωση ή όχι του ιταλικού δημοσιεύματος, λίγο μετά κι απ' αυτές τις αποκαλύψεις η UEFA ήρθε να επισημοποιήσει μέρος του, και ειδικότερα αυτό που αφορούσε τη δημιουργία τρίτης ευρωπαϊκής διοργάνωσης, αρκετά χρόνια μετά την κατάργηση του Κυπέλλου Κυπελλούχων. Η διοργάνωση αυτή θα τεθεί σε ισχύ το 2021 και με βάση τα όσα έχουν γίνει γνωστά θα συνδέεται με το Europa League: 32 ομάδες θα διαμορφώνουν τη φάση των ομίλων της νέας διοργάνωσης, οι οποίες θα προκύπτουν από τα προκριματικά, όπου θα συμμετέχουν ομάδες χωρών που βρίσκονται χαμηλά στη βαθμολογία της UEFA (από τη 16η θέση και κάτω) καθώς και όσες θα έχουν αποκλειστεί από τα πλέι οφ του Europa League.
Κατά την παρουσίαση του σχεδίου για τη νέα διοργάνωση, οι υπεύθυνοι της UEFA τη διαφήμισαν ουσιαστικά ως την «ευρωπαϊκή ευκαιρία» για ομάδες που προέρχονται από ασθενέστερες ποδοσφαιρικά χώρες και οι οποίες δύσκολα θα έδιναν το «παρών» στις ήδη υπάρχουσες διοργανώσεις.
Η αλήθεια όμως φαίνεται να βρίσκεται αλλού: Με τα νέα δεδομένα, το Champions League μετατρέπεται σε ακόμα πιο κλειστό κλαμπ για την ελίτ, απαλλαγμένο από την παρουσία των λιγότερο πλούσιων συλλόγων, το δε Europa League αναβαθμίζεται εμπορικά, όπως είναι εδώ και μια τριετία ο στόχος της UEFA. Οσο για την τρίτη διοργάνωση, θα λειτουργήσει ως άλλοθι και κυματοθραύστης για την UEFA, προκειμένου να κατευνάσει τις διαμαρτυρίες και τα παράπονα των υπόλοιπων ομάδων, που αποτελούν και την πλειοψηφία...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

TOP READ