13 Ιαν 2019

Κουκούλωμα και κωλυσιεργία στην υπόθεση των συνακροάσεων στο τηλεφωνικό κέντρο του ΚΚΕ

Αυτή η υπόθεση σε βάρος του ΚΚΕ αποτελεί τρανταχτό παράδειγμα για το τι πραγματικά ισχύει με το λεγόμενο απόρρητο των επικοινωνιών, τα δικαιώματα και τις ελευθερίες του λαού. Τα «κενά» που παρουσιάζει η όλη υπόθεση δεν αφορούν μόνο την απαράδεκτη καθυστέρηση των ερευνών για γρήγορη εξαγωγή πορίσματος. Αφορούν την ουσία, την ίδια την έκταση και το βάθος των ερευνών.
1. Η διεύθυνση της κρατικής ασφάλειας σύμφωνα με εισαγγελική εντολή όφειλε να ερευνήσει την υπόθεση. Εχει σοβαρές ευθύνες, γιατί, όπως αποκαλύφθηκε, μεταξύ των ύποπτων κλήσεων που όφειλε να ερευνήσει υπάρχουν αρκετές χωρίς απόκρυψη αριθμού. Ομως η κρατική ασφάλεια φέρεται να χαρακτηρίζει όλες τις κλήσεις σαν να έγιναν με απόκρυψη. Τελικά η κρατική ασφάλεια εξέτασε όλες τις κλήσεις και με τι τρόπο;
Ηδη η Αρχή Διασφάλισης του Απορρήτου των Επικοινωνιών (ΑΔΑΕ) στις εκθέσεις της σημείωνε ότι πολλές κλήσεις είναι διεθνούς διασύνδεσης και γι’ αυτές μάλλον έχει χρησιμοποιηθεί η τεχνική της παραποίησης προέλευσης. Παίρνοντας στα χέρια της αυτά τα στοιχεία η κρατική ασφάλεια, τι είδους έρευνα έκανε; Σε ποιες περαιτέρω ενέργειες προχώρησε για να εντοπίσει τους υπαίτιους; Οπως φαίνεται, αρκέστηκε να επαναλάβει ότι ο εντοπισμός των υπαιτίων είναι δύσκολος. Αλλά ακόμα κι αν ο εντοπισμός είναι δύσκολος, αυτό είναι στοιχείο που συνηγορεί στο ότι δεν επρόκειτο για …φάρσα, όπως λένε ορισμένοι.
Επίσης, πολύ γρήγορα και εύκολα μοιάζει αυτές οι υπηρεσίες να «σηκώνουν τα χέρια ψηλά» μπροστά στην πρώτη «δυσχέρεια» στον εντοπισμό καλούντων, ή σε συνδέσεις.
2. Στην υπόθεση εμπλέκονται οι πάροχοι υπηρεσιών επικοινωνίας ΟΤΕ, «Vodafone», «Wind», «Cyta» κ.ά., οι οποίοι δέχθηκαν ελέγχους από την ΑΔΑΕ και κλήθηκαν να προσκομίσουν στοιχεία στο πλαίσιο της δικαστικής έρευνας. Είναι γνωστό ότι τα δεδομένα και τα στοιχεία κάθε είδους τηλεπικοινωνίας σήμερα «περνούν» από τέτοιους παρόχους και είναι στα δικά τους χέρια. Απ’ ό,τι φαίνεται και στη συγκεκριμένη υπόθεση, η δράση αυτών των εταιρειών είναι ανεξέλεγκτη και ό,τι θέλουν λένε.
Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι μετά το δεύτερο κρούσμα συνακροάσεων, τον Απρίλη του 2017, και ενώ βρισκόταν σε εξέλιξη η έρευνα από τις συναρμόδιες αρχές, υπάρχουν πάροχοι που φέρεται να απάντησαν πως δεν διαθέτουν πλέον τα στοιχεία που τους ζητούνται… Πώς είναι δυνατόν, ενώ εξελίσσεται έρευνα των εισαγγελικών, αστυνομικών και άλλων αρχών για τη διαλεύκανση παραβίασης του απορρήτου των επικοινωνιών, οι πάροχοι να …«χάνουν» μέρος των στοιχείων που αφορούν την υπόθεση;
Υποτίθεται μάλιστα ότι η νομοθεσία (π.χ. απόφαση 205/2013 της ΑΔΑΕ όπως έχει τροποποιηθεί για την Ασφάλεια και την Ακεραιότητα Δικτύων και Υπηρεσιών Ηλεκτρονικών Επικοινωνιών, ή διατάξεις του ν.3917/2011 όπως ισχύει για τη διατήρηση δεδομένων που παράγονται ή υποβάλλονται σε επεξεργασία) θεσπίζει υποχρεώσεις και προδιαγραφές που οι πάροχοι πρέπει να τηρούν με σκοπό τη διασφάλιση του λεγόμενου απορρήτου.
Προκύπτουν επίσης και άλλα ερωτήματα. Στο πρόσφατο παρελθόν, υπήρξαν σοβαρές καταγγελίες προς την Εισαγγελία και τις αρμόδιες αρχές, που βγήκαν στο φως της δημοσιότητας, για παράνομες πρακτικές της διοίκησης του ΟΤΕ πάνω στο δίκτυο. Συνδικαλιστές του ΟΤΕ μεταξύ άλλων ανέφεραν ότι ο ΟΤΕ παραχωρεί τη διαχείριση του απορρήτου σε άλλες ιδιωτικές εταιρείες, με αποτέλεσμα να μην ελέγχει ποιοι έχουν πρόσβαση σε κτίρια, ΚΑΦΑΟ, κωδικούς, ακόμη και λάπτοπ όπου υπάρχουν όλα τα στοιχεία του δικτύου, θέτοντας έτσι ευθέως σε κίνδυνο το λεγόμενο απόρρητο των επικοινωνιών. Πώς απαντάνε για αυτές τις καταγγελίες οι αρμόδιοι;
3. Η ΑΔΑΕ έχει εκ του νόμου μια σειρά αρμοδιότητες για την τήρηση της νομοθεσίας διασφάλισης του απορρήτου. Ενδεικτικά μόνο αναφέρουμε ότι μπορεί να ασκεί ανακριτικά καθήκοντα, να επιβάλλει κυρώσεις, να εκδίδει κανονιστικές πράξεις, γνωμοδοτήσεις, συστάσεις, υποδείξεις με σκοπό την προστασία του απορρήτου. Επιπλέον, για θέματα αρμοδιότητάς της να συνεργάζεται με άλλες αρχές, ελληνικές αλλά και των άλλων κρατών, όπως και με ευρωπαϊκούς και διεθνείς οργανισμούς.
Μπαίνει το ερώτημα: Γιατί καθυστέρησαν δύο ολόκληρα χρόνια να δοθούν στην ΑΔΑΕ τα αποτελέσματα της άρσης του απορρήτου; Η ΑΔΑΕ μπόρεσε να εξαντλήσει τις όποιες δυνατότητες της δίνει ο νόμος;
Φαίνεται ότι γίνεται προσπάθεια από κάποιους να καλυφθεί η κατάντια του σημερινού συστήματος. Σήμερα κάθε επικοινωνία, όλες οι κλήσεις, τα μηνύματα, οι επαφές των ανθρώπων ελέγχονται και καταγράφονται από τις εταιρείες τηλεπικοινωνιών και υπηρεσίες διαφόρων ειδών.
Στην πραγματικότητα, νόμος είναι μια χούφτα εταιρείες και υπηρεσίες – που σε καμία περίπτωση δεν ελέγχονται από το λαό – να έχουν στα χέρια τους τα μέσα, τους τρόπους και έτσι τα στοιχεία της καθημερινής επικοινωνίας εκατομμυρίων ανθρώπων. Αυτό είναι το έδαφος πάνω στο οποίο «ανθίζουν» και τα διάφορα «βαλιτσάκια» και άλλα πολύ σύγχρονα μέσα παρακολουθήσεων, τα σκάνδαλα υποκλοπών, διαρροών και χρησιμοποίησης των δεδομένων εκατοντάδων εκατομμυρίων πολιτών ανά την υφήλιο. Πρόκειται για ένα «παγόβουνο» σαπίλας και αδιαφάνειας, που μόνο την κορυφή του κατά καιρούς βλέπουμε μέσα από αποκαλύψεις τύπου «σκανδάλων Facebook».
Αποκαλύπτονται ακόμα ο ρόλος του αστικού κράτους, των οργάνων και λειτουργιών του, και η υποκρισία των αστικών κυβερνήσεων και κομμάτων, που δήθεν στοχεύουν στη «διαφάνεια» και στην προστασία των ατομικών και κοινωνικών δικαιωμάτων όλων των πολιτών.
Το ΚΚΕ παλεύει με όλους τους τρόπους να φανεί η αλήθεια. Πάει πολύ όμως να αναποδογυρίζεται τελείως η πραγματικότητα. Πάει πολύ η αδιαφάνεια και η καταπάτηση ελευθεριών να βαφτίζονται «διαφάνεια και δικαιοσύνη», με πρωτεργάτες σε αυτό όλα τα κόμματα που στηρίζουν το καπιταλιστικό σύστημα, την ΕΕ και άλλους οργανισμούς του κεφαλαίου.
Είναι υπόθεση του ίδιου του λαού να υπερασπιστεί τα δικαιώματα και τις ελευθερίες του, να καταδικάσει με κάθε αφορμή και τρόπο τέτοιου είδους φαινόμενα και τη σημερινή σαπίλα, μαζί με την κυβέρνηση και όλα τα κόμματα που προσπαθούν να την καλύψουν, να τη διαχειριστούν, για να τη διαιωνίσουν σε βάρος του. Είναι πλέον αναγκαίο όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς να δώσουν απάντηση για όλα αυτά, όχι μόνο στο ΚΚΕ, παρότι έχουν περάσει δύο χρόνια, αλλά και στο λαό.

Δ. Β.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

TOP READ