31 Ιαν 2019

Εθελοντικό ρουφιάνεμα επί πληρωμή – Το Facebook πλήρωνε χρήστες για να κατασκοπεύει τα κινητά τους

Το έωλο τον ισχυρισμών του Facebook, πως, μετά τα συνεχή σκάνδαλα παραβίασης προσωπικών δεδομένων των χρηστών τα προηγούμενα χρόνια, έχει αυστηροποιήσει τις πολιτικές απορρήτου αποδεικνύει μια νέα αποκάλυψη, σύμφωνα με την οποία η πολυεθνική δελεάζει νέους κυρίως χρήστες με χρηματικά ποσά για να έχει πρόσβαση στην κινητή συσκευή τους.
Ως και 20 δολάρια το μήνα φέρεται να έδινε σε έφηβους αλλά και ενήλικες ώστε να επιτρέπουν μέσω του πρότζεκτ Άτλας την πρόσβαση στα κινητά τους, τις εφαρμογές και τα δεδομένα τους. Η εφαρμογή λέγεται Facebook Research και έχει ομοιότητες μια την εφαρμογή Onavo που είχε απαγορευτεί από την Apple πριν λίγο διάστημα, λόγω παραβιάσεων στην ιδιωτικότητα των χρηστών.
Η απαγόρευση αυτή παρακάμπτεται από το Facebook χάρη στο Facebook Research, μέσω ενός εταιρικού προγράμματος το οποίο παρέχει η Apple. Το Facebook δήλωσε μέσω εκπροσώπου πως θα συνεχίσει το πρόγραμμα υποστηρίζοντας πω:
«Όπως πολλές άλλες εταιρείες, προσκαλούμε ανθρώπους να λάβουν μέρος σε έρευνα που μας βοηθάει να παρέχουμε στους χρήστες μας καλύτερες υπηρεσίες. Δεδομένου ότι η συγκεκριμένη έρευνα στοχεύει στο να βοηθήσει το Facebook να καταλάβει πως ο κόσμος χρησιμοποιούν τις κινητές τους συσκευές, παρείχαμε στους χρήστες εκτεταμένες πληροφορίες αναφορικά με το είδος των δεδομένων που συλλέγουμε και το πως μπορούν να πάρουν μέρος. Δεν μοιραζόμαστε αυτά τα δεδομένα με τρίτους και οι συμμετέχοντες μπορούν να αποχωρήσουν οποτεδήποτε θελήσουν». Η Apple, προς το παρόν δεν έχει τοποθετηθεί σε αυτό το ζήτημα που επιτείνει την ήδη κακή σχέση της με το μεγαλύτερο μέσο κοινωνικής δικτύωσης στον κόσμο. Είναι πάντως αμφίβολο αν έρχονταν κάτι στο φως χωρίς την ύπαρξη αυτών των ανταγωνισμών μεταξύ πολυεθνικών, δημιουργώντας δικαιολογημένες υποψίες για το πόσο εκτεταμένα είναι τα προγράμματα παρακολούθησης των χρηστών που δεν έρχονται ποτέ στο φως της δημοσιότητας.
Με πληροφορίες από reader.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

TOP READ