13 Φεβ 2019

Κάτεργο η Διεθνής Αμνηστία – 2 αυτοκτονίες εργαζομένων μέσα σε ένα χρόνο

Η Διεθνής Αμνηστία μπορεί να θεωρείται από τις μεγαλύτερες οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων στον κόσμο, δεν είναι όμως μόνο ο πολιτικός προσανατολισμός της αμφιλεγόμενος – το λιγότερο – με πιο πρόσφατο κρούσμα την ανυπόκριτη στήριξη στην πραξικοπηματική αντιπολίτευση της Βενεζουέλας. Πολύ σκοτεινές αποδεικνύονται και οι εργασιακές της πρακτικές με το μπούλινγκ, τις προσβολές, τις διακρίσεις και την κατάχρηση εξουσίας να βρίσκονται στην ημερήσια διάταξη. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα για τα κεντρικά της ΜΚΟ στο Λονδίνο, αλλά και σε μια σειρά τοπικών γραφείων της οργάνωσης. Η ίδια η οργάνωση αναγκάστηκε να αναθέσει σε εταιρεία την αξιολόγηση του εργατικού κλίματος, προφανώς για να μπορεί ευκολότερα να διαχειριστεί επικοινωνιακά τα αποτελέσματά της και να δώσει την εντύπωση της «αυτοκριτικής» αντιμετώπισης του προβλήματος. Αφορμή ήταν η αυτοκτονία δύο εργαζόμενων μέσα στο 2918.
Στις 26 Μάη 2018 αυτοκτόνησε στο γραφείο του ο 65χρονος Γκαετάν Μουτού, μετά από 30 χρόνια εργασίας στην οργάνωση, με πεδίο εξειδίκευσης τη Δυτική Αφρική. Στην αποχαιρετιστήρια επιστολή του, ο αυτόχειρας παραπονέθηκε για την «έλλειψη υποστήριξης» από την εταιρεία. Σύμφωνα με την αστυνομική έρευνα, το τελευταίο διάστημα πριν το θάνατό του ήταν πλήρως απομονωμένος στο γραφείο του. Ένα μήνα αργότερα, μια 28χρονη γυναίκα, πρακτικάρια στο γραφείο της ΔΑ στη Γενεύη αυτοκτόνησε στη Μ. Βρετανία, επιβαρύνοντας παραπάνω την ατμόσφαιρα στην οργάνωση, μολονότι η έρευνα απάλλαξε την εταιρεία από οποιαδήποτε ευθύνη.
Ο νέος γενικός γραμματέας από τον Αύγουστο του 2018, Κούμι Ναϊντού ανέθεσε στην εταιρεία Konterra την διεξαγωγή έρευνας για τις εργασιακές συνθήκες στην οργάνωση. Τα αποτελέσματα, αν και στρογγυλοποιημένα, επιβεβαιώνουν τις υποψίες: «Η διεθνής αμνηστία έχει τη φήμη πως κάνει θαυμάσια δουλειά, αλλά είναι ένας δύσκολος τόπος εργασίας». Οι επιθεωρητές της Konterra προειδοποιούν πως κυβερνήσεις και άλλοι αντίπαλοι της ΜΚΟ θα μπορούσαν να αξιοποιήσουν τις συνθήκες αυτές, για να υπονομεύσουν την αξιοπιστία της ΔΑ, κάτι εξάλλου που εξηγεί και τη σπουδή της νέας ηγεσίας της οργάνωσης να «βγάλει τα άπλυτα στη φόρα».
Ο Ναϊντού απηύθυνε επιστολή στους εργαζόμενους, που δημοσιεύτηκε στην ιστοσελίδα της οργάνωσης, όπου μεταξύ άλλων ομολογεί πως «Είναι προφανές πως υπάρχει ένα μεγάλο έλλειμμα στη φροντίδα και την υποστήριξη του προσωπικού», ανάγοντας τα προβλήματα στο παρελθόν, επί χρόνια, αν όχι δεκαετίες. Μόνο όμως οι δυο αυτοκτονίες λειτούργησαν ως καμπανάκι για τη λήψη μέτρων, τα οποία πάντως δεν έχουν ακόμα συγκεκριμενοποιηθεί.
Αξίζει να σημειωθεί ότι διαφορετική είναι η αντίδραση των επιμέρους παραρτημάτων της ΔΑ από χώρα σε χώρα, με το γερμανικό τμήμα της να αρνείται να σχολιάσει οτιδήποτε στον τύπο, και το ολλανδικό να δηλώνει “σοβαρά τρομαγμένο”, αλλά αν διαβεβαιώνει πως “δεν υπάρχει καμία ένδειξη για προβληματικό κλίμα εργασίας” στα γραφεία της ΜΚΟ στη χώρα.
Με πληροφορίες από junge welt

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

TOP READ