13 Φεβ 2019

Κομμουνιστικό Κόμμα Αυστρίας – Οπορτουνισμός με ελληνικό άρωμα στο ευρωψηφοδέλτιο

Το όνομα της άγνωστης μέχρι χθες Κατερίνας Αναστασίου κάνεις εδώ και λίγες μέρες το γύρο των ελληνικών ΜΜΕ, αφότου έγινε γνωστή η υποψηφιότητά της ως επικεφαλής του ευρωψηφοδελτίου του Κομμουνιστικού Κόμματος Αυστρίας. H 35χρονη Ελληνίδα ζει στη Βιέννη εδώ και 15 χρόνια και είναι η μοναδική επικεφαλής ψηφοδελτίου στη χώρα που δεν έχει την αυστριακή υπηκοότητα, καθώς ως γνωστών στις ευρωεκλογές μπορούν να ψηφίσουν και πολίτες άλλων χωρών της ΕΕ στον τόπο διαμονής τους.
Η υποψηφιότητά της αποφασίστηκε από την ηγεσία του ΚΚΑ στις 9 Φλεβάρη, κι έτσι βρίσκεται στην πρώτη θέση του ψηφοδελτίου “ΚΚΑ plus – European Left – Ανοιχτή Λίστα”. Από το όνομα και μόνο καταλαβαίνει κανείς και το πολιτικό πρόσημο του συγκεκριμένου φορέα. Ασφαλώς κανείς δεν έχει αντίρρηση να συμπεριλαμβάνονται μετανάστες στα ψηφοδέλτια οποιασδήποτε αναμέτρησης, αλλά κάπου εκεί εξαντλείται καη η όποια ριζοσπαστικότητα του φορέα αυτού. Συγκεκριμένα μάλιστα η υποψηφιότητα της Αναστασίου σηματοδοτεί τον ακόμα ασφυκτικότερο εναγκαλισμό του ΚΚΑ με το ΚΕΑ, το Κόμμα Ευρωπαϊκής Αριστεράς, στο οποίο ανήκει και ο Σύριζα, το οποίο χρηματοδοτείται από την ΕΕ και προωθεί με τάχαμου αριστερό πρόσημο το ξέπλυμα των αντιλαϊκών πολιτικών της. Όπως πληροφορούμαστε από το βιογραφικό της Αναστασίου, δραστηριοποείται από το 2015 στο transform!europe, ένα ίδρυμα του ίδιου του ΚΕΑ, όπου ασχολείται με θέματα διεθνούς πολιτικής και μετανάστευσης.
Για όσους θεωρούν πως απλά είμαστε αμετανόητοι κι εμμονικοί σταλινικοί, ας διαβάσουμε λίγο τις δηλώσεις της ίδιας της Αναστασίου για την επιλογή της να συμμετάσχει στο ευρωψηφοδέλτιο:
“Βάζω υποψηφιότητα, επειδή τα τελευταία χρόνια έπρεπε να ζήσω προσωπικά, πώς δηλητηριάζεται το κοινωνικό κλίμα, πώς γίνονται καθημερινές οι ρατσιστικές επιθέσεις. Βάζω υποψηφιότητα, γιατί έζησα την πολιτική περικοπών της ΕΕ και τις κοινωνικές της συνέπειες στην Ελλάδα, θέλω όμως ένα άλλο μέλλον για την ΕΥρώπη. Βάζω υποψηφιότητα και για τους 700.000 πολίτες από άλλες χώρες της ΕΕ, που ζουν εδώ και έχουν δικαίωμα ψήφου σε αυτές τις εκλογές. Βάζω υποψηφιότητα, για να παρεμποδίσω μια γαλανόμαυρη συμμαχία σε ευρωπαϊκό επίπεδο και να ενισχύσω την ευρωπαϊκή αριστερά. Βάζω υποψηφιότητα, γιατί επιθυμώ ένα κοινωνικό, οικολογικό, φεμινιστικό μέλλον”. Διακηρύξεις δηλαδή που με ελάχιστες παραλλαγές θα μπορούσε να προσυπογράψει στην Ελλάδα ακόμα και το Ποτάμι, για όσο ακόμα υπάρχει.
Τα ασφυκτικά διαχειριστικά όρια αυτής της ατζέντας, που φυσικά δεν αποτελεί προσωπική πολιτική της Αναστασίου, αλλά στρατηγική επιλογή του κόμματος, είναι εξάλλου ο βασικός λόγος, μαζί με την ίδια την προσχώρηση στο ΚΕΑ, που το ιστορικό ΚΚ Αυστρίας διασπάστηκε το 2005, όταν μέλη του συγκρότησαν αρχικά την Κομμουνιστική Πρωτοβουλία, που αργότερα αποτέλεσε πυρήνα για το Κόμμα Εργασίας Αυστρίας, που έχει συνεπέστερες ταξικές θέσεις και αποτελεί μέλος και της  Πρωτοβουλίας Κομμουνιστικών κι Εργατικών Κομμάτων, στην οποία σημαντικό ρόλο έχει το ΚΚΕ.
Αξίζει πάντως να σημειωθεί ότι δεν είναι ακόμα βέβαιο αν το συγκεκριμένο ψηφοδέλτιο θα μπορέσει να κατέβει στις 26 Μάη κι αυτό γιατί εκκρεμεί ακόμα η συλλογή των 2600 υπογραφών που χρειάζονται, διαδικασία που θα ξεκινήσει στις 12 Μάρτη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

TOP READ