18 Φεβ 2019

ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ της ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑΣ του Π.Α.ΜΕ. Κέρκυρας για την κατάσταση στο Δημοτικό Θέατρο




Η Πολιτιστική Ομάδα του ΠΑΜΕ, μια προσπάθεια που ξεκίνησε από τα Σωματεία που βρίσκονται στη δύναμη του ΠΑΜΕ και αγκάλιασε πολλούς ακόμα εργαζόμενους αλλά και φοιτητές, άλλους νεολαίους, θεωρεί υποχρέωσή της να καταγγείλει την απαράδεκτη κατάσταση που επικρατεί στην πόλη μας, ειδικά σε ότι έχει να κάνει με τη λειτουργία(;) του Δημοτικού Θεάτρου και όχι μόνο.
Η στήριξη της ερασιτεχνικής δημιουργίας υπήρξε ανύπαρκτη από όλες τις Δημοτικές αρχές που πέρασαν από τον τόπο μας και δεν θα μπορούσε να ήταν αλλιώς, μιας και όλοι οι «Τοπικοί άρχοντες» αντιμετωπίζουν τον Πολιτισμό ως εμπόρευμα  που πουλιέται και αγοράζεται ανάλογα με την οικονομική δυνατότητα του καθενός.
Τελευταίο και κραυγαλέο δείγμα αυτής της  λογικής στο χώρο του Πολιτισμού είναι η κατάσταση που επικρατεί στο χώρο του Δημοτικού Θεάτρου όπου από τον  Ιούλιο του 2018,  τοιχοκολλήθηκε έξω από αυτό  εγκύκλιος-ανακοίνωση που δήλωνε ότι «διακόπτεται η λειτουργία του Θεάτρου λόγω μη ύπαρξης άδειας πυρασφάλειας» (είναι βέβαια ένα ερώτημα αν είχε και ποτέ ή από πότε έχει να ανανεωθεί!).
Παρ΄όλα αυτά, η λειτουργία του Θεάτρου συνεχίζεται κανονικά, με πολλές εκδηλώσεις να λαμβάνουν χώρα σε αυτό, ακόμα και σήμερα. Τελικά, υπάρχει πρόβλημα με την πυρασφάλεια στο χώρο ή όχι; Αν ναι, υπάρχει πρόβλεψη για την ΑΜΕΣΗ αντιμετώπιση του προβλήματος ή όχι; Ποιος έχει τελικά την ευθύνη  αν συμβεί κάποιο ατύχημα στο θέατρο; Μήπως όλα αυτά γίνονται για να επιβληθεί τελικά αντίτιμο σε όποιον θέλει να χρησιμοποιεί το Θέατρο ή ακόμα περισσότερο για να μπορούν να αποκλειστούν όλοι εκείνοι οι Σύλλογοι, τα Σωματεία και οι Πολιτιστικές Ομάδες που βασίζονται στην ερασιτεχνική δημιουργία και δεν έχουν σκοπό το κέρδος;

Η δική μας λογική είναι εντελώς διαφορετική:
Η ερασιτεχνική δημιουργία είναι δικαίωμα όλων μας και κανείς δεν μπορεί να αποκλείεται από αυτήν. Η ενασχόληση με την Τέχνη και τον Πολιτισμό και η παραγωγή καλλιτεχνικού προϊόντος, ειδικά σ’ αυτές τις εποχές, είναι ΔΙΚΑΙΩΜΑ μας που κανείς δεν μπορεί να μας το στερήσει. Το Δημοτικό Θέατρο ανήκει σε όλους μας, το πληρώνουμε μέσα από τα υπέρογκα δημοτικά τέλη (αλήθεια, άραγε, πώς αξιοποιούνται;) και δεν είναι δυνατόν η λειτουργία του να βασίζεται σε άλλου είδους  παιχνίδια.
Εμείς πρεσβεύουμε έναν πολιτισμό μακριά από χορηγούς και παιχνίδια εξουσίας, έναν πολιτισμό για αυτόν που συμμετέχει αλλά και για αυτόν που τον γεύεται, έναν πολιτισμό που παράγει αξίες, που προβληματίζει, που ψυχαγωγεί (με την αρχαιοελληνική σημασία), έναν πολιτισμό προσιτό και ανοιχτό στον απλό εργαζόμενο και τη λαϊκή οικογένεια που βαρυγκωμά κάτω από τα βάρη των αντιλαϊκών πολιτικών, απόρροια του σάπιου συστήματος όπου ζούμε.
Καλούμε τους εργαζόμενους, τους φοιτητές, τους μαθητές, όποιον θλίβεται από την κατάντια της «πολιτισμένης» Κέρκυρας, όποιον πιστεύει στην ελεύθερη δωρεάν ερασιτεχνική δημιουργία, να σταθεί δίπλα μας, να καταγγείλει τις απαράδεκτες τακτικές της Δημοτικής Αρχής και να αγωνιστεί μαζί μας για ένα Θέατρο ανοιχτό για όλους και όχι «εργαλείο» μικροκομματικών συμφερόντων στα χέρια οποιασδήποτε Δημοτικής Αρχής.

Δευτέρα 11 Φλεβάρη 2019                                                      Εκ μέρους της Γραμματείας Κέρκυρας του
                                                                                         Πανεργατικού 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

TOP READ