5 Μαρ 2019

Ελεύθερη η οπλοφορία στην Οκλαχόμα – Χωρίς άδεια και εκπαίδευση για τους κατοίκους άνω των 21

Την ώρα που οι ΗΠΑ θρηνούν εκατόμβες νεκρών κάθε χρόνο από πυροβόλα όπλα, η Οκλαχόμα έρχεται να προστεθεί στις 12 πολιτείες των ΗΠΑ που επιτρέπουν την πλήρως ελεύθερη οπλοκατοχή. Ο νέος κυβερνήτης Κέβιν Στιτ πέρασε νόμο την περασμένη Τετάρτη, σύμφωνα με τον οποίο σχεδόν όλοι οι κάτοικοι άνω των 21 επιτρέπεται να φέρουν όπλο χωρίς καμία άδεια και κανένα επιπλέον κόστος. Πλέον όσοι αγοράζουν όπλο δε θα υφίστανται το σχολαστικό έλεγχο από τις αρχές ασφαλείας που υπήρχε μετά από κάθε αίτηση οπλοφορίας, έλεγχος πολύ πιο εξαντλητικός από αυτόν που γίνεται τη στιγμή της αγοράς ενός όπλου. Το πιο εκπληκτικό απ’ όλα είναι πως οι αγοραστές δε θα υποχρεούνται καν να παρακολουθήσουν μαθήματα για τη σωστή χρήση του όπλου.
Επιπλέον, εν ενεργεία και έφεδροι στρατιωτικοί, όπως και βετεράνοι, θα μπορούν ήδη από τα 18 να φέρουν νόμιμα όπλο χωρίς άδεια.
Οι μόνοι που εξαιρούνται από την ελεύθερη οπλοφορία είναι οι καταδικασμένοι για κακουργήματα, ενδοοικογενειακή βία, καθώς και άτομα με ορισμένες ψυχικές ασθένειες. Οι ιδιωτικές επιχειρήσεις και τα ιδρύματα ανώτερης εκπαίδευσης θα έχουν το δικαίωμα να θέτουν τους δικούς τους κανόνες σχετικά με το αν επιτρέπονται ή όχι όπλα στο χώρο τους.
Αξίζει να σημειωθεί ότι ο νέος νόμος είναι επανάληψη του περσινού, ο οποίος δεν πέρασε λόγω της τότε κυβερνήτη Μαίρη Φάλιν, που άσκησε βέτο. Ο νόμος πέρασε άνετα από το τοπικό κοινοβούλιο και θα τεθεί σε εφαρμογή από την 1η Νοεμβρίου. Ο κυβερνήτης εμφανίστηκε ενθουσιασμένος με το νομοθέτημα, δηλώνοντας κατά την υπογραφή του πως κάτοικοι από όλες τις κομητείες της πολιτείας του ζήτησαν να “προστατεύσει το δικαίωμά τους να οπλοφορούν”.
Με πληροφορίες από: kosu.org

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

TOP READ