5 Μαρ 2019

Αντιεμβολιαστικές οργανώσεις χρηματοδοτεί η Amazon μέσω “φιλανθρωπικού” πρότζεκτ

Αν αναρωτιέστε πού βρίσκουν χρήματα οι αντιεμβολιαστές κι έχουν απλώσει τα δίχτυα τους σε όλο τον κόσμο, κυρίως μέσω διαδικτύου, η απάντηση βρίσκεται στο ότι μπορούν να υπολογίζουν αφενός στην ανοχή των μεγάλων μέσων κοινωνικής δικτύωσης, κι αφετέρου στην χρηματοδότηση μέσω επιχειρηματικών κολοσσών, εν προκειμένω της Amazon.
Σύμφωνα με ρεπορτάζ της εφημερίδας Γκάρντιαν, ο φιλανθρωπικός βραχίονας της πολυεθνικής, AmazonSmile, αποτελεί δίαυλο διοχέτευσης εκατομμυρίων δολαρίων από δωρέες, σε τέσσερις από τις πιο προβεβλημένες οργανώσεις αντιεμβολιαστών στον κόσμο κι ακόμα περισσότερες μικρότερες..
Πιο συγκεκριμένα, το πρόγραμμα AmazonSmile, επιτρέπει στους αγοραστές να δωρίσουν το 0,5% της τιμής αγοράς ενός προϊόντος σε κάποια από τις οργανώσεις της αρεσκείας τους. Όχι τυχαία βέβαια, αλλά μέσα από μια λίστα που φτιάχνει και προωθεί η ίδια η Amazon. Εν προκειμένω, oι αγοραστές έχουν τη δυνατότητα να δώσουν τα χρήματά τους σε μία από τις παρακάτω οργανώσεις αντιεμβολιαστών:
National Vaccine Information Center (NVIC), Physicians for Informed Consent, Learn the Risk, and Age of Autism. Ακολουθούν αρκετές ακόμα πιο περιορισμένης εμβέλειας, γεγονός πάντως που επιβεβαιώνει πως η παρουσία αντιεμβολιαστικών οργανώσεων ούτε τυχαία, ούτε μεμονωμένη είναι.
Τέτοιου είδους «μη κερδοσκοπικές» οργανώσεις παίζουν καταλυτικό ρόλο στη διάδοση του αντιεμβολιαστικού κινήματος ζητώντας άρση του υποχρεωτικού εμβολιασμού ή προωθώντας την αμφισβήτηση της ασφάλειας και της αποτελεσματικότητας των εμβολίων, μέσω σύνδεσής τους πχ. με τον αυτισμό.
Τα μηνύματά τους διαδίδονται ανενόχλητα σε μεγάλα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, τα οποία επικρίνονται για την ανοχή τους σε αυτή την αντιεπιστημονική κι επικίνδυνη προπαγάνδα.
Οι ηγέτες των αντιεμβολιαστικών οργανώσεων φαίνεται να αξιοποιούν πλήρως την πλατφόρμα AmazonSmile, καλώντας τους αναγνώστες των ιστοσελίδων τους να τους συνδράμουν μέσω αυτής.
Εκτός από τους αντιεμβολιαστές, στη λίστα της Amazon μπορούσε, στο πρόσφατο παρελθόν τουλάχιστον, να βρει και οργανώσεις όπως η διαβόητη NRA (National Rifle Association) καθώς και άλλες οργανώσεις υπέρ της οπλοκαταχής.
Είναι άγνωστο το ποσό που λαμβάνουν μέσω του AmazonSmile οι αντιεμβολιαστές, καθώς για το 2018 η Amazon δεν έχει δώσει καθόλου στοιχεία για τους αποδέκτες και τα ποσά των δωρεών, ενώ το 2016 και το 2017 αυτά δημοσιεύτηκαν κατά τρόπο που καθιστά πολύ δύσκολη την προσπέλασή τους.
Η εταιρεία αρνήθηκε να πάρει άμεσα θέση για το ζήτημα, ενώ μια εκπρόσωπος τύπου περιορίστηκε να διαβεβαιώσει το κοινό πως ομάδες που «ασχολούνται με, στηρίζουν, ενθαρρύνουν ή προωθούν τη μη ανεκτικότητα, τη βία, το μίσος, την τρομοκρατία, το ξέπλυμα χρήματος ή άλλες παράνομες δραστηριότητες» δεν υπάρχουν στη λίστα του AmazonSmile. Η απειλή κατά της δημόσιας υγείας που συνιστά ο αντιεμβολιασμός δε συνιστά τρομοκρατική ενέργεια κι ως εκ τούτου καλώς συμπεριλαμβάνεται, μοιάζει να υποστηρίζει εμμέσως η επιχείρηση.
H εμπλοκή της Amazon στην εξάπλωση των αντιεμβολιαστικών θεωριών δε σταματάει εδώ, αφού μέσω της ιστοσελίδας της πολυεθνικής διαθέτει τα προϊόντα του (βιβλία, DVD, συμπληρώματα διατροφής) ο διαβόητος αντιεμβολιαστής Λάρι Κουκ, το κανάλι του οποίου στο youtube κατέβηκε πριν κάποιο διάστημα μετά από αντιδράσεις.
Επιπλέον πριν λίγες εβδομάδες, η Amazon αναγκάστηκε να κατεβάσει μια σειρά από αντιεμβολιαστικά  βίντεο στη σχετική πλατφόρμα της «Prime video», μετά από την επιστολή κυβερνητικού αξιωματούχου στον CEO της εταιρείας Τζεφ Μπέζος, όπου του επισήμαινε πως τα αποτελέσματα αναζήτησης της Amazon με λέξη – κλειδί «εμβόλια» έδιναν αποτελέσματα που κυριαρχούνταν από αντιεμβολιαστικά προϊόντα και κλιπ.
Με πληροφορίες από Guardian

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

TOP READ