13 Μαρ 2019

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και όσα ... «έχτισε» στην Τοπική Διοίκηση


Τον τρόπο που ...«χτίζει» η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ την παρέμβασή της στο χώρο της Τοπικής Διοίκησης περιέγραψε σε άρθρο του («Αυγή») ο υπουργός Εσωτερικών, Αλέξης Χαρίτσης. Και είναι αλήθεια πως τα χρόνια της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ έχουν γίνει πολλά πράγματα - με κύριο το νομοθέτημα του «Κλεισθένη 1» - για να μπορέσει να βγάλει κάποιος συμπεράσματα και για όσα έχουν υλοποιηθεί, αλλά και για όσα πρόκειται να υλοποιηθούν στο μέλλον... Αλλωστε, με τον «Κλεισθένη 1» η κυβέρνηση προχώρησε στις αναγκαίες προσαρμογές που χρειαζόταν ο «Καλλικράτης» των προηγούμενων κυβερνήσεων, προκειμένου να «ανοίξει» ένας νέος κύκλος αντιδραστικών αναδιαρθρώσεων, ως κομμάτι των δεσμεύσεων του 3ου μνημονίου, το οποίο ψήφισαν τα αστικά κόμματα ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, Ποτάμι, ΑΝΕΛ και στήριξαν αναφανδόν τα «αυτοδιοικητικά» στελέχη τους σε Κεντρική Ενωση Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ) - Ενωση Περιφερειών Ελλάδας (ΕΝΠΕ). Εχει ενδιαφέρον ότι ο αρμόδιος υπουργός αναφέρεται ιδιαίτερα σε ορισμένους άξονες όσων υλοποίησε η κυβέρνησή του.
* * *
Αναφέρεται στην «Ενίσχυση της τοπικής δημοκρατίας (...) ανοιχτή διαβούλευση, εκπροσώπηση μέσω φορέων, δημοψηφίσματα κ.λπ.». Δεν χρειάζεται να αναφέρουμε το τι σημαίνει ακριβώς για τον ΣΥΡΙΖΑ ένα «δημοψήφισμα», άλλωστε ο λαός έχει βιώσει την εξαπάτηση και την κοροϊδία στο πετσί του το καλοκαίρι του 2015... Προκαλεί όμως απορία να μιλά ο ΣΥΡΙΖΑ για «ενίσχυση της τοπικής δημοκρατίας», όταν για παράδειγμα νομοθέτησε: Τον «επόπτη ΟΤΑ», την «αυτοτελή υπηρεσία εποπτείας ΟΤΑ», το «συμβούλιο εποπτών», την «επιτροπή συντονισμού και ελέγχου εποπτείας ΟΤΑ», με στόχο τον έλεγχο και την ακύρωση αποφάσεων που μπορεί να παρεκκλίνουν ή και να εμποδίζουν την απρόσκοπτη υλοποίηση της γενικής αντιλαϊκής πολιτικής και τον πυρήνα της, δηλαδή την ανάκαμψη της κερδοφορίας του κεφαλαίου. Με απλά λόγια, εάν ένας δήμαρχος θελήσει να πάρει μια απόφαση προς όφελος των λαϊκών στρωμάτων, όπως η κατάργηση δημοτικών τελών ή άλλων φόρων, αυτή η απόφαση με ...«δημοκρατικότατο» τρόπο θα ακυρωθεί από τα εν λόγω κυβερνητικά όργανα, όπως έγινε με αποφάσεις των κομμουνιστών δημάρχων. Και ας μην ξεχνάμε και την απόφαση της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ που είναι σε ισχύ, για δέσμευση των ταμειακών διαθεσίμων των δήμων. Τέτοια «δημοκρατία», τέτοια «συμμετοχή», τέτοια «συνδιαμόρφωση αποφάσεων»...
* * *
Ο υπουργός μίλησε ακόμα για «δημόσια διαχείριση των κοινών αγαθών με νέους όρους», ενώ διαβάσαμε ότι μέμφεται μέχρι και τις ιδιωτικοποιήσεις από τους δήμους και πως θεωρεί ότι με την παραχώρηση δημόσιων ελεύθερων χώρων σε δήμους, υπάρχει θετικό «κοινωνικό πρόσημο». Δεν μπορούμε να μη θυμίσουμε ότι η κυβέρνηση μεταβίβασε στο ΤΑΙΠΕΔ προς επιχειρηματική αξιοποίηση μνημεία, ελεύθερους χώρους, παραλίες και ό,τι άλλο μπορεί να σκεφτεί κάποιος, και τώρα κάτω από την πίεση λέει ότι θα τα «αφαιρέσει». Εκτός από αυτό υπάρχει και η εμπειρία που λέει: Οι παραχωρήσεις ελεύθερων χώρων, παραλιών κ.λπ. σε δήμους «άνοιξαν» τον δρόμο για να προχωρήσουν παραχωρήσεις σε ιδιώτες μικρότερων κομματιών και τμημάτων, μπροστά στην αδυναμία των δήμων να συντηρήσουν και να λειτουργήσουν αυτούς τους χώρους... Ετσι ενισχύθηκαν ακόμα περισσότερο η επιχειρηματικότητα της Τοπικής Διοίκησης, η σύμφυση με τους επιχειρηματικούς ομίλους και οι ιδιωτικοποιήσεις. Αλλωστε, στην κατεύθυνση αυτή ενθαρρύνονται οι δήμοι να στήνουν επιχειρήσεις ή να συμμετέχουν σε επιχειρηματικά σχήματα, εισάγονται διατάξεις για την «απελευθέρωση» της Ενέργειας και της προώθησης των ΑΠΕ, διαμορφώνεται συνολικά η Τοπική Διοίκηση σε χώρο πιο ελκυστικό για την προσέλκυση κεφαλαίων και επενδύσεων.
* * *
Στη συνέχεια, ο υπουργός αναφέρεται στην «Αυτοδιοίκηση υπέρμαχο των δικαιωμάτων» και αναφέρεται στην «ένταξη προσφύγων και μεταναστών», σε «προνοιακές δομές» και σε «γυναικεία συμμετοχή». Ωραίοι οι τίτλοι, ωραία τα τσιτάτα περί «δικαιωμάτων», αλλά μην ξεχνάμε μερικά πράγματα που μόνο λεπτομέρειες δεν είναι. Οπως το γεγονός ότι η κυβέρνηση με νόμο έκανε «πάσα» στους δήμους για να προχωρήσουν σε ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς και να πάρουν το βιος των εργαζομένων. Οπως ότι η κυβέρνηση με νομοθετικό πλαίσιο διατήρησε την ομηρία εργαζομένων, γενίκευσε ακόμα περισσότερο τις «ελαστικές» εργασιακές σχέσεις, τις ιδιωτικές ή κρατικές εργολαβίες σε κρίσιμες δημοτικές υπηρεσίες, με συμβάσεις, ωράρια, μισθούς και συνθήκες μεσαίωνα, κατάργηση των ΒΑΕ κ.λπ. Οπως επίσης το γεγονός ότι πολλοί δήμαρχοι και περιφερειάρχες, παίρνοντας και το μήνυμα της κυβέρνησης, στρώνουν κόκκινο χαλί στον Αμερικανό πρέσβη και τα ΝΑΤΟικά πλοία στην Αλεξανδρούπολη ή σουλατσάρουν αλά μπρατσέτα στην Κεντρική Μακεδονία... Στηρίζουν δηλαδή την πολιτική της ιμπεριαλιστικής εμπλοκής, που γεννάει πολέμους και προσφυγιά, και ύστερα έρχονται να διαφημίσουν την «ένταξη προσφύγων και μεταναστών»!
* * *
Μόνο κρυφό δεν είναι ότι η Τοπική Διοίκηση και με κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ προσαρμόστηκε ως μηχανισμός του αστικού κράτους στις ανάγκες των επιχειρηματικών ομίλων. Δεν είναι επίσης κρυφό ότι διατήρησε τη δραστική μείωση στην κρατική χρηματοδότηση, που σημαίνει εμπορευματοποίηση των λαϊκών αναγκών, ανταποδοτικότητα, δηλαδή να πληρώνουν οι λαϊκές οικογένειες ακόμα και για τις ελάχιστες παροχές. Και επειδή οι εργαζόμενοι και οι οικογένειές τους τα γνωρίζουν από πρώτο χέρι, πρέπει στις εκλογές στις κοινότητες, τους δήμους και τις Περιφέρειες με το ψηφοδέλτιο της «Λαϊκής Συσπείρωσης» να απαντήσουν στην ενιαία επίθεση που δέχονται. Να δυναμώσουν τον μοναδικό πόλο της αντίστασης και της προοπτικής για τον λαό. Με ισχυρή λαϊκή αντιπολίτευση απέναντι στο σύνολο της αντιλαϊκής πολιτικής, στις εκάστοτε κυβερνήσεις που τη διαχειρίζονται, στις δημοτικές και περιφερειακές αρχές που συναινούν και βάζουν πλάτη στην προώθησή της.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

TOP READ