29 Μαρ 2019

Οι εργαζόμενοι της μειονότητας, αλλά και της πλειονότητας, έχουμε τον ίδιο αντίπαλο: Την ΕΕ, το μεγάλο κεφάλαιο, το ΝΑΤΟ και τις κυβερνήσεις τους



Στην ομιλία του στη χτεσινή συγκέντρωση στην Κομοτηνή (αναλυτικά αποσπάσματα θα δημοσιεύσει ο «Ριζοσπάστης» στο φύλλο του Σαββατοκύριακου), ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δ. Κουτσούμπας, απηύθυνε κάλεσμα συμπόρευσης με τους κομμουνιστές στις καθημερινές μάχες και στις εκλογικές αναμετρήσεις που έχουμε μπροστά μας, ώστε περισσότεροι εργάτες, άνεργοι, φτωχοί αγρότες και επαγγελματίες, νέα παιδιά να φτάσουν στην κάλπη με το ψηφοδέλτιο του ΚΚΕ, της «Λαϊκής Συσπείρωσης».
Αντιστρέφοντας το ερώτημα που θέτουν τα επιτελεία του συστήματος στο λαό, ότι το ζητούμενο είναι ποια κυβέρνηση - του ΣΥΡΙΖΑ ή της ΝΔ - θα σχηματιστεί την επόμενη μέρα, τόνισε πως όποια κυβέρνηση κι αν προκύψει στις βουλευτικές εκλογές, θα πιάσει το «νήμα» της αντιλαϊκής πολιτικής από εκεί που το άφησε η προηγούμενη, και πως το ερώτημα για την εργατική τάξη και τα λαϊκά στρώματα είναι ποιος θα είναι αντιπολίτευση απέναντι σε τέτοιου είδους αστικές κυβερνήσεις.
«Απέναντι σ' αυτή την κυβέρνηση και σε κάθε αντιλαϊκή κυβέρνηση, αντιπολίτευση ήταν, είναι και θα είναι μόνο το ΚΚΕ», τόνισε. «Αποφασισμένο, μαχητικό, για να υπερασπιστεί τα λαϊκά συμφέροντα, αφού αυτή τη στιγμή, με όλους αυτούς, δεν έχουν δημιουργηθεί οι προϋποθέσεις μιας πραγματικά φιλολαϊκής διακυβέρνησης, για να έρθει η εργατική τάξη, ο λαός στην εξουσία. Γι' αυτό χρειάζεται ένα ισχυρό ΚΚΕ στη Βουλή και στο λαό. Γι' αυτό χρειάζεται επίσης ισχυρό ΚΚΕ απέναντι στην ΕΕ, με μια ισχυρή παρουσία στο Ευρωκοινοβούλιο».

Στη συνέχεια ο Δ. Κουτσούμπας αναφέρθηκε στην προσπάθεια του ΣΥΡΙΖΑ να πλασάρει την κάλπικη διαχωριστική γραμμή «πρόοδος ή συντήρηση», προκειμένου να παγιδεύσει όλους όσους απογοήτευσε, ιδιαίτερα ανθρώπους που νιώθουν προοδευτικοί, αριστεροί, και αναφέρθηκε αναλυτικά στα «έργα και τις ημέρες» του ΣΥΡΙΖΑ, που υπηρέτησε με συνέπεια τους σχεδιασμούς του κεφαλαίου, των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ. Ολοι αυτοί, σημείωσε, μαζί και ο ΣΥΡΙΖΑ, βρίσκονται στην ίδια μεριά, αυτή της υπεράσπισης των κερδών των μονοπωλίων και της επίθεσης στους λαούς, όπως και η ΝΔ που απαντάει με το δικό της, επίσης κάλπικο δίλημμα «Λαϊκισμός ή υπευθυνότητα».
Η ανάπτυξή τους ούτε θέλει ούτε μπορεί να υπηρετήσει τις ανάγκες των εργαζομένων, των αγροτών, του λαού
Στη συνέχεια της ομιλίας του, ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ σημείωσε:
«Φίλες και φίλοι,
Συντρόφισσες και σύντροφοι,
Στους μήνες, στις μέρες που απομένουν μέχρι να στηθούν οι κάλπες, ξέρουμε πως θα περισσέψουν τα ψεύτικα τα λόγια τα μεγάλα.
Θα ενταθεί η αντιπαράθεση ανάμεσα στους δύο πόλους του αστικού πολιτικού συστήματος, τον ΣΥΡΙΖΑ και τη ΝΔ.
Σικέ αντιπαράθεση, για το ποιος από τους δύο είναι πιο ικανός να εφαρμόσει τις μεταρρυθμίσεις για λογαριασμό του κεφαλαίου.
Τσακωμός για το ποιος θα ηγηθεί της "επόμενης μέρας" της καπιταλιστικής ανάπτυξης.
Ομως αυτή η επόμενη μέρα, για την εργατική τάξη, το λαό, θα είναι δυστυχώς ίδια με την προηγούμενη.
Γιατί η επόμενη μέρα αυτής της ίδιας, της καπιταλιστικής ανάπτυξης, απαιτεί να παραμένει σε ισχύ όλο το μνημονιακό αντεργατικό - αντιλαϊκό οικοδόμημα.
Να διατηρηθεί η εργασιακή ζούγκλα.
Να δοθούν μεγαλύτερα προνόμια στο κεφάλαιο.
Κι αυτή η κατάσταση δεν πρόκειται να αλλάξει, είτε με τον ΣΥΡΙΖΑ είτε με τη ΝΔ.
Γιατί και η "δίκαιη ανάπτυξη" - κατά τον ΣΥΡΙΖΑ - και η "βιώσιμη ανάπτυξη" - κατά τη ΝΔ - έχουν κοινό παρονομαστή: Την εκμετάλλευση για την κερδοφορία και την ανταγωνιστικότητα του κεφαλαίου.
Τι πρόκειται να αλλάξει για τους εργάτες της Κομοτηνής, της Ροδόπης, που έχασαν τη δουλειά τους, μεγάλο μέρος από το μισθό τους, τα δικαιώματά τους;
Στη Βιομηχανική Περιοχή παραμένουν κλειστά τα εργοστάσια του Λαναρά στην κλωστοϋφαντουργία και σε άλλους κλάδους, όπως κατασκευής οικοδομικών προϊόντων.
Οι περίπου 2.000 θέσεις εργασίας που χάθηκαν εδώ στη Βιομηχανική Περιοχή της Κομοτηνής, κατά τη διάρκεια της οικονομικής κρίσης, δεν αναπληρώθηκαν, παρά την επέκταση κάποιων βιομηχανικών μονάδων και με τη χρήση των "αναπτυξιακών" νόμων και των προγραμμάτων ΕΣΠΑ.
Ενώ την ίδια ώρα αυξάνεται η εντατικοποίηση της εργασίας, τα χαμηλά μεροκάματα και οι άθλιοι μισθοί είναι ο κανόνας για τους βιομηχανικούς εργάτες, ειδικά στις αναπτυσσόμενες βιομηχανικές μονάδες του νομού.
Ποιος από τους δύο, ο ΣΥΡΙΖΑ ή η ΝΔ, υπόσχεται ότι οι εργάτες της Ροδόπης θα πάρουν πίσω τη δουλειά που είχαν, με το μισθό και τα δικαιώματα που είχαν; Κανείς τους.
Ούτε ο δήθεν προοδευτικός ΣΥΡΙΖΑ, ούτε η δήθεν υπεύθυνη ΝΔ.
Γιατί πολύ απλά και οι δύο το μόνο που μπορούν να εγγυηθούν είναι κέρδη για τις μεγάλες επιχειρήσεις, και αυτό σημαίνει ακόμα μεγαλύτερη εκμετάλλευση των εργαζομένων.
Στους επενδυτές, δηλαδή στους καπιταλιστές, που τους καλούν να επενδύσουν στην περιοχή, υπόσχονται πως η εργασιακή ζούγκλα και οι μισθοί πείνας θα παγιωθούν.
Ενώ τα προνόμια και οι ενισχύσεις με ζεστό κρατικό χρήμα θα αυξηθούν.
Τι πρόκειται να αλλάξει για τους φτωχούς αγρότες και εδώ στη Ροδόπη, όπου λόγω των ζημιών στην καπνοπαραγωγή από τη νεκρωτική ίωση - η οποία μάλιστα δεν αποζημιώνεται από τον ΕΛΓΑ - βλέπουν το εισόδημά τους να μειώνεται;
Εισόδημα βέβαια που έχει ήδη δεχτεί μεγάλο πλήγμα, λόγω και της αντιαγροτικής πολιτικής της ΕΕ - ΚΑΠ για τον καπνό, η οποία έχει οδηγήσει στο ξεκλήρισμα των μικροπαραγωγών, ιδιαίτερα σε περιοχές που είναι μονοκαλλιέργεια.
Αυτή ακριβώς είναι και η αιτία που μικρομεσαίοι αγρότες μεταναστεύουν για 4-5 μήνες στο εξωτερικό ως βιομηχανικοί εργάτες.
Τι θα αλλάξει για τους φτωχούς αγρότες και κτηνοτρόφους, που εξακολουθούν να πληρώνονται με χαμηλές τιμές για τα κτηνοτροφικά προϊόντα τους, το γάλα, το κρέας;
Και την ίδια ώρα που εκείνοι παλεύουν για να τα βγάλουν πέρα, οι μεγάλες μονάδες ενισχύονται σε ζωικό κεφάλαιο, κάνουν επιχειρηματικές συνεργασίες για τη μεταποίηση γάλακτος κ.λπ.
Αποτέλεσμα; Η επιτάχυνση της συγκέντρωσης σε μεγάλες κτηνοτροφικές μονάδες.
Τι πρόκειται να αλλάξει για τις εργατικές - λαϊκές οικογένειες της Κομοτηνής, της Ροδόπης, που ιδιαίτερα φέτος δυσκολεύτηκαν να βγάλουν τον βαρύ χειμώνα, ξεπάγιασαν, αφού δεν μπόρεσαν να καλύψουν τις ανάγκες για θέρμανση;
Και αυτό συμβαίνει σε μια περιοχή από όπου θα περάσει ο πολυδιαφημιζόμενος από όλες τις αστικές κυβερνήσεις αγωγός ΤΑΠ, ενώ το οικιακό δίκτυο φυσικού αερίου θα καθυστερήσει.
Αγωγοί Ενέργειας για να κερδίζουν τα μονοπώλια των χωρών που εμπλέκονται, ενώ η ενεργειακή φτώχεια για το λαό θα μεγαλώνει.
Αυτή είναι η ανάπτυξή τους. Μια ανάπτυξη που ούτε θέλει ούτε μπορεί να έχει στις προτεραιότητές της την προστασία της ανθρώπινης ζωής.
Γι' αυτό και εδώ, όπως και σε όλη την Ελλάδα, οι πλημμύρες, όπως αυτές σε διάφορες περιοχές του νομού σας, αναδεικνύουν την έλλειψη ολοκληρωμένου αντιπλημμυρικού σχεδιασμού.
Είναι δηλαδή μια ανάπτυξη που ούτε θέλει ούτε μπορεί να θέσει σε προτεραιότητα υποδομές που έχουν ανάγκη οι κάτοικοι για να μετακινηθούν.
Οπως άλλωστε αποδεικνύει η εγκατάλειψη της επαρχιακής οδοποιίας, που δημιουργεί προβλήματα στις μετακινήσεις. Αλλά και η κατάρρευση τμήματος της γέφυρας του Ιάσμου, στην επαρχιακή οδό Κομοτηνής - Ιάσμου.
Μια ανάπτυξη που ούτε θέλει ούτε μπορεί να θέσει σε προτεραιότητα τις ανάγκες του λαού για δημόσια και δωρεάν Παιδεία, Υγεία και Περίθαλψη.
Απόδειξη, οι ελλείψεις στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, οι ελλείψεις στα σχολεία για τα παιδιά μας.
Οι εργαζόμενοι της μειονότητας, αλλά και της πλειονότητας, μπορούν να δουν ποιος είναι μαζί τους και ποιος απέναντί τους
Εμείς, όταν αναφερόμαστε στα προβλήματα της εργατικής - λαϊκής οικογένειας, αναφερόμαστε και στα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζει, τόσο στο νομό Ροδόπης όσο και στο νομό Ξάνθης, η μουσουλμανική μειονότητα, οι συνάδελφοί μας και συμπατριώτες μας εργάτες, αγρότες, επιστήμονες, τα παιδιά της μειονότητας.
Αλλωστε, η μουσουλμανική μειονότητα αγγίζει το 50% του πληθυσμού στο νομό Ροδόπης. Και εδώ, σ' αυτό το κομμάτι του λαού της περιοχής, η παρέμβαση των αστικών παραγόντων, τόσο από το εσωτερικό της χώρας όσο και από το εξωτερικό, εξακολουθεί να είναι μεγάλη.
Οι εργαζόμενοι της μειονότητας, αλλά και της πλειονότητας, έχουν την πείρα και μπορούν να δουν ποιος είναι μαζί τους και ποιος είναι απέναντί τους, εχθρός της ζωής και των δικαιωμάτων τους.
Γι' αυτό ακριβώς πρέπει να γυρίσουν την πλάτη στα κόμματα που στόχο έχουν να διαιρούν τους εργαζόμενους, να τους δηλητηριάζουν με το φαρμάκι της έχθρας, τη στιγμή που στην περιοχή μας οι μειονότητες μπορούν και πρέπει να αποτελούν γέφυρα φιλίας και συνεργασίας ανάμεσα στους λαούς όλων των γειτονικών χωρών.
Πρέπει επίσης να γυρίσουν όλοι αυτοί την πλάτη και σε εκείνους που στο όνομα της φιλίας και της αλληλεγγύης μάς εμπλέκουν όλους στους επικίνδυνους σχεδιασμούς των ιμπεριαλιστών.
Υπαρκτά ζητήματα της μειονότητας, τα οποία αφορούν στην εκλογή μουφτή, στην Εκπαίδευση, στα βακούφια κ.ά., προσπαθούν οι αστικές και άλλες εθνικιστικές δυνάμεις να τα εντάξουν στις ενδοαστικές - ενδοϊμπεριαλιστικές αντιθέσεις της Ελλάδας και της Τουρκίας, άλλων ισχυρών καπιταλιστικών κρατών.
Δηλητηριάζοντας τη συνείδηση των εργαζομένων της μειονότητας.
Συνειδητά προσπαθούν να αποκόψουν τους εργάτες, τους άνεργους από το εργατικό συνδικαλιστικό κίνημα της χώρας, τα ταξικά συνδικάτα, τις άλλες αγωνιστικές συσπειρώσεις, τις λαϊκές επιτροπές και την αλληλεγγύη που πρέπει να υπάρχει ανάμεσα στους εργαζόμενους, ανεξάρτητα από θρησκεία και εθνικότητα. Αφού όλοι βράζουμε στο ίδιο καζάνι. Αυτό της καπιταλιστικής εκμετάλλευσης.
Ολοι έχουμε τον ίδιο αντίπαλο: Την ΕΕ, το μεγάλο κεφάλαιο, το ΝΑΤΟ και τις κυβερνήσεις τους.
Τα νέα παιδιά της μειονότητας αντιμετωπίζουν τα ίδια προβλήματα με τα υπόλοιπα νέα παιδιά της Ροδόπης, όλης της Θράκης, όλης της χώρας. Μόνο που εδώ δεν θα ήμασταν έξω από τα πράγματα αν λέγαμε ότι είναι πολύ πιο οξυμένα.
Για παράδειγμα η Εκπαίδευση, κυρίως η Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση, δεν αντιμετωπίζει με το κατάλληλο επιστημονικό περιεχόμενο τα αντικειμενικά προβλήματα που αφορούν τη γλωσσική και την πολιτισμική ιδιαιτερότητα της μειονότητας, επηρεάζοντας εν τέλει συνολικά το μορφωτικό επίπεδο.
Τα σχολεία που πριν χρόνια έκλεισαν στις ορεινές και ημιορεινές περιοχές δεν ξανάνοιξαν, οξύνοντας παραπέρα το πρόβλημα.
Ενώ, ιδιαίτερα στα χωριά των ορεινών περιοχών, δεν υπάρχει Προσχολική Αγωγή.
Κρίσιμο λοιπόν ζήτημα αποτελούν τα αναγκαία μέτρα που πρέπει να πάρει το κράτος για την ουσιαστική βελτίωση της Εκπαίδευσης και για τα παιδιά της μειονότητας.
Οι νομοί Ξάνθης και Ροδόπης είναι πρωταθλητές στη μαθητική διαρροή, κάτι που απορρέει από την αντιμετώπιση της Παιδείας - από την πλευρά όλων των αστικών κομμάτων - ως κόστους.
Η διεκδίκηση της μείωσης των μαθητών ανά τμήμα σε μειονοτικά και δημόσια σχολεία...
...της πλήρους - σταθερής εργασίας, με μονιμοποίηση όλων των αναπληρωτών όλων των ειδικοτήτων...
...της κάλυψης των σύγχρονων αναγκών σε υλικοτεχνική υποδομή στα δημόσια και μειονοτικά σχολεία της περιοχής...
...της ουσιαστικής περιοδικής επιμόρφωσης των εκπαιδευτικών, με απαλλαγή από τα διδακτικά καθήκοντα...
...της ουσιαστικής λειτουργίας των υποστηρικτικών δομών (ενισχυτική διδασκαλία, πρόσθετη διδακτική στήριξη)...
...αν χρειάζονται μια φορά στην υπόλοιπη χώρα, εδώ χρειάζονται δέκα.
Και όλα αυτά πρέπει να τεθούν στο επίκεντρο της λαϊκής διεκδίκησης.
Μαζί θα βρεθούμε και στους αγώνες, για να εμποδίσουμε, να κερδίσουμε, να ανοίξουμε επιτέλους το δικό μας δρόμο, το δρόμο της ικανοποίησης των αναγκών του λαού».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

TOP READ