Σε μια μεγάλη πρόκληση προχώρησαν στις αρχές Φεβρουαρίου Γερμανοί νεοναζί  στη Νυρεμβέργη, όταν εισήλθαν στην εγκαταλειμμένη αρένα του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου και έκαναν διαδήλωση με πυρσούς. Πρόκειται για το χώρο που πραγματοποιούσε τα συνέδρια του -με εντυπωσιακές παρελάσεις- το εθνικοσοσιαλιστικό κόμμα του Χίτλερ και το οποίο από το τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου έως και σήμερα παραμένει εγκαταλελειμμένο και περίκλειστο.
Η συγκέντρωση των νεοναζί δεν ήταν δηλωμένη στην αστυνομία και συνεπώς ήταν και παράνομη και οι αρχές δεν κατάφεραν να τους σταματήσουν, καθώς, όπως ισχυρίζονται, αιφνιδιάστηκαν (αστυνομικοί με πολιτικά τούς παρακολουθούσαν χωρίς όμως να επέμβουν). Οι νεοναζί, αφού τράβηξαν βίντεο, το οποίο και ανάρτησαν στο διαδίκτυο, προσπάθησαν στη συνέχεια να κατευθυνθούν σε συγκρότημα όπου και διαβιούν πρόσφυγες, όμως εκεί η αστυνομία κατάφερε να τους σταματήσει και να συλλάβει 18 από αυτούς.
Η αποκάλυψη έχει προκαλέσει σοβαρά ερωτήματα, καθώς οι ακροδεξιοί διαδηλωτές χρησιμοποίησαν ως σκηνικό τον τόπο πραγματοποίησης του κομματικού συνεδρίου των εθνικοσοσιαλιστών.  Λίγο νωρίτερα, η ομάδα των νεοναζί είχε περάσει από ένα ξενώνα προσφύγων και είχε μάλιστα υποβληθεί σε αστυνομικό έλεγχο. Οπως αναγνώρισαν χθες οι Αρχές, επρόκειτο για λάθος εκτίμηση της κατάστασης.
Ο πρόεδρος του Κεντρικού Εβραϊκού Συμβουλίου Γιόζεφ Σούστερ αποκάλεσε την πορεία «ανυπόφορη πρόκληση» και υπογράμμισε ότι οι νεοναζί θα έπρεπε να τελούν υπό διαρκή παρακολούθηση το συγκεκριμένο βράδυ, με δεδομένο ότι είναι γνωστοί στις Αρχές. «Το ζητούμενο δεν είναι να κατηγορήσουμε μεμονωμένους αστυνομικούς, αλλά να εμποδίσουμε μελλοντικά τέτοιου είδους πορείες», σχολίασε ο Σούστερ.