24 Απρ 2019

“Να τρώτε κουλούρια και να πίνετε τσάι για να ζήσετε” λέει στους εργάτες ο αντιπρόεδρος του κόμματος Ερντογάν

Οδηγό επιβίωσης στους εργάτες που ζουν κάτω από τα όρια της φτώχειας έδωσε ο Μωχάμετ Εμίν Ακμπασόγλου, αντιπρόεδρος του κυβερνώντος κόμματος ΑΚΡ του Ερντογάν, προσπαθώντας παράλληλα να αποδείξει πως το βιοτικό επίπεδο έχει ανέβει από τότε που ανέλαβε τη διακυβέρνηση της Τουρκίας ο Ερντογάν.
Μιλώντας στην επαρχία Τσανκιρί της Ανατολίας, ο Ακμπασόγλου δήλωσε πως μια κούπα τσάι (δημοφιλέστατο ως γνωστόν στην Τουρκία) και ένα κουλούρι κοστίζουν μία τουρκική λίρα το καθένα. Στη συνέχεια, προχώρησε σε υπολογισμούς που “αποδεικνύουν” ότι οι λιτοδίαιτοι Τούρκοι εργάτες όχι μόνο μπορούν να ταΐσουν τα παιδιά τους, αλλά και να βάλουν λεφτά στην άκρη:
“Θα κάνω τον υπολογισμό για μια πενταμελή οικογένεια. Το 2002, που το ΑΚΡ δεν ήταν στην εξουσία, το εισόδημα των συμπολιτών μας που έπαιρνε τον κατώτατο μισθό δεν έφτανε για να αγοράσει κανείς μια κούπα τσάι κι ένα κουλούρι για τρία κύρια γεύματα. Πόσο είναι το εισόδημα των ίδιων ανθρώπων σήμερα; 2020 τουρκικές λίρες (περίπου 353 δολάρια). Κρατήστε το στο μυαλό σας. Το συνολικό κόστος μιας κούπας τσάι κι ενός κουλουριού κατ’ άτομο είναι δύο λίρες.”
Πολλαπλασιάζοντας αυτό το κόστος επί πέντε, κατέληξε πως για τρία γεύματα την οικογένεια χρειάζονται 30 λίρες τη μέρα, δηλαδή 900 λίρες το μήνα. Κι ακολουθεί το αήττητο συμπέρασμα:
“Αν αφαιρέσουμε το ποσό αυτό από τις 2020 τουρκικές λίρες, βλέπουμε πως ένας εργάτης με κατώτατο μισθό μπορεί να εξοικονομήσει 1120 τουρικές λίρες. Είναι καλύτερα ή χειρότερα από την περίοδο πριν το ΑΚΡ”;
Φυσικά και είναι καλύτερα από τότε, αρκεί να έχει η οικογένεια δικό της σπίτι που να μη χρειάζεται ποτέ συντήρηση, να φοράει τα ίδια ρούχα εφ’ όρου ζωής, να μην καπνίζει κανείς, να μην πληρώνει λογαριασμούς και προπαντώς να μην ξεπερνάει το πλουσιοπάροχο γεύμα των τριών κουλουριών ημερησίως.
Οι διαιτολογικές συμβουλές του Ακμπασόγλου δεν ήρθαν τυχαία, αλλά λίγο καιρό μετά τη δημοσίευση στοιχείων του Συνδικάτου Μεταλλεργατών (BISAM) σύμφωνα με το οποίο από το 2003 ως το Μάρτη του 2019, η αύξηση των ανθρώπων που ζουν κάτω από το όριο επιβίωσης (2.046 τουρκικές λίρες) έχει παρουσίασει αύξηση 460%. Για να καταλάβει κανείς σε τι συνθήκες αναφερόμαστε, αξίζει να πούμε πως το επίσημο όριο φτώχειας στην Τουρκία βρίσκεται στις 7.079 λίερες το μήνα, δηλαδή ποσό υπερτριπλάσιο από αυτό με το οποίο καλούνται να τα βγάλουν πέρα ολοένα και περισσότεροι Τούρκοι.
Με πληροφορίες από sol.org.tr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

TOP READ