Γράφει ο Νίκος Μόττας //
Στην Αθήνα βρέθηκε τις τελευταίες μέρες ο επικεφαλής των Δημοκρατικών στην Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων της Γερουσίας των ΗΠΑ Ρόμπερτ (Μπομπ) Μενέντεζ, έχοντας σειρά συναντήσεων με την πολιτική και πολιτειακή ηγεσία της χώρας.
Δεν θα σταθούμε στα χαμόγελα και τις χειραψίες του αμερικάνου γερουσιαστή με τους κ. Τσίπρα και Μητσοτάκη. Η επίσκεψη Μενέντεζ άλλωστε ήρθε να επιβεβαιώσει δύο πράγματα: Αφενός την «εμβάθυνση» των σχέσεων της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ με τις ΗΠΑ και αφετέρου την – εξίσου βαθιά- προσήλωση της ΝΔ στην εξυπηρέτηση των ευρωατλαντικών συμφερόντων.
Ποιός είναι όμως ο γερουσιαστής Μπομπ Μενέντεζ; Η πολιτική του διαδρομή τον κατατάσει στους διαπρύσιους κήρυκες του αντικομμουνισμού, με ιδιαίτερο ρόλο στην χάραξη της επιθετικής ιμπεριαλιστικής πολιτικής των ΗΠΑ ενάντια στην Κούβα.
Γεννημένος τη δεκαετία του ’50 στη Νέα Υόρκη από κουβανούς μετανάστες γονείς, ο Μενέντεζ συγκαταλέγεται στους πλέον φανατικούς συκοφάντες της σοσιαλιστικής Κούβας. Αμετακίνητος υποστηρικτής του γενοκτονικού οικονομικού, εμπορικού και χρηματοπιστωτικού αποκλεισμού (εμπάργκο) των ΗΠΑ ενάντια στην Κούβα, ο γερουσιαστής πρωταγωνιστεί, από κοινού με τον ρεπουμπλικάνο συνάδελφο του Μάρκο Ρούμπιο, στην προώθηση σκληρών κυρώσεων ενάντια στο λαό της Βενεζουέλας και στις προσπάθειες υπονόμευσης της νόμιμα εκλεγμένης κυβέρνησης. Αμφότεροι, άλλωστε, συνδέονται με γνωστές και μη εξαιρετέες αντικομμουνιστικές οργανώσεις – εστίες μαφιόζων και τρομοκρατών- κουβανών της Φλόριντα.
Θιασώτης του ιμπεριαλιστικού δόγματος Μονρόε – σύμφωνα με το οποίο ολόκληρη η Λατινική Αμερική αποτελεί ζώνη προώθησης των συμφερόντων των ΗΠΑ- ο Μενέντεζ ήταν εξ’ αυτών που πανηγύριζαν το θάνατο του ιστορικού ηγέτη της Κουβανικής Επανάστασης Φιντέλ Κάστρο, κάνοντας λόγο για «ιστορική ευκαιρία των ΗΠΑ» να «επιβάλλουν τις αλλαγές που θα φέρουν τη δημοκρατία και την ελευθερία» στη χώρα. Ξέρουμε βέβαια πως αντιλαμβάνονται τη «δημοκρατία» και την «ελευθερία» οι φονιάδες των λαών. 
Πρόκειται για την ίδια «δημοκρατία και ελευθερία» που το θρασύτατο γεράκι του αμερικάνικου ιμπεριαλισμού θέλει να επιβάλλει και στο Ιράν, όντας από τους πλέον δραστήριους γερουσιαστές στην στήριξη του ισραηλινού λόμπι των ΗΠΑ (AIPAC). Χαρακτηριστικό είναι ότι το 2015, ο Μενέντεζ συνέγραψε μαζί με ρεπουμπλικάνους γερουσιαστές πρόταση νόμου για περαιτέρω σκλήρυνση των κυρώσεων απέναντι στο Ιράν.
Με αυτόν, λοιπόν, τον εκπρόσωπο του πιο μαύρου κατεστημένου των ΗΠΑ, κάνουν «κολιγιές» ο ΣΥΡΙΖΑ και η ΝΔ, ταυτιζόμενοι απόλυτα στη γραμμή υπεράσπισης των αμερικανοΝΑΤΟικών συμφερόντων και εμπλέκοντας την Ελλάδα σε επικίνδυνους σχεδιασμούς.
Και αυτό πρέπει να συνυπολογιστεί από το λαό ως κριτήριο ψήφου για τις επερχόμενες εκλογές.