21 Μαΐ 2019

Το αντιλαϊκό πλαίσιο είναι εδώ!


Την αγανάκτηση χιλιάδων συνταξιούχων έχουν προκαλέσει οι κρατήσεις και η φορολόγηση ακόμα και αυτού του πενιχρού επιδόματος, που η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ βάφτισε προκλητικά ...«13η σύνταξη». Η άγρια φορολογία πάνω σε ποσά των 300 και 400 ευρώ του επιδόματος, αλλά και οι κρατήσεις 6% για τον κλάδο Υγείας, στο όνομα του ότι είναι σύνταξη και όχι επίδομα (!) δεν δείχνουν μόνο την κοροϊδία σε βάρος των απόμαχων της δουλειάς, αλλά αποδεικνύουν και κάτι ακόμα, πιο σημαντικό: Οτι παρά την προπαγάνδα της κυβέρνησης, περί «τέλους των μνημονίων», το αντιλαϊκό νομοθετικό πλαίσιο που θεσπίστηκε τα προηγούμενα χρόνια, από ΝΔ - ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ, βρίσκεται σε πλήρη εφαρμογή και λειτουργία. Και ότι μέσα σ' αυτό το αντιλαϊκό πλαίσιο, που παραμένει ακλόνητο και επεκτείνεται με νέους νόμους στήριξης της καπιταλιστικής κερδοφορίας, ακόμα κι αυτά τα λίγα που δίνει η κυβέρνηση, κάτω από την πίεση των αγώνων και για να διασκεδάσει τη λαϊκή δυσαρέσκεια, θα γίνονται ατμός. Να γιατί χρειάζονται συνολική εναντίωση στην αντιλαϊκή πολιτική και πάλη για την ανατροπή της. Να γιατί δεν πρέπει να πέσει ο λαός στην παγίδα του «μικρότερου κακού», που τον στέλνει από τον έναν δήμιο στον άλλον, όπως δείχνει και ο καβγάς ΣΥΡΙΖΑ - ΝΔ, που είναι «κατά συρροή και κατ' εξακολούθηση» οι δήμιοι των συντάξεων και των ασφαλιστικών δικαιωμάτων.
* * *
Πάνω στην κοροϊδία της κυβέρνησης ότι αποκαθιστά τάχα σταδιακά τις απώλειες των συνταξιούχων, ήρθε και «κούμπωσε» η σκληρή φορολογία, που ακόμα και για μικρά εισοδήματα ανέρχεται στο 22%, μετά και τη μείωση στο αφορολόγητο που συνεχίστηκε επί ΣΥΡΙΖΑ, για να περιοριστεί σήμερα στα 8.636 ευρώ, κι ενώ έχει προψηφιστεί η παραπέρα μείωσή του. Επιπλέον, στο επίδομα μπήκε και το χαράτσι της εισφοράς Υγείας, το οποίο αυξήθηκε από το 4% στο 6% στην κύρια σύνταξη, το καλοκαίρι του 2015, με το 3ο μνημόνιο. Με τον ίδιο νόμο, το χαράτσι του 6% επιβλήθηκε και στα ποσά της επικουρικής σύνταξης. Για να φανεί το μέγεθος της αφαίμαξης αρκεί να σημειωθεί ότι κάθε χρόνο, από τις συντάξεις των συνταξιούχων με το χαράτσι της Υγείας αφαιρούνται 1,5 δισ. ευρώ! Ποσό δηλαδή σχεδόν διπλάσιο απ' αυτό που έδωσε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ με το επίδομα! Για να μην αναφερθούμε στο ΕΚΑΣ, το οποίο και αυτό κόπηκε, με αποτέλεσμα, αρχίζοντας από το 2016 και μέχρι φέτος, να αφαιρέσει από τους συνταξιούχους το ποσό των 2,4 δισ. ευρώ. Γίνεται λοιπόν φανερό ότι τα μνημόνια δεν τέλειωσαν, αλλά συνεχίζουν να παράγουν καταστροφικές συνέπειες για τη λαϊκή οικογένεια, για τους ανθρώπους του μόχθου, τους συνταξιούχους, τους νέους. Και ότι όσο συνεχίζεται αυτή η πολιτική, οι όποιες παροχές θα ισοδυναμούν με ψίχουλα που πέφτουν από το τραπέζι των κερδών του κεφαλαίου και θα προϋποθέτουν την αφαίμαξη του λαού, όπως γίνεται και τώρα με την υπεραπόδοση των πρωτογενών πλεονασμάτων.
* * *
Και όμως, ενώ η πραγματικότητα βοά, κυβέρνηση και ΝΔ συνεχίζουν απτόητοι να περιφέρουν τα προεκλογικά τους ψέματα από τα μπαλκόνια και τις διαφημιστικές τους καταχωρήσεις. Ο ΣΥΡΙΖΑ ισχυρίζεται ότι «σταμάτησε τις περικοπές», ενώ η ΝΔ, διά της αντιπαράθεσης με τον ΣΥΡΙΖΑ, που της πήρε την μπουκιά από το στόμα, προσπαθεί να βγάλει λάδι τις δικές της περικοπές και τα άλλα αντιασφαλιστικά μέτρα, που μετέτρεψαν τις συντάξεις σε επιδόματα και συνεχίστηκαν με τον νόμο Κατρούγκαλου. Μόνο που οι συνταξιούχοι, οι εργαζόμενοι, τα λαϊκά στρώματα δεν ξεχνούν. Το 3ο μνημόνιο, με το οποίο κατοχυρώθηκαν όλες οι περικοπές και ανατροπές πριν από το 2015 και στρώθηκε ο δρόμος για να επιβληθούν οι επόμενες, φέρει τις υπογραφές τόσο του ΣΥΡΙΖΑ, όσο και της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ, του Ποταμιού. Η αντιλαϊκή πολιτική και τα βάσανα που φόρτωσαν στο λαό μας έχουν κοινούς ιδιοκτήτες. Δεν τεμαχίζονται, δεν ξεχωρίζονται. Οπως τη σφραγίδα όλων έχουν και οι νόμοι για τη στήριξη του κεφαλαίου, με φοροαπαλλαγές, προνόμια και μείωση των ασφαλιστικών εισφορών για την εργοδοσία, όπως αυτή που ψήφισε τις προάλλες η κυβέρνηση, με το «αναπτυξιακό πακέτο ελάφρυνσης».
* * *
Γι' αυτό οι εργαζόμενοι, την Κυριακή, μπροστά στην κάλπη, πρέπει να μην «τεμαχίσουν» και τη δική τους απάντηση. Με ενιαία ψήφο και στις τρεις κάλπες, ψηφίζοντας ΚΚΕ στις ευρωεκλογές και «Λαϊκή Συσπείρωση» σε τοπικές και περιφερειακές εκλογές, να καταδικάσουν τα κόμματα των μνημονίων και της αντιλαϊκής πολιτικής, να δώσουν σινιάλο αντεπίθεσης, για την ανάκτηση των απωλειών και το δυνάμωμα της πάλης για την ικανοποίηση των σύγχρονων αναγκών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

TOP READ