Παράσταση διαμαρτυρίας στον πρύτανη του ΑΠΘ πραγματοποίησαν το μεσημέρι της Παρασκευής οι Οργανώσεις του ΚΚΕ και της ΚΝΕ στο Τμήμα Πολιτικών Επιστημών, μαζί με φοιτητές του Τμήματος, απαιτώντας την κατάργηση του μαθήματος «Θεωρίες για τον Ολοκληρωτισμό» που εντάχθηκε πρόσφατα στο πρόγραμμα σπουδών. Απόφαση αίτησης ανάκλησης του μαθήματος πήρε και ο Σύλλογος Φοιτητών του Τμήματος νωρίτερα το πρωί.
Το συγκεκριμένο μάθημα εντάχθηκε για πρώτη φορά στο πρόγραμμα σπουδών ως μάθημα επιλογής, στο πλαίσιο της προσπάθειας αναθεώρησης της Ιστορίας και προώθησης της ανιστόρητης «θεωρίας των δύο άκρων» που βρίσκεται σε εξέλιξη με την καθοδήγηση της ΕΕ του κεφαλαίου.
Το συγκεκριμένο μάθημα διδάσκει ο διδάσκων με σύμβαση Μακρής Λεωνίδας. Το αντικείμενο του μαθήματος, όπως περιγράφεται στον ιστότοπο του Τμήματος, είναι: «Η περιγραφή και λειτουργία συγκεκριμένων ολοκληρωτικών καθεστώτων -κυρίως του σοβιετικού σταλινισμού και του ναζισμού- στοχεύουν στο να αναδείξουν το θεωρητικό υπόβαθρο και τα αίτια της ανόδου του φαινομένου του ολοκληρωτισμού».
Ο πρύτανης, κ. Μήτκας, προσπαθώντας να καταστείλει τις αντιδράσεις, επικαλέστηκε την ακαδημαϊκή ελευθερία, ενώ απάντησε πως δεν έχει γνώση του συγκεκριμένου ζητήματος, ζητώντας χρόνο για μετά τις γιορτές ώστε να προετοιμαστεί μια συζήτηση.
Οι Οργανώσεις της ΚΝΕ και του ΚΚΕ δήλωσαν πως δεν θα περιμένουν με σταυρωμένα τα χέρια και κάλεσαν τους συναδέλφους τους «να απέχουν από το μάθημα και να μη δεχτούν να εξεταστούν σε ό,τι πιο αντιεπιστημονικό έχει εμφανιστεί στο Τμήμα των Πολιτικών Επιστημών».
Σε ανακοίνωσή τους οι Οργανώσεις του ΚΚΕ και της ΚΝΕ σημειώνουν μεταξύ άλλων: «Η πολιτική αυτή στόχευση δεν προσβλέπει μόνο στη διαγραφή της προσφοράς του σοσιαλισμού, αλλά και στη συκοφάντηση του επαναστατικού κινήματος και της ταξικής και οργανωμένης πάλης, καταδικάζοντάς την, στις συνειδήσεις των νέων.
Υπενθυμίζουμε λοιπόν πως πράγματι δύο άκρα υπάρχουν. Αυτά είναι το κεφάλαιο και η εργασία. Από τη μια πλευρά τα συμφέροντα των μονοπωλίων, των ιμπεριαλιστικών συμμαχιών και των κυβερνήσεων που υποκλίνονται μπροστά τους και απ’ την άλλη τα συμφέροντα των λαϊκών στρωμάτων».
Παράλληλα, καλούν σε συμμετοχή στην εκδήλωση των Οργανώσεων της ΚΝΕ στις 9 Μάη, Ημέρα της Αντιφασιστικής Νίκης των Λαών, με θέμα «Αλήθεια και ψέματα για τη θεωρία των δύο άκρων» με ομιλητή τον Γ. Μαργαρίτη, καθηγητή Σύγχρονης Ιστορίας του ΑΠΘ.