14 Ιουλ 2019

Μάθε παιδί μου γράμματα και… τι θέλουν οι ΗΠΑ
Όπως προανήγγειλε και ο κ. Τραμπ έτσι και έγινε: “Αυτό το καλοκαίρι θα ξεκινήσουμε το Πρόγραμμα Ανταλλαγής Μελλοντικών Ηγετών (FLEX) με την Ελλάδα για να αναπτύξουμε την επόμενη γενιά ηγετών που θα διατηρήσουν και θα ενισχύσουν την ισχυρή μας εταιρική σχέση”.


Χωρίς να χαθεί ούτε μέρα συνεχίζεται και επιταχύνεται, επί κυβέρνησης ΝΔ, η υλοποίηση των αποφάσεων του περιλάλητου «Στρατηγικού Διαλόγου» μεταξύ Ελλάδας και ΗΠΑ. Διαδικασία που εγκαινιάστηκε το Δεκέμβρη στην Ουάσιγκτον επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ και αφορά στο βάθεμα της εμπλοκής στα ιμπεριαλιστικά σχέδια των ΗΠΑ σε μια σειρά από πεδία, μεταξύ των οποίων και η Εκπαίδευση, αναδεικνύοντας ξανά και ξανά ότι η κυβέρνηση του Κυρ. Μητσοτάκη έρχεται να οικοδομήσει πάνω σε ό,τι - επικίνδυνο και αντιλαϊκό - ξεκίνησε να χτίζει αυτή του Αλ. Τσίπρα.
Θυμίζουμε, εδώ, στο κοινό ανακοινωθέν που εκδόθηκε μετά την ολοκλήρωση του πρώτου «Στρατηγικού Διαλόγου» το Δεκέμβρη στην Ουάσιγκτον, με επικεφαλής των αντιπροσωπειών των δύο πλευρών τους υπουργούς Εξωτερικών των 2 χωρών (Μ. Πομπέο και Γ. Κατρούγκαλο) αναπτύσσονταν συνολικά έξι θεματικές ενότητες: «Περιφερειακή Συνεργασία, Αμυνα και Ασφάλεια, Κράτος Δικαίου και Αντιτρομοκρατία, Εμπόριο και Επενδύσεις, Ενεργειακή Συνεργασία και Επαφές των Πολιτών».
Για, δε, τις τελευταίες το ανακοινωθέν έγραφε: «Οι δύο πλευρές αναγνώρισαν τους ισχυρούς δεσμούς που συνδέουν τους δύο λαούς, καθώς και τον ζωτικό ρόλο που αυτές οι σχέσεις διαδραματίζουν για την ενίσχυση της διμερούς σχέσης. Ειδικότερα, οι δύο κυβερνήσεις συζήτησαν τρόπους για την αύξηση της συνεργασίας μεταξύ μουσείων, προγραμμάτων ανταλλαγής φοιτητών και προγραμμάτων αγγλικής γλώσσας και χαιρέτισαν την έναρξη του προγράμματος ανταλλαγής FLEX το καλοκαίρι του 2019.
Συγκεκριμένα, το πρώτο γκρουπ 9 Ελλήνων μαθητών που έχουν ενταχθεί στο αμερικανικό πρόγραμμα FLEX («Future Leaders Exchange Program», «Πρόγραμμα Ανταλλαγών Μελλοντικών Ηγετών») ετοιμάζεται να αναχωρήσει για τις ΗΠΑ, προκειμένου να φοιτήσουν για ένα χρόνο σε αμερικανικά γυμνάσια και λύκεια. Πριν από την αναχώρησή τους, μάλιστα, κλήθηκαν στην πρεσβεία για τις τελευταίες συνεννοήσεις.
Επισήμως, το πρόγραμμα FLEX, ειδικά το υποπρόγραμμα που απευθύνεται σε μαθητές της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης από Ευρώπη και Ευρασία, τους παρέχει υποτροφίες να περάσουν ένα χρόνο σε σχολεία στις ΗΠΑ. Κάθε μαθητής ζει με μια αμερικανική οικογένεια για ένα ακαδημαϊκό έτος, ώστε «να μάθει για τις αμερικανικές αξίες, να παρακολουθήσει ένα αμερικανικό σχολείο και να διδάξει στους Αμερικανούς για τη χώρα του».
Επιστρέφουν... «γαλβανισμένοι» από τις αμερικανικές «αξίες»
Όπως αναφέρεται παρακάτω στο σχετικό ενημερωτικό του FLEX: «Οι συμμετέχοντες επιστρέφουν στο σπίτι γαλβανισμένοι και εμπνευσμένοι («galvanized and inspired»), για να μοιραστούν τις νέες εμπειρίες τους και να επηρεάσουν θετικά τις πατρίδες τους και τις κοινότητές τους».
«Οι συμμετέχοντες επιστρέφουν στο σπίτι
γαλβανισμένοι και εμπνευσμένοι για να επηρεάσουν
 θετικά τις πατρίδες τους»,
λέγεται στην περιγραφή του προγράμματος
Παραπέρα: «Αυτοί οι απόφοιτοι εντάσσονται σε ένα ισχυρό διεθνές δίκτυο, το οποίο υποστηρίζεται από το πρόγραμμα Alumni FLEX, το οποίο προσφέρει υποστήριξη μέσω επιχορηγήσεων και επαγγελματικής ανάπτυξης («grants and professional development»). Σήμερα, οι απόφοιτοι FLEX εργάζονται σε όλους τους τομείς, συμπεριλαμβανομένων των κυβερνήσεων, των επιχειρήσεων, των ΜΚΟ, της εκπαίδευσης και της δημοσιογραφίας», με δυο λόγια σε όλα τα κρίσιμα πόστα.
Από την κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης, το πρόγραμμα Future Leaders Exchange (FLEX) συνεχίζει να διαδραματίζει κρίσιμο ρόλο στην "παροχή" της νεολαίας από την Ευρώπη και την Ευρασία της ευκαιρίας να ζήσει και να σπουδάσει στις Ηνωμένες Πολιτείες. Δημιουργήθηκε από τον πρώην Γερουσιαστή Μπιλ Μπράντλεϊ ως τρόπο εξασφάλισης μακροχρόνιας ειρήνης και αμοιβαίας κατανόησης μεταξύ των ΗΠΑ και της Ευρώπης και της Ευρασίας, οι φοιτητές FLEX μαθαίνουν για δημοκρατία από πρώτο χέρι, βιώνοντας το ως φοιτητές ανταλλαγής. "Πράγματι", όπως δήλωσε ο πρώην Γερουσιαστής Μπράντλεϊ, "ποιος καλύτερος τρόπος να διδάξετε αυτές τις συνήθειες από πρώτο χέρι από το να φέρετε δεκάδες χιλιάδες νέους από την Ευρώπη και την Ευρασία στην Αμερική όπου θα μάθουν για τα προνόμια και τις ευκαιρίες που έρχονται με τη ζωή σε μια δημοκρατία με οικονομία ελεύθερης αγοράς. " Η FLEX ιδρύθηκε το 1992 και - όπως λένε οι ίδιοι οι υπεύθυνοι του προγράμματος - από το 1993 παρείχε τέτοιες υποτροφίες σε περισσότερους από 27.000 μαθητές δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης από την Αρμενία, το Αζερμπαϊτζάν, τη Λευκορωσία, την Τσεχία, την Εσθονία, τη Γεωργία, την Ελλάδα, την Ουγγαρία, το Καζακστάν, την Κιργιζία, τη Λετονία, τη Λιθουανία, τη Μολδαβία, τη Ρωσία, τη Σερβία, τη Σλοβακία, το Τατζικιστάν, το Τουρκμενιστάν, την Ουκρανία και το Ουζμπεκιστάν. Δηλαδή, στοχευμένα σε χώρες ενταγμένες προηγούμενα στο σοσιαλιστικό στρατόπεδο, ή με ισχυρό αντιιμπεριαλιστικό λαϊκό αίσθημα.
Άλλωστε, το FLEX έχει «σπόνσορα» το ίδιο το αμερικανικό ΥΠΕΞ και ειδικότερα το Γραφείο για τις Εκπαιδευτικές και Πολιτιστικές Υποθέσεις, όπως λέγεται, με στόχο την οικοδόμηση «φιλικών και ειρηνικών σχέσεων μέσα από διεθνείς ανταλλαγές».
Παραπέρα, το όλο πρόγραμμα έχει διαχειριστή την οργάνωση «American Councils» («Αμερικανικά Συμβούλια για τη Διεθνή Εκπαίδευση»). Η δράση τους απλώνεται σε 90 χώρες, από τα προγράμματά τους έχουν περάσει πάνω από 94.000 σπουδαστές διεθνώς, ενώ σήμερα υπολογίζεται ότι, στο πλαίσιο του FLEX, έχουν πάνω από 1.700 ξένους σπουδαστές σε γυμνάσια, κολέγια και πανεπιστήμια, απλωμένους και στις 50 Πολιτείες των ΗΠΑ.
Έτσι χτίζονται τα δίκτυα. Με σχέδιο, με πιστώσεις, οργάνωση και στόχους. Οι μάχες κερδίζονται πριν δοθούν. Ειδικά αυτή της επιρροής. Ειδικότερα στα νέα παιδιά που δεν έχουν κατασταλάξει ακόμη και αγωνιούν για το μέλλον τους. Ευτυχώς που οι "κομμουνιστές", όπως ο κ. Κατρούγκαλος και η κυβέρνηση που ανήκε, και νομιμοποίησε αυτά τα σχέδια και τα έδωσε σάρκα και οστά. Στον κ. Μητσοτάκη το μόνο που μένει είναι να τα επεκτείνει…
Επιμέλεια-σχόλιο: Νίκος Πυλιώτης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

"KATIN (Η ΠΡΟΒΟΚΑΤΣΙΑ ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΕΤΑΙ)''. Στο βίντεο γίνεται συνολική ανασκόπηση της υπόθεσης.

Αφιερωμένο στους πλασιέ (επαγγελματίες και "εθελοντές") του γκεμπελικής έμπνευσης συνεχιζόμενου υστερικού ξε-Κατιν...

TOP READ