29 Αυγ 2019

Νέα σελίδα με αγώνες




Με την ανακοίνωση των βάσεων εισαγωγής στα πανεπιστήμια ολοκληρώθηκε και φέτος η διαδικασία των πανελλαδικών εξετάσεων, στην οποία μπαίνουν κάθε χρόνο χιλιάδες νέοι και οι οικογένειές τους, καταβάλλοντας μεγάλο κόπο, επιστρατεύοντας όλα τους τα ψυχικά αποθέματα και, φυσικά, βάζοντας βαθιά το χέρι στην τσέπη.
Οσοι νέοι πέρασαν σε κάποια σχολή, ιδιαίτερα εκείνοι που θα σπουδάσουν μακριά από τον τόπο κατοικίας τους, βρίσκονται ήδη αντιμέτωποι με τις δυσκολίες και το κόστος που συνεπάγονται η ανεύρεση στέγης και η σχεδόν ανύπαρκτη φοιτητική μέριμνα, σε συνδυασμό με το τσακισμένο εισόδημα της πλειοψηφίας των λαϊκών οικογενειών, από την αντιλαϊκή πολιτική όλων των κυβερνήσεων.
Είναι ανάγκη, λοιπόν, οι φοιτητές, στη νέα σελίδα που ανοίγεται στη ζωή τους, να κάνουν δική τους υπόθεση την αγωνιστική διεκδίκηση ουσιαστικών μέτρων στήριξης των ίδιων και των οικογενειών τους, με ευθύνη του κράτους.
Ο μεγαλύτερος βραχνάς για τους φοιτητές και τις οικογένειές τους είναι η στέγη, αφού οι υπάρχουσες εστίες καλύπτουν λιγότερο από το 10% των αναγκών, ενώ τα ενοίκια εκτοξεύουν στα ύψη το κόστος σπουδών σε άλλη πόλη.
Η πάλη για ανάπτυξη της φοιτητικής μέριμνας για όλους τους φοιτητές, χωρίς ιδιώτες και εργολάβους, χωρίς ανταποδοτικές λογικές ενοικίων στις φοιτητικές εστίες, όπως εξήγγειλε στο τέλος της θητείας του ο ΣΥΡΙΖΑ, κερδίζοντας τις επευφημίες της ΝΔ, αλλά με όρους αποκλειστικά δημόσιας και δωρεάν στέγασης, σίτισης, μετακινήσεων, η δωρεάν παροχή όλων των απαραίτητων συγγραμμάτων, σημειώσεων και υλικών για τα μαθήματα και τα εργαστήρια και, παραπέρα, η διεκδίκηση χρηματοδότησης για πλήρη στελέχωση και ανάπτυξη των υποδομών των ιδρυμάτων, είναι ο δρόμος που ανοίγεται μπροστά στους φοιτητές που θα διαβούν τις πόρτες των σχολών.
Αυτή η πάλη δίνει απάντηση στην υποκρισία της κυβέρνησης, που με αφορμή την πτώση των βάσεων σε πολλές σχολές βρίσκει ευκαιρία να προπαγανδίσει την επαναφορά της «βάσης του 10» ως δήθεν κίνηση «αναβάθμισης» των σχολών, όταν η υποχρηματοδότηση και οι ελλείψεις ταλαιπωρούν τα περισσότερα ιδρύματα και πανεπιστημιακά τμήματα.
Σ' αυτόν το δρόμο, οι νέοι φοιτητές καλούνται να πάρουν τη θέση τους στους φοιτητικούς συλλόγους, ζωντανεύοντας τη λειτουργία τους, δυναμώνοντας την πάλη τους, βάζοντας στο προσκήνιο τις δικές τους σύγχρονες ανάγκες, τη διάθεσή τους να αφοσιωθούν στην επιστήμη τους και να την υπηρετήσουν προς όφελος του λαού.
Παράλληλα, ένας δρόμος αγώνα ανοίγεται και για όλους τους νέους που δεν πέτυχαν την εισαγωγή τους ή δεν μπήκαν καν στη διαδικασία των πανελλαδικών εξετάσεων. Γιατί είναι ευθύνη όλων των μέχρι τώρα κυβερνήσεων η απουσία ενός συστήματος δημόσιων και δωρεάν επαγγελματικών σχολών υψηλού επιπέδου για τα επαγγέλματα που δεν απαιτούν ανώτατη εκπαίδευση, με σύγχρονες υποδομές και τεχνολογία, σπουδές που θα συνδέονται με ένταξη στην παραγωγή με πλήρη μισθολογικά, εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα.
Οι εξαγγελίες της ΝΔ για την Παιδεία δείχνουν ότι θα επιτείνει τις αντιδραστικές αναδιαρθρώσεις (πολιτική που υπηρέτησαν όλες οι προηγούμενες κυβερνήσεις και αυτή του ΣΥΡΙΖΑ) για να προσαρμόσει πιο αποτελεσματικά την Τριτοβάθμια Εκπαίδευση στις ανάγκες και τα συμφέροντα των επιχειρηματικών ομίλων.
Αυτή είναι η «αναβάθμιση» που υπόσχεται η κυβέρνηση, στήνοντας κάλπικους καβγάδες με τον ΣΥΡΙΖΑ και τα άλλα κόμματα, στις «ράγες» της ίδιας αντιλαϊκής πολιτικής, απέναντι στην οποία είναι μονόδρομος ο συλλογικός οργανωμένος αγώνας για τις σύγχρονες ανάγκες στη μόρφωση, στη δουλειά, στη ζωή!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

TOP READ