15 Αυγ 2019

Κρήτη: Οι ξενοδοχοϋπάλληλοι παίρνουν ρεπό δουλεύοντας

        

Το εργατικό κέντρο Ηρακλείου φέρνει στο φως βαριές παραβάσεις των εργασιακών σχέσεων στα ξενοδοχεία της Κρήτης. Οι ελεγκτικοί μηχανισμοί λειτουργώντας με μεγάλη μυστικότητα εντόπισαν παραβάσεις όπως υποδηλωμένη εργασία, σπαστά ή ατελείωτα ωράρια, ενώ σε πολλές περιπτώσεις ενώ οι υπάλληλοι θεωρητικά είχαν ρεπό, βρίσκονταν κανονικά στα πόστα τους.


Σε επιχείριση στην Κρήτη με σκοπό να διαπιστωθούν παραβάσεις στην εργατική νομοθεσία, προχώρησαν το ΙΚΑ, η επιθεώρηση εργασίας και οι αστυνομικές αρχές. Τα όσα ανακάλυψαν από τους ελέγχους σε ξενοδοχεία του νησιού είναι αποκαλυπτικά για τον τρόπο με τον οποίο οι ξενοδόχοι εκμεταλλεύονται τους εργαζόμενους.
Από τους ελέγχους παρατηρήθηκαν σημαντικές παραβάσεις με κυρίαρχη αυτή της υποδηλωμένης εργασίας. Εργαζόμενοι που είχαν δηλωθεί για τετράωρη ή ακόμα και για δίωρη εργασία και μόνο για μια με δύο φορές εβδομαδιαίως βρέθηκαν να εργάζονται 10 και 12 ώρες καθημερινά. Επιπλέον σε άλλες περιπτώσεις που εργαζόμενος έπρεπε να έχει πάρει ρεπό, ο ίδιος εμφανιζόταν κανονικά στο πόστο του, ενώ το ρεπό δεν το πληρώθηκε ουδέποτε. Παρόμοια είναι και η κατάσταση με την εργασία της Κυριακής ή σε αργίες, καθώς βάσει της εργασιακής νομοθεσίας, όσοι εργαζόμενοι δουλεύουν Κυριακή, δικαιούνται προσαύξηση 75% αλλά και ένσημο. Ωστόσο οι αρμόδιες αρχές ανακάλυψαν σημαντικές παραβιάσεις ως προς αυτές τις νομικές διατάξεις.
Πιο συγκεκριμένα, όπως αναφέρεται σε ρεπορτάζ του cretalive.gr, ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Ηρακλείου, Στέλιος Βοργιάς, υποστηρίζει ότι η κατάσταση είναι εκτός ελέγχου. Όπως σημειώνει «στους ελέγχους που έγιναν διαπιστώθηκε υποδηλωμένη εργασία. Δηλαδή, ελαστικές μορφές απασχόλησης, 3-4ωρα ή 1-2 ημέρες την εβδομάδα, ενώ οι εργαζόμενοι δούλευαν 10-12 ώρες αλλά και όλες τις ημέρες της εβδομάδας».
Το Εργατικό Κέντρο Ηρακλείου κάνει έκκληση στο υπουργείο Εργασίας, με σκοπό το υπουργείο να αναλάβει δράση, «έτσι ώστε να σταματήσει αυτή η πληγή, που δεν είναι μόνο εις βάρος των εργαζομένων και των ασφαλιστικών ταμείων, είναι και εις βάρος των εργοδοτών που είναι νόμιμοι, γιατί δημιουργούνται συνθήκες αθέμιτου ανταγωνισμού μεταξύ τους», σημειώνει ο Σ. Βοργιάς.
Θέση στο ζήτημα πήρε και ο πρόεδρος του Σωματείου Ξενοδοχοϋπαλλήλων Νοτίου Ηρακλείου, Νίκος Κόκολάκης υπογραμμίζοντας ότι οι εργαζόμενοι πρέπει να παίρνουν και την αντίστοιχη αμοιβή για την εργασία που παράγουν, πράγμα το οποίο προβλέπεται και στην τοπική συλλογική σύμβαση εργασίας. Μάλιστα όπως τονίζει ο Ν. Κοκολάκης, πολλοί εργοδότες πιέζουν τους εργαζόμενους να υπογράψουν ατομική σύμβαση εργασίας.
Όπως σημειώνει ο Ν. Κοκολάκης οι ελεγκτικοί μηχανισμοί, κατά τη διάρκεια των ελέγχων βρήκαν εργαζόμενους που υποτίθεται ότι είχαν ρεπό να εργάζονται. Παράλληλα δεν αμείβονταν κατά την εργασία τους στις αργίες ή τις Κυριακές με την προσαύξηση του 75% όπως προβλέπει ο νόμος συν το ασφαλιστικό ένσημο που θα έπρεπε να λαμβάνουν. Παράλληλα, όπως καταγγέλλεται, εργαζόμενοι σε κουζίνες ξενοδοχείων αντί να εργάζονται συνεχές ωράριο όπως ορίζεται από τον νόμο, εργάζονταν «σπαστό».
Ο πρόεδρος των ξενοδοχοϋπαλλήλων νοτίου Ηρακλείου καλεί και αυτός με τη σειρά του του υπουργείο Εργασίας για περαιτέρω στελέχωση των ελεγκτικών μηχανισμών, με το απαραίτητο προσωπικό, ώστε να ενταθούν οι έλεγχοι. Παράλληλα ζητάει και από τους εργαζόμενους να καταγγέλλουν τις παραβιάσεις που εντοπίζουν στην εργασιακή νομοθεσία και να απευθύνονται στο σωματείο τους.


 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

TOP READ