21 Δεκ 2019

«OSIRIS-REX» ΣΤΟΝ ΑΣΤΕΡΟΕΙΔΗ ΜΠΕΝΟΥ


Επιλέχθηκε στόχος για λήψη δείγματος



Με Χ σημειώνεται το σημείο που επιλέχθηκε ως καταλληλότερο για την προσεδάφιση του «Osiris-Rex» στον αστεροειδή, ενώ για να δοθεί η αίσθηση του μεγέθους της περιοχής σκιαγραφείται το περίγραμμα του σκάφους σαν να έχει ήδη προσεδαφιστεί
Με Χ σημειώνεται το σημείο που επιλέχθηκε ως καταλληλότερο για την προσεδάφιση του «Osiris-Rex» στον αστεροειδή, ενώ για να δοθεί η αίσθηση του μεγέθους της περιοχής σκιαγραφείται το περίγραμμα του σκάφους σαν να έχει ήδη προσεδαφιστεί
Μετά από ένα έτος επισκόπησης της γεμάτης μεγάλους βράχους επιφάνειας του αστεροειδούς Μπενού, η επιστημονική ομάδα, που καθοδηγεί την πρώτη αμερικανική αποστολή επιστροφής δειγμάτων εδάφους αστεροειδούς, «Osiris-Rex», επέλεξε το καταλληλότερο σημείο για τη στιγμιαία προσεδάφιση, που απαιτείται. Στο σημείο αυτό, που είναι καθαρό από ογκόλιθους δόθηκε η ονομασία Αηδόνι, ενώ επιλέχθηκε και ένα δεύτερο εναλλακτικό σημείο, το οποίο ονομάστηκε Ψαραετός!
Το ...Αηδόνι βρίσκεται μέσα σε έναν κρατήρα διαμέτρου 140 μέτρων στο βόρειο ημισφαίριο του Μπενού, ο οποίος καλύπτεται από ρεγόλιθο σκούρου χρώματος και επειδή βρίσκεται τόσο βόρεια έχει χαμηλότερες θερμοκρασίες από άλλες περιοχές της επιφάνειας του αστεροειδούς. Αυτό σημαίνει ότι είναι πιο καλοδιατηρημένο (μικρότερη απώλεια πτητικών ουσιών). Επιπλέον, επειδή ο κρατήρας είναι από τους νεότερους του Μπενού, οι επιστήμονες αναμένουν ότι το δείγμα που θα πάρουν θα είναι από τα πιο αντιπροσωπευτικά για το υπέδαφός του.
Ωστόσο, ενώ η αποστολή είχε σχεδιαστεί για λήψη δείγματος από σημείο στο κέντρο καθαρής περιοχής διαμέτρου 50 μέτρων, τέτοια περιοχή μέσα στον κρατήρα δεν ξεπερνά τα 16 μέτρα σε διάμετρο, πράγμα που σημαίνει ότι το σκάφος πρέπει να την προσεγγίσει με μεγάλη ακρίβεια. Επιπλέον, στο χείλος του κρατήρα υπάρχει ένας ογκόλιθος σε μέγεθος κτιρίου, που ίσως αποτελέσει κίνδυνο για το «Osiris-Rex» την ώρα που θα απομακρύνεται, μετά την επαφή με το έδαφος. Το σκάφος είναι προγραμματισμένο να ακυρώσει την προσέγγιση αυτόνομα, καθώς ο απαιτούμενος χρόνος επικοινωνίας με τη Γη λόγω της απόστασης είναι απαγορευτικός. Στην περίπτωση που δεν μπορεί να ξαναπροσεγγίσει το Αηδόνι, ή το σημείο έχει αλλοιωθεί από τα αέρια των προωθητήρων του σκάφους κατά την πρώτη προσπάθεια προσέγγισης, το «Osiris-Rex» θα κατευθυνθεί στον Ψαραετό.
Θα ακολουθήσουν και άλλες διερευνητικές πτήσεις πάνω από τα δύο σημεία και μετά δοκιμές προσέγγισης, μέχρι την πρώτη απόπειρα που θα γίνει τον ερχόμενο Αύγουστο. Το «Osiris-Rex» θα αναχωρήσει από τον Μπενού το 2021 και αναμένεται να επιστρέψει στη Γη τον Σεπτέμβρη του 2023.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

TOP READ