Φτώχει και πείνα σύμφυτα στον καπιταλισμό. Ο πλούτος  αυξάνει και εκατομμύρια άνθρωποι πεινούν, πεθαίνουν από την πείνα και δυστυχούν. Είτε πρόκειται για τις καθυστερημένης καπιταλιστικής ανάπτυξης χώρες, είτε για τις «ατμομηχανές» του καπιταλισμού. πλούσιες χώρες, φτωχοί πολίτες. ΗΠΑ, Γερμανία, Καναδάς…
Οι Καναδοί που δεν έχουν αρκετά χρήματα ώστε να λαμβάνουν καθημερινά τακτικά γεύματα πεθαίνουν νωρίτερα, αποκάλυψε έρευνα που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα και η οποία αποδεικνύει ότι άνθρωποι πεθαίνουν από την πείνα ακόμη και σε πλούσιες χώρες.
Η έρευνα που διενεργήθηκε σε περισσότερο από μισό εκατομμύριο Καναδούς κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η πείνα συνδέεται με αυξημένη θνησιμότητα από διάφορα αίτια, με εξαίρεση τον καρκίνο.
Όμως οι μολυσματικές ασθένειες, οι ακούσιοι τραυματισμοί και οι αυτοκτονίες είναι δύο φορές πιο πιθανό να επιφέρουν τον θάνατο μεταξύ όσων αντιμετωπίζουν σοβαρό πρόβλημα πείνας έναντι όσων δεν έχουν τέτοιο πρόβλημα, σύμφωνα με την έρευνα που δημοσιεύθηκε στην Canadian Medical Association Journal.
«Εντοπίσαμε τριτοκοσμικά αίτια θανάτου σε μια χώρα του πρώτου κόσμου», επεσήμανε ο Φέι Μεν επικεφαλής της συντακτικής ομάδας.
«Διατροφικά ανασφαλείς άνθρωποι στον Καναδά είναι αντιμέτωποι με προβλήματα όπως οι μολύνσεις και η δηλητηρίαση από φάρμακα, τα οποία θα αναμέναμε να αντιμετωπίζουν πολίτες των αναπτυσσόμενων χωρών», εξήγησε.
«Τα αποτελέσματα προκαλούν και σε εμάς εντύπωση. Στον ανεπτυγμένο κόσμο, σε μια χώρα όπως ο Καναδάς, η διατροφική ανασφάλεια μπορεί ακόμη να προκαλεί θανάτους», πρόσθεσε ο Μεν.
Περισσότερα από 4 εκατομμύρια άνθρωποι στον Καναδά δυσκολεύονται να βρουν επαρκή τροφή, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, με το πρόβλημα να έχει πολλές διαβαθμίσεις: από το να τους τελειώνουν τα τρόφιμα ή να παραλείπουν γεύματα ως το να κάνουν εκπτώσεις στην ποιότητα και την ποσότητα της τροφής που παίρνουν.
Έκθεση του 2019 που ερεύνησε τη σχέση μεταξύ της πείνας και της θνησιμότητας στους ενήλικες Αμερικάνους κατέληξε σε ανάλογα αποτελέσματα.
Σε παγκόσμιο επίπεδο περισσότερα από 2 δισεκατομμύρια άνθρωποι – εκ των οποίων το 8% ζει στη Βόρεια Αμερική ή την Ευρώπη– δεν έχουν πρόσβαση σε επαρκή, υγιεινή τροφή, κάτι που τους καθιστά περισσότερο επιρρεπείς σε προβλήματα υγείας.