31 Ιαν 2020

Ανάλγητο και αντιεπιστημονικό το κάθε «επόμενο βήμα»




«Για να μην πεθαίνουν οι χρήστες στο δρόμο», το 1995 η κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ - με τη στήριξη της ΝΔ και του τότε ΣΥΝ - δημιούργησε τα πρώτα προγράμματα χορήγησης υποκατάστατων ηρωίνης (μεθαδόνη, βουπρενορφίνη) από τον ΟΚΑΝΑ. Δεκαπέντε χρόνια μετά, το 2010, σε έκθεσή του, το Ευρωπαϊκό Κέντρο Παρακολούθησης Ναρκωτικών και Τοξικομανίας (ΕΚΠΝΤ) διαπίστωνε: «Η μεθαδόνη ανιχνεύεται όλο και πιο συχνά και ταυτοποιείται ως αιτία θανάτου. Στη Φινλανδία το 58% των χρηστών ζητούν απεξάρτηση από τη βουπρενορφίνη. Στην Τσεχική Δημοκρατία οι χρήστες βουπρενορφίνης αγγίζουν το 40%. Η μεθαδόνη είναι κύρια ουσία κατάχρησης στην Αυστρία, στη Γαλλία, στη Δανία, στη Σλοβακία και τη Σουηδία». Σήμερα στην ΕΕ πάνω από τα 2/3 των προγραμμάτων χορηγούν υποκατάστατα και τα «στεγνά» προγράμματα καλύπτουν μόλις το 1/3 των θέσεων θεραπείας.
* * *
«Υπάρχει μεγάλη λίστα αναμονής στον ΟΚΑΝΑ που πρέπει να την εξαλείψουμε. Ανθρωποι πεθαίνουν στο δρόμο», έλεγαν με ένα στόμα το 2003 ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΣΥΝ και ζητούσαν τη μεταφορά των προγραμμάτων του ΟΚΑΝΑ στα δημόσια νοσοκομεία, όπως έγινε τελικά το 2009. Μερικά χρόνια μετά, το 2013, ο Σύλλογος Εργαζομένων ΟΚΑΝΑ σημείωνε: «Απαξιώνεται η ανθρώπινη ζωή. Πολλές δομές λειτουργούν δίπλα σε νεκροτομεία, σε σκουπίδια. Κάνουμε ουροληψίες στους εξυπηρετούμενους - για να διαπιστωθεί αν έχουν πάρει κάποια άλλη ουσία - κάθε 4-5 μήνες ενώ θα έπρεπε να κάνουν μια φορά τη βδομάδα. Είναι επικίνδυνο. "Είστε έμπειροι, μπορείτε να καταλάβετε με το μάτι αν έχει πάρει κάτι", μας απαντούν από τη διοίκηση».
* * *
«Επειδή άνθρωποι ξεψυχούν στο δρόμο», το 2019, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ έφερε τροπολογία για τη λειτουργία Χώρων Εποπτευόμενης Χρήσης. «Υπέρ» ψήφισαν ΝΔ, ΚΙΝΑΛ (ΠΑΣΟΚ), Χρυσή Αυγή, επικαλούμενοι μάλιστα τη «διεθνή εμπειρία». Πριν από λίγες μέρες η κυβέρνηση ΝΔ κατέθεσε νέα τροπολογία, η οποία διεμβολίζει παραπέρα τη φιλοσοφία της απεξάρτησης, αναθέτοντας ρόλο στο έγκλημα του εποπτευόμενου θανάτου στα «στεγνά» προγράμματα, καθώς επίσης στους δήμους και τις Περιφέρειες. Να τι λέει όμως πραγματικά η διεθνής εμπειρία: «Στην ΕΕ λειτουργούν 78 "shooting rooms" ("χώροι να τρυπιέσαι", ΧΕΧ). Οι 45 βρίσκονται στην Ολλανδία, όπου λειτουργούν παράλληλα με τα προγράμματα χορήγησης ηρωίνης σε χρήστες με την ευθύνη του κράτους και με εμπλοκή δήμων και 180 φορέων (υπουργεία, Τοπική Διοίκηση, Εκκλησία, ΜΚΟ, ακόμα και του "Κόμματος των Ναρκωτικών"). Δεν προκύπτει από πουθενά η αποτελεσματικότητα αυτού του μέτρου ως προς τη μείωση της χρήσης ή ως προς τη μείωση των θανάτων από ηρωίνη. Αντίθετα διαγράφεται σταθερά αύξηση της χρήσης ηρωίνης. Επιπλέον, τα στοιχεία δείχνουν ότι λόγω των "shooting rooms" στην Ολλανδία δεν υπάρχει τάση ένταξης χρηστών σε πρόγραμμα θεραπείας» (στοιχεία της ολλανδικής κυβέρνησης προς το EMCCDA).
* * *
Ολες οι κυβερνήσεις αξιοποίησαν και αξιοποιούν την υπάρχουσα άθλια κατάσταση που προκαλεί η υποτιθέμενη «αντιναρκωτική» πολιτική τους για να κάνουν το επόμενο βήμα. Κάθε φορά με πιο ανάλγητο, αντιεπιστημονικό τρόπο, διαστρεβλώνοντας σταθερά την αλήθεια, υλοποιώντας τη διαχειριστική πολιτική της «μείωσης της βλάβης». «Η τοξικοεξάρτηση είναι αυτοπροκαλούμενη, χρόνια υποτροπιάζουσα νόσος», είναι το αντιδραστικό ιδεολογικό περίβλημα της πολιτικής «μείωσης της βλάβης», της στρατηγικής πολιτικής των ΗΠΑ, της ΕΕ, του Οργανισμού Αμερικανικών Κρατών. Το ίδιο ψήφισαν πριν από 15 χρόνια και στην ελληνική Βουλή ΝΔ, ΣΥΝ, ΠΑΣΟΚ, ΛΑ.Ο.Σ. Και πίσω από αυτό κρύβονται η βαρβαρότητα και η καταστολή, η διά βίου εξάρτηση μέχρι την τελευταία πνοή, η αναγωγή ενός πολυπαραγοντικού φαινομένου σε πρόβλημα «ιατρικής φύσης», «δημόσιας υγείας και τάξης», «γονιδιακής επιπλοκής» και «βιολογικής ανεπάρκειας». Γιατί όσοι αποζητούν σήμερα πιστοποιητικά «προοδευτισμού» και «αριστεροσύνης» στα μέτρα όλων των κυβερνήσεων, αυτά πρεσβεύουν.
* * *
Υπάρχει διέξοδος απ' την εξάρτηση. Αδιάψευστοι μάρτυρες αυτής της αλήθειας είναι οι χιλιάδες άνθρωποι που ολοκλήρωσαν τα «στεγνά» προγράμματα και σήμερα αποτελούν ενεργά μέλη της κοινωνίας. Το ΚΚΕ θα συνεχίσει να μάχεται για το δικαίωμα όλων των ανθρώπων που κάποια στιγμή στραβοπάτησαν να κατακτήσουν τη ζωή. Σε μια κοινωνία ελεύθερη από ναρκωτικά κι όχι με ελεύθερα ναρκωτικά.

Ε. Τζ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

TOP READ